31 Mart 2019 seçimlerini kazanarak, belediye başkanı oldunuz. Göreve geldiğinizde nasıl bir belediye aldınız? Bugüne kadar yaptığınız projeler ve çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

Doğrusunu söylemek gerekirse, umduğumuzdan çok farklı bir tablo ile karşılaştık. Seçime çok kısa bir süre kala yapılan açıklamalarda belediyenin borcunun olmadığı, kasada iki milyon lira para olduğu beyan edilmişti. Ancak belediyeyi devraldığımız tarih itibariyle; Belediyenin Hesabında sadece 68 bin lira nakit para vardı. Yaklaşık olarak, 6 milyon TL gibi bir borç vardı. Yani söylenen durumdan oldukça farklı bir tablo ile karşılaştık. Tabi bu tabloyu diğer belediyeler ile kıyaslayanlar, çok borcu yok şeklinde yorum yapabilir. Şunu belirtmek gerekir ki Mihalıççık gibi bir ilçe için bu oldukça yüklü bir borç. İlçede hiçbir yatırım olmadığı aşikâr. Yatırım yapılmaksızın beş yıllık bütçenin tamamını harcayıp üstüne, birçok taşınmazı satıp geliri tamamını kullandıktan sonra borç yaratmak ilçeye çok zarar vermiştir. Göreve geldikten sonra yaptığımız işleri kısaca özetlemek gerekirse;

 -İlçemizde konut sorununu çözmek için imar revizyon çalışmalarını tamamladık. Köylerimize geri dönüşü sağlamak için bedelsiz olarak tip projeler üreterek halkımıza veriyoruz. Bu çalışmalar sonucunda ilçe merkezinde ve köylerimizde konut yapımı başladı.

 -Belediye binasının inşaatını tamamladık. 29 Ekim 2019 tarihinde yapılan yeni Belediye Binamıza taşındık. Vatandaşımıza hizmetlerimizi buradan devam ediyoruz.

 -Eski belediye binasının olduğu bina gerekli çalışmalar yapılarak içinde derslikler, konferans/toplantı salonu, kütüphane, resim odası, müzik odası ve kafeteryanın yer aldığı Mihalıççık Belediyesi Kültür Merkezi’ne dönüştürülmüştür.

 -Yine ilçemizde nüfus artışına en çok katkı sağlayacak olan, doğalgaz çalışması Esgaz tamamladı. İlçemizde doğalgaz kullanımı başladı.

 -Kavak Krom Madeni içinden geçen ve 50 yıllık bir sorun olan stabilize yol çözüme kavuşturuldu. Kavak Krom A.Ş, Büyükşehir Belediyesi ve Mihalıççık Belediyesi işbirliği ile beton yol yapımı sağlandı.

 -Yunusemre Mahallesinde belediye hizmet istasyonu açıldı. Burası Yunusemre ve civar mahallere hizmet veriyor.

 -Çöp konteynerleri ve bir çöp aracı aldık. Daha önce üç mahalle ve sekiz köyden çöp alınıyorken bugün; Merkez ve köylerle birlikte 53 mahallenin tamamından düzenli olarak çöp alımı gerçekleştirmekteyiz.

-Belediye şirketinde daha önce 35 işçi çalışmaktaydı. İlçede yaşayan kişilerden tercih edilen 20 yeni işçi alımı ile toplam çalışan sayısı 55’e yükseldi. İlçede istihdam artışı sağlandı.

 -Ziraat mühendisi, harita mühendisi, inşaat mühendisi ve endüstri mühendisinden oluşan her biri ilçede ikamet eden teknik ekip kurulmuştur. Ayrıca bir veteriner istihdamı sağlanacaktır.

 -Bakımsız ve kullanılmayan, köy odalarının bakım ve tadilatları, sosyal tesisi olmayan köylere sosyal tesisi ( doktor odası, muhtar odası, köy odası, ortak kullanım alanları, mescit vb.) yapılmaya başlandı. Şu ana kadar 26 köyde çalışmalar tamamlandı. Masa, sandalye, televizyon, çay ocağı gibi ihtiyaçları da karşılandı. Bu odaları eğitim ve sosyal etkinliklerde de kullanacağız. Hedefimiz görev süremiz içinde 51 köyümüzün tamamında bu çalışmayı tamamlamak.

 -İlçe Merkezinde, halkımızın kullanacağı modern park ve sosyal tesislerin projelerini tamamladık. Atatürk Parkı, Yelken Tepesi ve Ali Metin Parkı projeleri tamamlandı. Atatürk Parkı’nda inşaat tamamlanmak üzere.

