Müzeler, toplumun ve gelişimin hizmetinde olan, halka açık, insana ve yaşadığı çevresine tanıklık etmiş malzemelerin üzerinde araştırmalar yapan, toplayan, koruyan, bilgiyi paylaşan ve sonunda inceleme, eğitim ve zevk alma doğrultusunda sergileyen, kâr düşüncesinden bağımsız, sürekliliği olan bir kurumdur. Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Eskişehir’de müzecilik konusunda dev atılımlar gerçekleşti. Porsuk, Odunpazarı projeleri, ve tüm Türkiye’nin imrendiği dev parklar sayesinde Eskişehir büyük turist akınına uğradı. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen müzeler onlar için gezebilecekleri çok güzel bir nostaljik durak oldu.  Haberes’in Aralık sayısında Pandemi süreci öncesinde sadece turistlerin değil, tüm Eskişehirlilerin akın ettiği müzeleri siz okurlarımıza tanıtacağız.

ÇAĞDAŞ CAM SANATLARI MÜZESİ

01 Aralık 2007 tarihinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Türkiye’nin ilk çağdaş cam sanatları müzesi olarak şehrimizin sosyal, kültürel ve sanatsal gelişimi için bir gereksinimin karşılanması ve kültür yaşamımıza bir değerin katılmasını sağladı. Müzede ulusal ve uluslararası sanatçılara ait sıcak cam üflemeden soğuk şekillendirmeye kadar çeşitli tekniklerde yapılmış 125 eser bulunuyor. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi ve Kent Belleği Müzesinin biletleri ortak bilet olup ziyaretçiler tek bilet alarak iki müzeyi de ziyaret edebiliyor.

KENT BELLEĞİ MÜZESİ

18 Ekim 2012 tarihinde hizmete açılan Eskişehir Kent Belleği Müzesi, “Tarih, Kültür Mirası, Etnik Kültür, Eğitim, Kültür ve Sanat, Spor, Ekonomi, Genetik Miras ve Benim Eskişehir’im” olmak üzere toplam dokuz tema ve 114 röportajdan oluşan sözlü tarih arşivine sahip. Sayısının her geçen gün daha da artması hedeflenen bu sözlü tarih arşivi, müzenin iki büyük salonunda sergileniyor. Ziyaretçiler bu arşive, dokuz dokunmatik ekrandan ulaşabiliyor. Müzenin bir diğer salonunda, “Eskişehir ve Den Haag Müzeleri arasında Kültürler arası Diyalog Kurulması” başlıklı proje kapsamında gerçekleştirilen ve projenin ana faaliyetlerinden biri olan “Sendeki Eskişehir” temalı sanat yarışmasında dereceye giren 3 eser ile mansiyon alan 10 eser sergileniyor. Aynı salon içerisinde Prof. Dr. Levend Kılıç’ın “Masa Başı Sohbetleri” isimli televizyon programının yine kulaklıklar kullanılarak seyredilebildiği bir bölüm yer alıyor. Müzede ayrıca çok amaçlı bir sergi salonu ile çocukların bilgisayar oyunları oynayabilecekleri, resimli boyama yapabilecekleri, animasyonlu Nasreddin Hoca Fıkraları dinleyip izleyebilecekleri bir çocuk alanı da bulunuyor.  Eskişehir Kent Belleği Müzesi, bünyesinde bulunan 1300’e yakın yazılı ve görsel belgeyi bulunduran ve arşivini her geçen gün geliştirmeye devam eden Kütüphanesiyle Eskişehir ile ilgili araştırma ve inceleme yapmak isteyen herkese hizmet veriyor. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi ve Kent Belleği Müzesi’ni açılışından 13 Kasım 2020 tarihine kadar 55 bin 730 kişi ziyaret etti. Kent Belleği Müzesi ve Çağdaş Cam Sanatları Müzesinin biletleri ortak bilet olup ziyaretçiler tek bilet alarak iki müzeyi de ziyaret edebilmekte. Bu nedenle iki müzenin ziyaretçi sayısı tek bilet üzerinden değerlendiriliyor.


