ÖZEL HABER

SÜREÇ NASIL YAŞANDI?

Sarıcakaya Belediye Başkanı Hüseyin Çam, Sarıcakaya İlçesi, Sarıkaya Mahallesi, Hürriyet Caddesi no:96’da bulunan ve imar planlarında yeşil alan olarak belirlenmiş alanda iki katlı bir yapı inşa etmeye karar veriyor. İki katlı ve 250 metrekare tabana oturacak binanın “sosyal tesis” olarak planlandığı ve birinci katının yemekhane ikinci katının ise düğün salonu olarak planlandığı öğrenildi. Sarıcakaya Belediyesi geçtiğimiz Mart ayında ilana çıkarak, 7 Nisan 2020 tarihinde söz konusu inşaat için ihale açılacağını belediye sitesinden duyurdu. Söz konusu ihale 7 Nisan 2020 tarihinde yapıldı ve 1 milyon lira karşılığında bir firmaya verildi. İşin tamamlanması tarihi için ise 120 gün öngörüldü. İlgili müteahhit firma, yer teslimini aldıktan sonra alanda bulunan yapının yıkımı gerçekleştirip, tesviye çalışmalarına başladı. Sarıcakaya Belediyesi’nin Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclisine gerekli imar plan tadilatı teklifini getirmediği, bu teklifin onaylanmasından önce ihaleye çıkarak inşaatın yapımına başlandığı iddia edildi. Sarıcakaya Belediyesi son yapılan Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’na burası için imar plan tadilatı yapılması için teklif getirdi. Bu teklif komisyona giderken; Sarıcakaya Belediyesi 7 Nisan’da yapılan ihaleyi iptal etti.  Söz konu imar plan tadilatının Büyükşehir Meclisi tarafından kabul edilmemesi durumunda Sarıcakaya Belediyesi’nin nasıl bir yol izleyeceği de merak konusu oldu.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Sarıcakayalı vatandaşlarımızın tepkileri üzerine yaptığımız inceleme sonucu, Sarıcakaya Belediyesi’ne şu soruları yöneltmemiz kaçınılmaz hale geldi.

1-Söz konusu inşaatın ihalesini 7 Nisan 2020 tarihinde yaptığınız doğru mu?

2-İhalenin 1 milyon TL karşılığı verildiği doğru mu?

3-Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçmesi gereken imar plan tadilatı geçmeden, söz konusu inşaat ile ilgili ihaleye çıkılması yasal mıdır?

4-Söz konusu ihalede inşaat süresinin 120 günde tamamlanması şartı olması nedeniyle, bu süre içinde Büyükşehir Meclisi’nde gerekli imar plan tadilatının geçmemesi durumunda ne yapmayı düşünüyorsunuz?

5-Mevcut İmar Kanununa aykırı hareket etmenin ‘Ağır Ceza’da yargılanmayı gerektirdiğini biliyor musunuz?

6-Büyükşehir Belediye yetkilileri, bu konuda kendilerine bilgi verilmediğini ve vatandaşlardan gelen ihbar üzerine olayı incelemeye aldıklarını belirtiyorlar. Bu konudaki görüşleriniz nelerdir?

7-Sarıcakaya gibi yeşili bol, doğası zengin bir ilçede neden bir yeşil alanı bozarak sosyal tesis yapmaya karar verdiniz? Daha uygun ve sorunsuz bir alan bulma ihtimali yok muydu?

8-İptal edilen ihale sonrası oluşan kamu zararını kim karşılayacak?

9-İşi alan firma konuyu mahkemeye götürecek mi?

Sarıcakaya Belediyesi’ne sorularımız bunlar. Yanıt verdikleri takdirde, Haberes’te memnuniyetle yayınlarız.

Editör: TE Bilişim