Tüm Türkiye de olduğu gibi Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü de ilimizde görev süresi dolan Proje Okullarında görevli okul müdürü ve müdür yardımcısı kadrolarını ilan etmiştir. Bakanlık sistemi üzerinden de başvurular alınmıştır. Bakanlığın açıklamasına göre bu başvuruların puanlama yapılarak bakanlığa gönderileceği ve atamanın da bakanlıkça yapılacağı ifade edilmektedir.

Buradan İl Milli Eğitim Müdürlüğüne şu soruları sormak istiyorum.

1.    İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde başvuru yapanları seçmek için bir komisyon oluşturdunuz mu?

2.    Bu komisyon hangi kriterler ile bu müdür arkadaşları seçmektedir?

3.    Bu komisyon müdür olarak seçtiği kişileri İl Milli Eğitim Müdürlüğüne çağırıp ‘Seni müdür olarak atayacağız’ demiş midir?

4.    Hatta seçtikleri müdürlere ‘hangi müdür yardımcısı ile çalışmak istiyorsan ismini söyle’ demişler midir?

5.    Müdür açığı olmayıp müdür yardımcısı açığı olan proje okullarının da müdürlerine ‘sen hangi müdür yardımcısı ile çalışmak istiyorsun’ diye soruldu mu? Yoksa sorulmadan bu komisyonun belirlediği kişiler mi görevlendirilmek istenmektedir.

6.    Bütün atamaları bu komisyon yapacak ise niye başvurular alındı?

7.    Bu komisyon bakanlığın üzerinde bir yapımıdır ki seni müdür atadık git müdür yardımcını seç denmektedir?

Bu uygulamalar bize hiçte yabancı değildir. Eskişehir ilimiz Milli Eğitimde her dönem yapılan yanlışlıklar skandallar dolaysıyla Türkiye gündemine gelmektedir. İlimiz adeta eğitimde yanlışlıkların ve skandalların adresi haline gelmiştir

İlimizde başta sayın Valimiz olmak üzere, iktidar yöneticileri, cumhur ittifakı ve diğer kurumlar daha geniş kesimlere hitap ederken İl Milli Eğitim Müdürü bu uygulama ile kime ve neye hizmet etmektedir. Okuldaki bir sorunu iletmek isteyen okul müdürlerine, emrindeki şube müdürlerine dahi randevu verip görüşmeyen sayın müdür bey Eskişehir İl Milli Eğitimi ile ilgili bilgiyi Üsküdar’daki arkadaşlarından mı almaktadır. Veya senelerdir ilimizde görev yapıp sadece odalarında oturup, görevi süresince hiçbir okula gitmeyen çoğu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları veya Şube Müdürlerinden mi bilgi almaktadır. Veya öncelikli görevi okul yöneticiliği olan ama okul dışında her yerde olan kendince bazı STK yöneticilerinden mi bilgi almaktadır.

İlimizde görev yapan İl Milli Eğitim Müdüründen beklentimizi ifade ederken ilimizde görev yapan 12474 öğretmenin ve 2 bine yakın çalışanın müdürü olmasını istedik. İl Milli Eğitim Müdürlüğünü devletimiz adına kendisinin yönetmesinin her zaman doğruluğunu ifade ettik. Ama geçmiş dönemde bir sendikanın yöneticisi iken şimdi İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı olan kişi bu atamalara karar verip, atadığı kişilerle kendisi görüşüyor ise, Bizce bu kişinin İl Milli Eğitim Müdürü Olması daha doğru olacaktır.

Her seferinde adaletten, doğruluktan ve liyakatten bahseden sayın müdür bey; Adalet, doğruluk ve liyakat bu olayların neresinde? Sizin amacınız bir sendikanın tüm yöneticilerini müdür yapmak mıdır? Veya bu yöneticilerin yakın arkadaşlarına makam vermek midir? Yoksa ilimizdeki eğitim sorunlarını çözüp, ilimizi eğitimde ileriye taşımak mıdır?

Ankara’da Stratejik Ortaklarla Önemli Toplantı Ankara’da Stratejik Ortaklarla Önemli Toplantı

İlimizde özelliklede cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında lider ülke Türkiye idealine ulaştıracağına inandığımız Cumhur İttifakının özüne ve ruhuna zarar verecek bu ve benzeri yaklaşımlardan uzak durulmalıdır. Bizler bu yüzyılın Türk yüzyılı olacağına yürekten inanan, Kızılelma ülküsünü, Atatürk sevgisini yüreğinde taşıyan, Türk Yüzyılının eğitim ile inşa edileceğine inanan eğitim neferleriyiz

Editör: Ayhan Aydıner