Genelgeye tepki gösteren gazeteler Anadolu’nun dört bir yanında sayfa karartırken, birçok gazete de birleşme adı altında kapanma kararı aldı. Kamuoyu ile paylaştığı mayıs ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nda tasarruf genelgesindeki Anadolu basınını yok edecek düzenlemelerden vazgeçilmesi çağrısında bulunan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Basın özgürlüğü alanında yaşadığımız sıkıntılara her ay bir yenisi ekleniyor. Yayınlanan her tasarruf genelgesinde önce gazetelerin abonelikleri, reklam gelirleri kısıtlanıyor. Gazeteciler her ay haberleri, yazıları, paylaşımları nedeniyle yargılanıyor, tutuklanıyor, saldırıya uğruyor.  AKP’nin 9. yargı paketinde Meclis’e getirmeyi planladığı etki ajanlığı tasarısı da yine gazetecilerin mesleklerini yapmasını engelleyecek. Basın özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırması gerekenler, daha çok kısıtlama getiriyor” dedi.

GAZETECİLER 60 KEZ YARGILANDI

CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer mayıs ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı. Çakırözer’in kamuoyu ile paylaştığı rapora göre gazeteciler mayıs ayında 60 kez hakim karşısına çıkarken, 2 gazeteci gözaltına alındı.

·         TRT eski çalışanı Elif Akkuş TRT Teftiş Kurulunun şikâyeti üzerine yeniden tutuklandı.

·         Gazeteciler Barış Terkoğlu, Bahadır Özgür ve Pınar Gayıp için hapis cezası verildi.

·         Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Akgül hakkında kendisine saldırıda bulunan Tatvan Belediye Mehmet Emin Geylani’nin korumalarının şikâyeti üzerine dava açıldı.

·         Gazeteci Alican Uludağ, Sinan Ateş soruşturması sanığı Serdar Öktem’in şikâyeti üzerine ifade çağrıldı.

·         Gazeteciler Fatoş Erdoğan ve Umut Taştan İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarını takip ederken polis müdahalesi sonucu yaralandı.

·         CNN Türk ABD Temsilcisi Yunus Paksoy, FETÖ liderinin yaşadığı evinin önünde yaptığı canlı yayın sırasında saldırıya uğradı.

“Temelinde sahiplendirme var  bazıları yalnızca siyasi prim peşinde” “Temelinde sahiplendirme var  bazıları yalnızca siyasi prim peşinde”

·         Haber sitesi Sendika.Org bürosu polis tarafından basıldı.

TORPİL GÖRÜNTÜSÜ HABERİ CEZA GEREKÇESİ

·         RTÜK mayıs ayında da televizyon kanallarına ceza yağdırdı. Adalet Bakan Yardımcısının görevde yükselme sınavında torpil taleplerini yanıtladığına ilişkin cep telefonu görüntüleri yayınının da aralarında olduğu iki yayın nedeniyle Now TV’ye %2 oranında iki ayrı para cezası verildi. RTÜK ayrıca TELE1’e konuk olarak katılan Rıfat Serdaroğlu’nun siyasetçilere yönelik değerlendirmeleri nedeniyle de kanala %2 para cezası verdi.

TASARRUF GENELGESİ YEREL BASINI VURDU

Mayıs ayında yayınlanan Tasarruf Genelgesi de basına darbe vurdu. Söz konusu genelge ile Anadolu’da kamu kurum ve kuruluşlarınca hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılamayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunamayacak. Anadolu’da gazeteler sayfa karartarak karara tepki gösterirken, bazı gazetelerde ‘birleşme’ adı altında yayın hayatına son verme kararı aldı. Ankara'da yayın yapan 24 Saat, Ticari Hayat, Anadolu, Güçlü Anadolu, Zafer gazeteleri 31 Mayıs'ta son kez basıldı.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE YENİ DARBE: ETKİ AJANLIĞI

‘Dezenformasyonla mücadele’ adı altında Meclis’ten geçen ‘sansür yasası’nın ardından AKP’nin Meclis’e getirmeyi planladığı 9. Yargı Paketi’nde gazetecilerin mesleklerini yapmasını engelleyecek ‘etki ajanlığı’ düzenlemesi de tepki çekti. Teklif taslağındaki düzenleme ile ‘‘Devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda gerçekleştirilen bazı fiillerin’’ cezalandırılması öngörülüyor.

ERİŞİM ENGELİNİN HABERİNE DE ENGEL

Basın özgürlüğünün önündeki engellemelerden biri olan haberlere getirilen erişim engellemelerine mayıs ayında da devam edildi. Engelli Web ile Free Web verilerine göre mayıs ayında erişim engeli getirilen haber konuları şöyle:

“Görevden alınan Tarım Kredi Genel Müdürü’nün 11 ayrı yerden maaş aldığı ile ilgili haberler, İBB’nin metro kredisine haciz koyduran MET- Gün inşaat sahibinin haberlere getirdiği erişim engeli haberleri, Bir iş insanının vize şirketi üzerinden vize başvurusu yapan kişilerin kimlikleri ile telefon hattı çıkartarak borsa manipülasyonlarında kullandığı iddiasıyla ilgili haberler, sevgilisini darp eden iş insanı hakkındaki haberler, yaşamını yitiren Ensar Vakfı Trabzon Şubesi kurucusunun cinsel saldırı suçundan hapis cezası aldığı haberleri, iş insanı Fehmi Öztürk’ün ortağı tarafından dolandırıldığı ve AKP Diyarbakır eski Milletvekili başkanlığındaki bir heyetin müdahalesiyle tüm mal varlığını kaybettiği iddiasıyla ilgili haberlerin erişime engellendiğiyle ilgili haberler.

Editör: Ayhan Aydıner