 -Köyden gelen üreticilerin pazardaki çilesi sonlandırılması için temiz ve düzenli köylü pazarı oluşturduk. Pazar Şemsiyesi, Pazar tezgâhı temin ederek üreticiye gerekli imkan sağlıyoruz.

 -Belediyemize ait arazilerden bir kısmında meyve bahçeleri oluşturduk. Bir kısmında da tarım ürünleri ekimi gerçekleştirdik. Şu ana kadar 3000 fidanlık kiraz bahçesi, 800 fidanlık Ceviz bahçesi ve 500 fidanlık fındık bahçesi kurduk. Ayrıca her yıl 800 ile 1000 dönüm arasında ekiliş yapmaya devam ediyoruz.

-Süt alınmayan, merkeze uzak olan köylerimize soğutma tankları koyarak, soğuk zincir oluşturarak süt toplamaya başladık. İlçe merkezinde süt toplama merkezi oluşturduk. Yakın zamanda daha fazla süt toplayacağız ve ileride ilçemizde süt entegre tesisi kurulması için çaba harcayacağız.

 -Yunusemre Mahallesi’nde arıcılığın geliştirilmesi için arıcılık projesi başlatmıştık. Arıcılık projesini her yıl farklı bir veya iki köy dahil ederek sürdüreceğiz.

-Sorkun mahallemizde patates üretimini artırmak için, su kuyusu kiralayarak, enerji nakil hattı çekilerek çiftçimize destek olduk. Sorkun köyümüzde daha düşük maliyetle daha çok patates üretimi gerçekleşiyor.

-Araç sayımızı arttırdık. Bir çöp kamyonu, bir çift kabin kamyonet, 1 traktör, son olarak Türkiye Belediyeler Birliğinden hibe olarak bir yol süpürme aracı edindik.

 -İlçe Merkezinde 80 ton ve Ahurözü mahallesinde 60 ton kapasiteli kantarlar kurduk.

-İlçe merkezinde bulunan Kadir çeşmesini yeniledik.

 -Önceki yönetim tarafından bedelsiz olarak Maliyeye devredilen, soğuk hava deposu, kiraz alım merkezi gibi ciddi yatırımlarında üzerinde olduğu, ilçemiz için oldukça önemli olan 140 dönümlük arazi ile Diközü mahallesindeki 69 dönümlük arazinin yeniden Mihalıççık Belediyesine kazandırılmasını sağladık.

 -Köylerde sulama kanallarının bakımlarına destekte oluyoruz. Çeşmelerin yapım ve onarımına destek olundu. Tarla ve arazi yollarını düzenlemesini gerçekleştiriyoruz.

 -Belediyemizde tasarruf çalışmaları yapıldı. Bu kapsamda dışarıdan hizmet alımı yerine mümkün olduğu sürece çalışmaların kendi personelimiz ile yapılıyor. Kiralık binek araç kullanımı sonlandırıldı. Gereksiz sarfın önlenmesi için uygulamalar yapıldı.

Millet ve Cumhur İttifakı adayları ile yarışıp seçimi kazandınız. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Biz Mihalıççık’ta halk ittifakı yaptık. Siyasi görüşüne bakmadan, yaşadığı bölgede güven telkin etmiş, kendi işinde gücünde arkadaşlarımızdan oluşan çok iyi bir ekip ile gece gündüz demeden çalıştık. Yerel yönetimlerin biraz daha siyasetin dışında olması gerektiğine inanıyorum. Önemli olan sorunları bilen ve çözüm üretebilecek nitelikli bir çalışma ekibi. Mihalıççık halkı da böyle düşündüğü için ittifaklar olmasına rağmen bizleri seçti. Sizin aracılığınız ile tekrar, çalışmalara katılan, bize destek veren gençlere, hanımefendilere, beyefendilere, esnaflarımıza, aileme ve tüm Mihalıççık halkına tekrar teşekkür ediyorum. Bizde ilk günden beri bize duyulan güvene layık olmak için var gücümüz ile çalışıyoruz. İnşallah dönem sonunda Mihalıççık çok farklı bir yere gelmiş olacak.

İlçe halkının istihdamı konusundaki çalışmalarınız nedir?

Biz ilk olarak belediyedeki istihdam sayısını yaklaşık iki katına çıkardık. Bundan sonrada tarım, hayvancılık, kooperatifleşme, gıda paketleme, enerji santrali gibi projeler ile istihdamı daha da arttırmayı hedefliyoruz. Ayrıca ilçemizde faaliyet gösteren işletmelerin, ilçe halkının istihdamına öncelik vermeleri yönünde çalışmaları artıracağız. İnşallah bir yıl içinde ilçemizdeki istihdam sayısında çok ciddi bir artışı gerçekleştirmiş olacağız.

