Büyük Kurultay’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın A takımına girdiniz. Bunu bekliyor muydunuz? Bu süreç nasıl gelişti?

Büyük Kongre’de MKYK üyeliğine seçilmemle ilgili olarak herhangi bir talebim ya da girişimim olmadı. Herhangi bir talebim ve girişimim olmadığı için de “bunu bekliyor muydunuz?” sorusu benim için anlamını yitiriyor ve boşlukta kalıyor. Sizin deyiminizle ‘süreç’in de çok geçmişi yok aslında. Kongreden iki gün önce 22 Mart Pazartesi gecesiydi sanırım, Sayın Cumhurbaşkanımız telefonla aradı. Hâl hatır sorduktan sonra çarşamba günü Büyük Kongremizin olduğunu, yeni oluşacak MKYK’da yer almamı istediğini söyledi. Ben de kendilerine teşekkür ederek kongremizin, yeni dönemin, seçilecek olan yeni MKYK’nın ve MYK’nın hayırlı olması dileklerimi ilettim.

Siz son yapılan seçimde Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmeniz takdirde Eskişehir’de orkestra şefliği yapacağınızı söylemiştiniz. MKYK Üyesi olarak AK Parti Eskişehir teşkilatlarına orkestra şefliği yapacak mısınız?

Hepimiz ve her birimiz aslında hem bir büyük orkestranın üyeleri ve mensupları hem de daha alt, küçük ve yerel orkestraların şefleriyiz. Hepimizin birbirimize karşı sorumlulukları var. Hepimizin, “sen olmazsan bir eksiğiz” diyerek mümkün olduğu kadar diyalog, iletişim ve iş birliği içinde olmamız ve çalışmamız gerekir diye düşünüyorum.

Harun Karacan ile Nabi Avcı-Emine Nur Günay ikilisinin aralarının iyi olmadığını herkes biliyor. Siz yeni MKYK Üyesi olarak üç milletvekilini bir araya getirmek gibi bir çalışmanız olacak mı?

Bu konuda sizinle aynı kanaatte değilim. Hem Nabi Bey hem Harun Bey hem de Emine Hanım Eskişehir’in ve Eskişehir’deki AK Parti siyasetinin birer değeri. Nabi Bey, Sayın Cumhurbaşkanımızla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden beri birlikte olan, Millî Eğitim Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı yapmış bir büyüğümüz. Harun Bey hem MKYK üyeliği hem de MYK üyesi olarak genel başkan yardımcılığı yapan bir milletvekilimiz. Emine Hanım partimizin genel merkezinde görev yapan ve yine partimizi ve ülkemizi yurtdışında temsil eden değerli bir kadın siyasetçimiz. Dolayısıyla hepsinin sorumlulukları ve görevleri var ve tabi ki hepimizin de şehrimize karşı, hemşerilerimize karşı sorumluluklarımız ve görevlerimiz var.

Odunpazarı Belediye Başkanlığı döneminizde çok başarılı işlere imza attınız. Taraflı tarafsız herkesin ortak görüşü “Burhan Sakallı Büyükşehir değil de Odunpazarı Belediye Başkan adayı olsaydı, seçimi çok rahat kazanırdı.” Sizin bu konudaki düşünceleriniz neler?

Tabi ki işin kader boyutunu bilemem; ama sebepler dünyası ve verili alanlar çerçevesinden bakarsak dedikleriniz doğru. Eğer aday olmuş olsaydım 2014 yerel seçimlerinde Odunpazarı Belediye Başkanlığını hemşerilerimizin teveccühüyle çok rahat kazanabilirdim.

Sizce AK Parti’nin Eskişehir’e yaptığı en önemli yatırım hangisidir?

Ak Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılından beri şehrimiz ve hemşerilerimiz için sayısız yatırım ve projeyi hayata geçirdi. Yüksek Hızlı Trenden Şehir Hastanesine, Millet Bahçesinden Şehir Stadyumuna, Türk Dünyası Kültür Başkentliğinden Hızlı Tren Şehir içi yer altı geçişlerine, Devlet Hastanesinden, Toplu Konut Projelerine Eskişehir-Sivrihisar Yoluna, Çevre Yolu alt geçit ve üst geçitlerinden İl Halk Kütüphanelerine, Adliye Sarayından Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesine önemli olmayan hangi yatırım var ki?


 

Sizce Eskişehir’in en büyük sorunu nedir?

Eskişehir’in birçok sorunu özellikle de yapısal sorunları var. Ve bu sorunlar bizim bildiğimiz trafik gibi ulaşım gibi klasik sorunların ötesinde hayati sorunlar. Şehrimizin 30-40 yıl sonra nerde olacağını, nasıl bir yerde olacağını belirleyen sorunlar.  Ama bunların hiçbiri çözümsüz ve çözülemez değil. Hep söyledim, burada da bu vesile ile tekrar söylüyorum: Eskişehir’in potansiyeli ve dinamikleri Eskişehir’in sorunlarını çözmeye yeter.

Kentin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Eskişehir bir cihan devletinin kurulduğu toprakları içinde barındıran bir şehirdir ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın deyimiyle söyleyecek olursak “bir başkent daima başkenttir.” Bunun yanı sıra Eskişehir aynı zamanda bir Cumhuriyet kentidir. Cumhuriyetin bütün enerjisinin, idealinin, heyecan ve aşkının ete kemiğe büründüğü bir şehirdir. Bu çerçeveden bakarsak bu şehir, bu şehirde yaşayan kadın erkek, genç yaşlı demeden hepimizin çalışmalarıyla, gayretleriyle geçmişinden daha görkemli bir şehir olacaktır.

AK Parti Eskişehir merkezindeki yerel seçimlerde neden başarılı olamıyor?

Niye, başarılı olamadık mı? İki dönem Odunpazarı, bir dönem de Tepebaşı’nı kazandık. Dış ilçelerin neredeyse tümünü kazandığımız dönemler oldu. Şaka bir yana bununla ilgili uzun uzun konuşabiliriz. Ama şimdi geçmişten dersler çıkararak geleceğe bakma zamanı.

En sevdiğiniz yemek hangisidir? Hangi tür müzikten hoşlanırsınız? En son okuduğunuz kitap hangisidir?

İyi olarak bildiğim, belli bir kaliteye sahip tüm müzikleri ayırt etmeden seviyorum ve dinliyorum. En son okuduğum kitap Kemal Karpat’ın “Dağı Delen Irmak” isimli nehir söyleşisi. Şu anda da Pınar Kür’ün anılarını okuyorum.

Size bazı isimler vereceğim. Onları birkaç kelimeyle tarif eder misiniz?

Recep Tayyip Erdoğan: Türk siyasetinin en sahici lideri
Nabi Avcı: Aydın, entelektüel, münevver, bilge, hoca.

Harun Karacan: Girişimci, mücadeleci, çalışkan, Eskişehir sevdalısı.
Emine Nur Günay: Akademisyen, yurt dışındaki temsilcimiz, şehrimizin değerli kadın siyasetçisi, hemşerim.
Yılmaz Büyükerşen: Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımız, şehrimizin değeri.

Ahmet Ataç: Tepebaşı Belediye Başkanı, aynı dönem birlikte görev yaptığım mevkidaşım.

Kazım Kurt: Odunpazarı Belediye Başkanı.
Zihni Çalışkan: İl Başkanımız, teşkilatımızın başkanı, değerli arkadaş ve dost.

Editör: TE Bilişim