Kütahya’nın ilk film festivali olma özelliğini taşıyan ‘Aizanoi Kısa Film Festivali’nin amaçlarından birisi, 2. Efes olarak adlandırılan Aizanoi’yi dünyaya tanıtmak. Festivalin başvuruları 17 Mayıs’ta başladı. Şu ana kadar uluslararası boyutta 1000’in üzerinde film başvurusu yapıldı. Başvurular 31 Temmuz tarihine kadar devam edecek. 20 Ağustos’ta ise dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınaklarından olan Aizanoi Zeus Tapınağı’nda gala gecesi gerçekleşecek. Gala gecesi için alanında başarılı yönetmenler, oyuncular, sanatçılar ve tanınmış isimler davet edildi.

AMAÇ AİZANOİ’Yİ DÜNYAYA TANITMAK

Aizanoi Sinema ve Fotoğraf Sanatı Derneği Yönetim Kurulu üyeleri tarafından yapılan açıklamada, “Kütahya bölgesi, kültürel ve tarihi olarak zengin bir bölgedir. Derneğimizin amacı bu değerleri dünyaya tanıtmak. 2. Efes olarak adlandırılan Aizanoi, gerek dünyanın ilk borsasının bulunması nedeniyle gerek dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’nın bulunmasından dolayı hak ettiği ilgiyi bulmak zorunda diye düşünüyoruz. Bizler de, Kütahya Valiliği himayelerinde, görsel çağa uyumlu bir proje çalışması yaparak, Türkiye’nin ilk antik kent film festivalini bu kentte düzenleyeceğiz. Şu ana kadar Amerika olsun, Afrika olsun, Avrupa olsun, Avustralya olsun, Orta Doğu olsun; dünyanın farklı bölgelerinden başvurular geldi. İnsanlar merak ederek, Aizanoi’yi araştırmaya başladı. Bu bizi mutlu ediyor” denildi. 20 Ağustos’ta başlayacak etkinlik 3 gün sürecek.

Aizanoi Antik Kenti bilgi;

Aizanoi Antik Kenti Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde Kütahya'ya 40 dakika, Zafer Havalimanı’na 30 dakika, Ankara ve İstanbul ve İzmir'e 4 saatlik mesafededir. Yapılan kazı çalışmalarında M.Ö. 2500 - 2800'lü yıllarda insanların yaşadığı tespit edilmiştir. Ancak kentin Roma hakimiyetine geçiş tarihi M.Ö 153’tür. Kentin en parlak dönemi ise M.S. 2.–3. yüzyıllardır. Nüfusu ise M.S 2-3 yüzyıllarda 100.000-120.000 arasındadır. 2. Efes olarak adlandırılan Aizanoi’de kazı çalışmaları Kütahya Valiliği himayelerinde sürdürülüyor.  

Editör: TE Bilişim