Yapmayı çok isteyip de engellenen projeleriniz var mı?

Mihalıççık; Yunus Emre gibi, büyük bir değerimizin yetiştiği bir coğrafya. Burada düşmanlık, sürtüşme, olumsuz bir davranış beklenemez. Burası Sevginin merkezi. Bizde Yunus’a yaraşır bir yerel yöneticilik yapmayı hedefliyoruz. Seçim sürecinde, Mihalıççık halkına; hiç kimse ile küsmeyeceğimi, herkes ile iyi ilişkiler kurmak için elimden geleni yapacağımı ve herkese gideceğime, bizlere destek sunanlara, şahsım ve Mihalıççık adına teşekkür edeceğimi, engellemeler olur ise de onlara şikâyet edeceğime söz verdim. Bugüne kadar sağ olsunlar herkesten destek gördük. Hiç kimseden ve hiçbir kesimden engelleme ile karşılaşmadık. Eğer hepimizin ortak paydası insanımıza hizmet etmek ise, bundan sonrada olacağını düşünmüyorum.

Mihalıççık’ın geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Mihalıççık; Türkiye’nin en özel ilçelerinden biri. Potansiyeli çok yüksek ve çok farklı özellikleri var. Sulu tarım, kuru tarım, meyvecilik, Orman varlığı, maden rezervleri, coğrafyası, endemik çeşitliliği, hayvan popülasyonu, tarihi ve kültürel mirası ile kısa sürede iç Anadolu’nun en gözde ilçesi olacağına inanıyorum.

UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) UNESCO 2021 yılını, Yunus Emre’nin 700’üncü ölüm yılı olarak kabul etti. Böylece 2021 yılını anma programına aldı. Bu konuyla ilgili görüşleriniz neler? 2021 Yunus Emre Sevgi Yılı için yaptığınız hazırlıklar hakkında bilgi verir misiniz?

Türk ve İslam dünyasının en önemli manevi değerlerinden olan Yunus Emre, İlçemizin Yunusemre Mahalesi’nde (Sarı Köy) doğmuş, hayatının ilk yirmi yılını ve son yirmi yılını burada yaşamış olup kabri ilçemizde bulunmaktadır. UNESCO 2021 yılını, Yunus Emre’nin 700’üncü ölüm yılı olarak kabul etti. Ve bu suretle 2021 yılını anma programına aldı. UNESCO da böyle bir kabulün yapılabilmesi için en az iki ülkenin müracaatı gereklidir. “Yunus Emre’nin Vefatının 700. Yıl Dönümü” Azerbaycan, Bosna -Hersek, Kuzey Makedonya ve Özbekistan’ın desteği ile 2021 UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri arasına alınmıştır. Ayrıca Hoca Ahmet Yesevi’den sonra UNESCO tarihinde hem doğum yılı, hem de ölüm yılı kabul edilen ikinci kişi Yunus Emre olmuştur. Amacımız; Yunus Emre’yi öncelikle gelecek nesillerimize, Türk Devletlerine, İslam ülkelerine ve tüm dünya devletlerine tanıtmak, onun sevgi felsefesini aktarabilmektir. Bu amaçla, hiçbir grubun, hiçbir siyasi görüşün öne çıkarılmadan, toplumumuzun her kesimince kabul göreceği ve yapılacak çalışmalar sonunda da, bugün olduğu gibi herkes için ‘Bizim Yunus’ olarak anılmaya devam etmesini sağlayacak, akademik ve bilimsel bir çalışma gerçekleştirmek istiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Eskişehir Valiliği, Mihalıççık Kaymakamlığı, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Mihalıççık Belediye Başkanlığı, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Eskişehir İl Mili Eğitim Müdürlüğü, Yunusemre Vakfı’nın içinde bulunduğu ve UNESCO Daimi Temsilciliği, Ahmet Yesevi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ufuk Üniversitesi, Karaelmas Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Türk Dünyası Vakfı, Yunusemre Enstitüsü, Tika, Kafkasya Üniversiteler Birliği, Medeniyet Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi vb. üniversitelerden akademisyenler ile birçok sanatçı, yazar, araştırmacı, Vakıf ve sivil toplum kuruluşlarından katılımcıların olduğu çok yönlü bir çalışma başlamıştır. Yaklaşık 100 bilim insanı ve sanatçılardan oluşan, Tarih Çalışma Grubu, Edebiyat Çalışma Gurubu, Halk Bilimleri Çalışma Gurubu, Felsefe Çalışma Gurubu, Tasavvuf Çalışma Gurubu, Gastronomi Çalışma Gurubu, Moda Tasarım Çalışma Gurubu, Mimari Planlama Çalışma Gurubu vb. gibi farklı disiplinlerden oluşan çalışma gurupları Yunus Emre ve dönemi ile ilgili çalışmaları sürdürüyor. Bu çalışmaların ortaya koyacağı proje ve raporlar doğrultusunda sürece katkı sunan bütün kurum ve kuruluşlar ile Yunus Emre’ye yakışır bir projenin ortaya çıkması hedeflenmektedir.

