Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eskişehir Şube Başkanı Dr. Birtürk Özkavak yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi “Covid-19 salgını süreci de göstermiştir ki, salgının geldiği nokta, sağlık emek ve meslek örgütleri tarafından açıklanan vaka sayıları, sağlık emekçilerinin ve hizmet alanların her gün her dakika yaşadığı ve aktardığı sorunlar salgının artık kontrol edilemediğini; aynı zamanda salgının yönetilemediğini, tedbirlerin ısrarla hayata geçirilmediğini, sağlık emekçilerinin her geçen gün kayıplar vermeye devam ettiğini aleni olarak görüyoruz, tanık oluyoruz.

Sağlık alanındaki hizmetler sağlık emekçilerinin olağanüstü çalışmaları ile her ihmale ve tedbirsizliğe rağmen devam etmektedir. 

"Normal" dönemler için bile çok yetersiz olan sağlık emekçi sayısı, OEDC ortalamalarının çok altındadır ve bu görmezden gelinmekte, salgın ile mücadelede dünyaya örnek çalışmalar yapıldığına ilişkin yetkililer tarafından demeçler verilmektedir. Siyasi rant elde etme amaçlı bu söylemlere rağmen sağlık emekçileri ek ödemelerini hak ettiği gibi alamamış, söz verilen 3600 ek göstergeden yararlandırılmamış, artarak şiddet gösterilerinin odağı ve hedefi haline gelmeye devam etmiş, güvenceli çalışmadan uzak istihdam şekilleri ile yoksulluğa ve gelecek güvencesinden yoksun bırakılmaya devam etmiştir. 

Salgının ilk gününden itibaren sağlık emekçi sayısının artırılması gerektiğini ifade ediyoruz. Daha az emekçiyi daha çok çalıştırıp sömürüyü artırma politikalarına ısrarla devam eden iktidar,  mevcut sağlık emekçilerine yüklenmekte ısrar etmektedir. Komik rakamlardaki atamaların ilerisine gitmemektedir.

Salgın döneminde; dinlenme olanakları, mesai saatlerinin kısıtlanan, yıllık izinleri kaldırılan, uzun süre test yapılmayan, kronik hastalıkları olmasına, hamile olmasına dahi aldırmadan çalıştırılan, açık kapatmak için bir gün oraya, bir gün buraya güvensiz şekilde görevlendirilen yani ‘ne olursan ol, yeter ki çalış’ denilen sağlık emekçilerinin sorunlarına dikkat çekmek, sosyal güvencesiz çalıştırılmasına engel olmak, nitelikli ve tecrübeli sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin emekli olmasını engellemek, istihdam olması durumunda sosyal güvenceli işe başlatılmasını sağlamak, sorunlarına çözüm geliştirmek maksadıyla sendikamız SES bir kanun teklifi hazırladı.

Bu kanun teklifi, pandemi öncesinde de var olan ayrımcı ve emek düşmanı uygulamalara dikkat çekmek, hangi istihdam biçiminde, hangi kadroda olursa olsun tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini tehdit eden, iş barışını bozan, emekçiler arasında dayanışmayı değil rekabeti dayatan uygulamalara son vermek ve kadrosuna bakılmaksızın tüm emekçiler için güvenceli çalışmaya alınmasına yöneliktir.

Bu kapsamda ‘Güvenceli İş, Güvenli Gelecek Kampanyası’nı 18 Ağustos - 24 Eylül 2020 tarihlerinde yürütmüş ve sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinden imza toplamış, farkındalık yaratmak için toplantılar yapmış, basın açıklamaları yapmıştır. 

Sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda yer alan iş yerlerinden fiilen imza toplanmış, online imza kampanyasına destek talep edilmiştir. Eskişehir ilinde 1000’in üzerinde sağlık ve sosyal hizmet emekçisinin desteği alınmıştır. Toplanan bu imzalar ve kanun teklifi metni eylül ayı sonunda ilimiz milletvekillerine teslim edilecek. Yine Eylül ayı sonunda TBMM’de grubu bulunan partilerin grup başkan vekillerinden ve ekim ayı başında TBMM başkanından randevu alarak toplanan imzaların tamamı teslim edilecek. Her ilden bir temsilci ile bu süreçte TBMM’de olacağız

Sağlık emekçileri tükeniyor,

Sistem çoktandır alarm veriyor, iktidar görmezden geliyor

Sağlık ve sosyal hizmet alanlarında, piyasaya açan tüm uygulamalardan vazgeçilmeli, sağlıkta dönüşüm programı tüm sonuçları ile birlikte sonlandırılmalıdır. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri güvenceli istihdam edilmelidir. 

Bu nedenle; Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini güvenli gelecek ve yaşam, kamusal sağlık hakkı için mücadelemize destek vermeye, sesimizi yükseltmeye, kanun teklifinin yasallaşması için ortak mücadeleye davet ediyoruz.

Editör: TE Bilişim