 

YILMAZ BÜYÜKERŞEN BALMUMU HEYKELLER MÜZESİ

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in, Eskişehir’e, kazandırdığı ve Dünyanın pek çok ülkesinde bulunan “Madam Tussaud” Müzesi’nin Türkiye’deki ilk örneği.  Açılışı 19 Mayıs 2013 tarihinde yapılan, “Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi”nde, Yılmaz Büyükerşen’in Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladığı, tarihi, yerli ve yabancı ünlüye ait 202 adet heykel ve 5 adet Atatürk büstü yer alıyor. Müzede, Atatürk’ün çeşitli dönemlerini yansıtan heykelleri, Atatürk’ün ailesinin yanı sıra yerli ve yabancı devlet adamlarının, sanatçıların, medya mensuplarının ve sporcuların canlı hissi veren heykelleri, değişik dekorlar önünde sergileniyor. Müzede aynı zamanda Eskişehir’in ve Türkiye’nin tarihinden kesitlere de yer verildi. Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’nin gelirleri bağış şartı gereği engelli ve muhtaç öğrencilere eğitim-öğrenim yardımı için kullanılıyor.  Müzeyi açılışından 13 Kasım 2020 tarihine kadar 2 milyon 412 bin 483 kişi ziyaret etti.

CANLI TARİH SAHNESİ

28 Ekim 2013 tarihinde açılışı yapılan Canlı Tarih Sahnesi’nde Atatürk ve İsmet İnönü’nün robotik heykelleri, kendi ses ve hareketleriyle yakın tarih anlatılıyor. Sahnede hareketli ve sesli android iki silikon figürün yanı sıra Kurtuluş Savaşı ve yakın tarihe ait çeşitli belgesel görüntüler de yer alıyor.  Atatürk, sahnede ikinci meclis kürsüsünde kendi sesiyle Cumhuriyet’in 10. Yıl Nutku ile ayrı tarihlerdeki Türkiye Büyük Millet Meclisi 4. ve 5. Oturum Açılış Konuşmalarını yapıyor.  Atatürk’ün ayrıca Rüştü Asyalı tarafından seslendirilen, Gençliğe Hitabe ve Kadınlara Seslenişini içeren konuşmaları da yer alıyor.  İsmet İnönü’nün Atatürk’ün ölüm yıldönümünde yaptığı Atatürk’ü ve Cumhuriyet’i anlatan konuşması da yer alıyor. Canlı Tarih Sahnesi’ni açılışından 13 Kasım 2020 tarihine kadar 16 bin 590 kişi ziyaret etti.

ESKİŞEHİR KURTULUŞ MÜZESİ

29 Ekim 2016 tarihinde hizmet vermeye başlayan Eskişehir Kurtuluş Müzesi, Türk Ulusunun son toprağını, Anadolu’yu savunma mücadelesinin öyküsüdür. Müze, bilgi ve belgeyi teknolojiyle harmanlayarak bu kutsal öyküyü Eskişehir’e ve Türkiye’ye en yakışır şekilde anlatmayı amaçlıyor.  İnönü Savaşları sırasında Batı Cephesi Komutanı olan İsmet Paşa’nın Mestanoğlu Halil Konağında konaklamış olması, binanın Eskişehir Kurtuluş Müzesi olarak tasarlanmasında etkili oldu. Eskişehir Kurtuluş Müzesi “Çocuk Bölümü”, “Karikatür”, “Gazete”, “Strateji”, “Gösterim”, “Özçekim Odası” ve “Fotoğraf Arşivi” olmak üzere yedi ayrı bölümden oluşuyor. Milli Mücadeleyi teknolojiyi kullanarak anlatan Eskişehir Kurtuluş Müzesi’nde tarihsel bilgi, belge ve fotoğraflar, dokunmatik kiosklar ile her yaş grubundan ziyaretçinin hizmetine sunuluyor.Ayrıca binanın tescilli olması nedeniyle tekerlekli sandalye kullanımına olanak sağlanamaması müzenin gişe kısmında yürüme engeli olan ziyaretçiler için de bir bölüm oluşturulmasını gerektirdi. Burada bulunan dokunmatik kiosk ile ziyaretçilerin müzeyi ‘360 derece sanal tur’la gezmeleri ve müzede bulunan 6 farklı kioskun içeriklerine ulaşabilmeleri sağlandı. Eskişehir Kurtuluş Müzesi’ni açılışından 13 Kasım 2020 tarihine kadar 205 bin 310 kişi ziyaret etti.

Editör: TE Bilişim