Mihalıççık Belediyesi olarak yapısal anlamda şunları düşünüyoruz.

Yunus Emre Kültür ve Sevgi Köyü: Yunus Emre’nin kabrinin bulunduğu Sarı Köy’ün tamamını dönemin mimari ve manevi atmosferini yansıtacak şekilde aktarılabileceği bir kompleks yapımını gerçekleştirilmesi. Yunus Emre’yi ve sevgi felsefesini bugün en iyi şekilde aktarabilecek bir kompleks oluşturabilmek. (Kütüphane, müzeler, çarşı, atölyeler, meydan, peyzaj, vb. yapılar) Sevgi Yolu: Buradaki amaç Yunus Emre ve Taptuk Emre Türbesi arasındaki 60 kilometrelik yolu, sevgi yolu olarak isimlendirip bir rota oluşturmak. Bu güzergah üzerinde, Yunusemre (Sarı köy), Mihalıççık, Sorkun köyü, ( neolitik dönem den beri ısıya dayanıklı çömlek üretimi yapılmakta.) Gürleyik köyü, ( Gürleyik şelalesi, su değirmeni, bulgur değirmeni, onlarca tescili yapı) Emrem Sultan Köyü ( Sakarya nehri kıyısında, Ankara Nalıhan İlçesi sınırımızda Taptuk Emre Türbesi) bulunmakta. Bugüne kadar yapılan görüşmelerde, birçok farklı görüş ve düşünce oluştu bunlardan bazıları şu şekilde;

 -Seçilecek olan Yunus Emre şiirlerinin, öğretisinin ve araştırmaların dünya dillerine çevrilmesi

 -Derlenen Yunus Emre eserlerinin dünya dillerinde seslendirilmesi, yabancı müzisyenler tarafından okunması.

-Yunus Emre, senaryo yarışması ve sinema filmi

-Yunus Emre Animasyon filmleri

-Yunus Emre Roman yarışması

 -Yunus Emre Beste Yarışması

-Yunus Emre Ödülleri

 -Dönemin mutfağına ait yiyeceklerin belirlenmesi

 -Dönemin giyim ürünlerinin, günümüz moda tarzı ile yeniden üretimi (özellikle keçe, dokuma)

 -Tiyatro (Yunus Emre’nin hayatının konu edildiği bir oyun)

 -Ülkemizdeki 81 şehir ve büyük şehir belediyelerince bir cadde veya bulvara Yunus Emre ismi verilerek bir anıtın yaptırılması. 6 Mayıs 2021 günü tüm illerde eş zamanlı etkinlik yapılması.

 -Minyatür çalışmaları

 -Yunus Emre Kütüphanesi

-Eko turizm

 -Halk Ürünleri (ahşap, kalsedon, sultanit, çömlek, geyik boynuzu heykeller, geyik boynuz saplı bıçaklar, keçe vb.)

 -Gelecek Uygarlıkta Türk Medeniyeti Merkezi oluşturmak.

 Eskişehir Valiliğimizin Başkanlığında, yapılan akademik ve çok katılımlı çalışmalar sonucunda, kısa, orta ve uzun dönemde nelerin yapılacağı belirlenecek ve yol haritası oluşturulmuş olacak. Bugün insanlığın, kültürel, ahlaki ve manevi yönlerden gerileyen, toplumsal değerlerin ortadan kalktığı, bir dönem içerisindeyiz. Tüm insanlığın örnek alacağı ve gelecek nesillerin en büyük yol göstericisi, Yunus’un sevgi felsefesi olacaktır.

İleriye yönelik siyasette hedefleriniz neler?

