Tayla Koray bize kendinizden bahseder misiniz? Nerde doğdunuz nasıl bir çocukluk geçirdiniz? Müziğe olan ilgi çocuk yaşların bir getirisi mi?

Tayla Koray 1967 İstanbul da müzisyen bir ailenin içine doğdum. Annem hariç ailemde herkes sanat ile ilgileniyordu. Rahmetli babaannem klasik piyano öğretmeni Vecihe Koray, babam baterist solist Korkut Koray ve amcam Erkin Koray olunca müzisyen olmak kaçınılmazdı. Küçük yaşlarda babaannemden piyano dersleri almaya başladım. Çocukluğum çok güzel geçti. Her çeşit müziğin olduğu bir evde olunca etkilenmemek mümkün olmazdı ama ben amcamdan çok etkilendim ve Rock Müziği yaşam şeklim oldu. Orta, lise ve üniversiteyi konservatuar da okudum klarnet bölümünden mezun oldum. Daha sonra İstanbul Büyükşehir Şehir Belediye Kent Orkestrası Sınavını kazandım ve şu anda halen klavye çalarak görevimi yapmaktayım.

Piyano ve Nefesli Sazlar bölümü mezunusunuz. Bu bölümü bilerek mi istediniz? Lisans eğitiminin bu şeklide olması sanat hayatınıza neler kattı?

Konservatuvar sınavına girdiğimde ağız, diş, dudak ve parmak yapılarına göre size belirledikleri enstrüman seçimi sunuluyor. Ben bunların içinde klarneti seçtim. Bunun yanında yardımcı ders olarak piyano mecburidir.  O yüzden iki enstrüman oluyor ama ne yalan söyleyeyim ben asıl sazım klarnet olduğu halde beni çeken piyano olmuştur. Diploma her zaman önemlidir. Yüksek lisans yapmam kent orkestrası seçimlerinde öncelikli olmam ve tercih edilme de büyük faktör olmuştur.

Ailenizin müzisyen bir aile olmasının sanat hayatınıza ne şekilde etkisi oldu?

Aile çok önemlidir. Doğru yerde doğru tespit yön verme bir çocuğun geleceğine etki eder ben bu yönden çok şanslıydım. Çocukken piyano dersleri almam amcam ve babamın bilgileri ve konservatuvar da öğrendiklerimin eve geldiğimde pratik, sağlamasını yapmak çok daha hızlı ilerlememe sebep olmuştur.

Erkin Koray’ın yeğeni olmak başarınızı ne şekilde etkiledi?

Erkin Koray benim için bir efsanedir. Çok etkilenmişimdir. Böyle bir amcan varsa seninde sorumlulukların vardır ve bu sorumlulukla doğru işler yapan örnek bir sanatçı olmam da etken olmuştur. Bu da başarıya giderken inanılmaz bir motive durumudur.

Ülkemizde Türk Sanatının ve sanatçısının gördüğü değeri nasıl buluyorsunuz?

Bu çok zor bir soru. Birçok sanatçı telif hakları yüzünden mağdur olmuş ve küsmüştür. Emek hırsızlığı olduğu yerde maalesef sanatçıya verilen değerden bahsetmek mümkün değildir.

Günümüzde yeni yapılan müzikleri nasıl buluyorsunuz? Melodik yapı olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?

Günümüz müzikleri olması gerektiği gibidir. Yeni bir nesil gelmiştir. Zevkler değişmiştir. Eski analog kayıtlardaki duyguyu bekleyemeyiz. Tabi ki benim de kendi adıma tercihim eski dönemlerde yapılmış müzikler melodiler olacaktır ama değişim kaçınılmaz bir gerçektir. Ön yargı olmadan yeni nesil ne yapacak bir bakmak lazım. O eski dönemdeki aşk, manzara, yemek, sohbet vs. bunların eksikliğiyle kısır armoni müzik ve melodi yapısı ile anca bu kadar olur.

Birlikte çalıştığınız müzik gruplarından bahseder misiniz bizlere?

Profesyonel olarak müzik hayatına başladığımda ilk amcamla beraber sahne aldım. Daha sonra Kenan Doğulu, Sibel Tüzün, Burak Kut, Emre Altuğ, Hande Yener ve daha birçok sanatçı dostlarımla sahne aldım. Daha sonra kendi şirketimi kurdum Tayla Koray Orkestrası olarak özel davetlerde sahne aldım.

İBB Kent Orkestrasından bahsede misiniz? Konserler ve diğer çalışmalarınızı anlatır mısınız?

İBB Kent Orkestrasında 1991 senesinde başladım önce klarnet sanatçısı olarak daha sonra da klavye bölümüne geçiş yaparak devam ediyorum. Çok fazla konserler veriyoruz. Okullar, sokak konserleri, özel konserler, açık hava konserleri gibi birçok değişik alanlarda faaliyetimizi sürdürmekteyiz. Bunun dışında kayıt çalışmalarımız oluyor şu anda dijital ortamda konserlere kayıtlara devam ediyoruz sosyal medyadan bizi takip edebilirsiniz.

Eskişehir’e hiç geldiniz mi? nasıl bir şehir sizce?

Eskişehir'e geldim. Ben aynı zamanda dans ediyorum çok sevdiğim dostum dünya salsa şampiyonu Aytunç Bentürk ile geldim. Dans festivali yapılmıştı. bu vesile ile birkaç kez geldim çok modern öğrenci şehri muhteşem doğa insanlar ve çiğ börek. Şu anki halini de takip ediyorum muhteşem olmuş en kısa zamanda tekrar gelmek isterim.

Editör: TE Bilişim