İlhan Bey hoş geldiniz dergimize. Manisa doğumlusunuz. Bize o yıllardan bahseder misiniz? Nasıl bir çocukluk geçirdiniz? Nasıl bir ailede yetiştiniz?

Manisa Tarzanı’nın kucağında büyümüş çocuklardanım. Bu bakımdan kendimi çok şanslı hissederim. Doğayı sevmeyi ve daha birçok şeyi, azimli olmayı vs. Tarzan’dan öğrendik. Benden on, onbeş yaş büyük üç ağabeyim ve iki yaş büyük bir ablayla beraber büyüdüm. Tekne kazıntısıyım yani. Beni aldırmayı düşünüp doktora gitmişler. Doktor babama “dört çocuk büyüttün bunu da büyütürsünüz” demiş. Bu sayede dünyaya gelmişim.

Müzik yolculuğunuz nasıl başladı? Ailede müzik ile uğraşan var mıydı? Sizi yönlendiren ya da bu yeteneğinizi keşfeden oldu mu?

Annem biraz ut çalardı. Şarkıda söylerdi. Fakat beni ilk keşfeden ortanca ağabeyim Turhan oldu. Şarkılarımı ilk beğenen ve teşvik eden odur.

Bir müzik insanı olarak, ülkemizde müziğin ve genel anlamda sanatın bulunduğu noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Müzik alanında yapılan çalışmaları ve yeni besteleri kalite olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?

Birçoğunu beğenmiyorum. Ancak uğraştıkları alan müzik.  Müziği seversiniz veya sevmezsiniz. Ancak müzikle uğraştıklarına göre kötü bir şey yaptıklarından söz edemeyiz. Eski şarkılar daha güzeldi. Ama eskiden her şey daha güzeldi.

Beste yaparken güfte ya da şiir seçimini nasıl yapıyorsunuz?

Aklıma bir cümle düşüyor müziğiyle beraber. Onun altını üstünü dolduruyorum. Şarkı yapmak bir hastalık gibi.

Aynı zamanda da bir avukatsınız. Avukatlığı bırakıp müziğe geçiş yapmanızın özel bir sebebi var mı?

Var. Ağabeyim Turhan (Ankara’dan gelen) Ben avukatlık yaparken “müziğe dönmezsen beni abilikten sil” dedi. Döndüm.

‘’Grup Gündoğarken’ ’bahseder misiniz bizlere? Nasıl kurdunuz grubu?

Levent Kırca’nın işlettiği Hodri Meydan Kültür Merkezinde 1983 de bir konser verdik. Levent Kırca yeni koyacağı oyunun müziklerini yapmamızı teklif etti. Kabul ettik. Gündoğarken doğdu.

Albümlerinizden bahseder misiniz bizlere?

Şarkılar biriktikçe yapıyorum. Yakında yeni bir albüm çıkaracağım. Uzun hikâye albümler.

Oyunculuk kariyeriniz nasıl başladı? Oyunculukla şarkıcılık arasında benzer ya da ayrışan şeyler nelerdir?

Yusuf Kurçenli “Aşk İçin Söylenmemiş Her Şey” isimli bir filmde oynamamı istedi. Kabul ettim. Öyle başladı. Oyunculuk ve müziğin sanat olmasından başka hiçbir benzerliği yok.

2019’da ‘’Hayatım Hikâye’’ kitabınız çıktı. Kitabınızın içeriğinden bahseder misiniz?

Ehliyetimi kaptırıyorum. Onu almak için bir kursa gidiyorum. Okursun hikayesini size göndereceğim kitabımı. Kolay okunduğunu söylüyorlar.

Şimdi neler yapıyorsunuz? Yeni projeleriniz var mı?

Pandemi nedeniyle herkes gibi durdum. Ancak yakında bir albüm çıkaracağım.

Eskişehir’e en son ne zaman geldiniz? Nasıl buluyorsunuz şehrimizi?

Ne zaman geldiğimi unuttum. Ancak bayıldığım bir şehir olduğu kesin.

Editör: TE Bilişim