Ben hayatım boyunca ileriye yönelik, bir planlama içinde olmadım. Her zaman üstlendiğim işi en iyi yapmaya odaklandım. İşimi iyi yaptıkça meslek hayatımda iyi bir kariyer edindim. Şuna inanıyorum işinizi iyi yapamadıkça, farklı plan ve hedeflerin konması başarısızlığı getirir. İşinizi iyi yaparsanız, elde edeceğiniz başarı sizi zaten daha ileriye taşır. Benim için Mihalıççık halkının gönlünü kazanmış olmak, onlar tarafından belediye başkanı seçilmek çok değerli. Mihalıççık son on yılda çok şey kaybetti ve çok geriye gitti. Şu anda tek hedefim Mihalıççık halkının güvenini boşa çıkarmamak. Kaybedilen on yılı telafi ederek hak ettiği noktaya taşımak.

Pandemi süreci Mihalıççık‘ı ve belediyeyi nasıl etkiledi?

Hastalığa ilişkin ülkemizde ilk tanının konmasından sonra İlçe Kaymakamımızın başkanlığında, İlçe Belediyemiz, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz, İlçe Emniyet Amirliği, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Hastanesi, Orman İşletme Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü, İlçe Müftülüğümüz ve Muhtarlarımızdan oluşan, Mihalıççık Vefa Sosyal Destek Gurubu kuruldu. İlk günden beri çok özverili bir çalışma sürdürülüyor. Bugün itibarı ile ilçemizde pozitif vaka yok. Sizin aracılığınız ile İlçe Kaymakamımız sayın Mehmet Anıl Çolak ve Gün Sazak İlçe Hastanemizin değerli personelleri olmak üzere Vefa Sosyal Destek gurubunun hepsine teşekkür etmek isterim. Biz Mihalıççık Belediyesi olarak hastalıkla mücadele kapsamda; periyodik olarak ilçe genelinde, kurumlarda, mahallelerde temizlik ve dezenfekte çalışmaları yapmaktayız. Bu süreçte faaliyetleri durdurulan ve hizmet veren işletmeleri düzenli olarak denetlemekteyiz. Sokak hayvanlarının bakımı yapılmaktadır. Hem ilçe halkına hem de esnafımıza destek olamaya devam ediyoruz. İnşallah biran önce hep birlikte bu sıkıntılı süreci atlatmış oluruz.

Eskişehir Milletvekilleriyle diyaloglarınız nasıl?

Vekillerimizin hepsi ile diyaloğumuz iyi. Hepsi ile görüşüyoruz. Ben belirli dönemlerde kendilerini ilçemiz ile ilgili bilgilendirmeye çalışıyorum. İnşallah yakın zamanda “2021 Unesco Yunus Emre Yılı” ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında tekrar ziyarette bulunacağım.

Büyükşehir Belediyesi ile ilişkileriniz nasıl?

Büyükşehir Belediyesi ile de ilişkilerimiz ve diyaloğumuz oldukça iyi. Özelikle ilçemizde çalışma yapan, ESKİ Genel Müdürlüğü, Yol İşleri Daire Başkanlığı, Mezarlık İşleri ve Sosyal Hizmetler Dairesi ile ilçemizdeki çalışmaları sürdürüyoruz. Özelikle bu dönem, Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in kırsala yönelik düşünce ve projeleri oldukça iyi. Son olarak bizimle ve diğer kırsal ilçe belediyeleri ile bir protokol imzalayarak, Büyükşehir Belediyesine ait kırsaldaki tarım arazilerinde üretim yapılması sağlanmış oldu. Bu ülkemize örnek teşkil edecek bir proje oldu. Kırsal bir belediye olarak bu dönem, hem Büyükşehir Belediyesinin hem de Tarım ve Orman Bakanlığının kırsala yönelik, proje, destek ve hibelerinin oldukça olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Ülkemizdeki üretim için bunlar çok değerli.

Hobileriniz nelerdir?

En büyük hobim, kitap okumak. Onun dışında fırsat buldukça doğa gezisi.

En sevdiğiniz yemek hangisidir?

En sevdiğim yemek; Mihalıççık usulü közde güveç. Mihalıççık’a gelemeyenler için, Eskişehir’de Mihalıççıklı bir işletmeci “mangal güveç” olarak yapıyor, tavsiye ederim.

En sevdiğiniz müzik (türü) nedir?

En sevdiğim müzik, halk müziği ve etnik müzikler.

En son hangi kitabı okudunuz?

Genelde aynı zamanda birden fazla kitap okuyorum, aralık ayında okuduğum kitaplar;

 -N’etti Bu Yunus N’etti (Hüsrev Hatemi)

-Ebedi Barış Üzerine Felsefi Bir Tasarı (Immanuel Kant)

-Hayat Nedir (Hace Yusuf Hemedani / Ahmet Yesevi’nin Hocası)

Editör: TE Bilişim