Pandemi döneminde en çok mağdur edilen esnaflar arasında siz de varsınız.  Eskişehir’deki kahveci esnafının durumu şu an ne halde?

Pandemi döneminde en çok mağdur olan odamıza bağlı esnaf grubu kahvehane, internet salonu, spor salonu, düğün salonu, sanatçı mesleğini yapan üyelerimizdir. Bu dönem açılan spor salonları ve çay ocakları şu an açık olsalar bile onlarda mağdur üyelerimiz arasındadır. Bununla birlikte bütün odamıza bağlı esnafımız faaliyetleri durdurulmuş vaziyette evine ekmek götüremez borçlarını ödeyemez durumdalar.

Kapatılmalar konusunda esnaflar arasında adaletsizlik yapıldığını düşünüyor musunuz?

Faaliyetleri kapalı esnaflar arasında tabi ki adaletsizlik var. Turizm sektörü yaz mevsimi kış mevsimi demeden ayrı ayrı faaliyetlerine devam ettiler. Alışveriş merkezleri ve bunun gibi sektörler çalışmaya devam ettiler. Benim esnafım benim üyem yani bizler kapalı kaldık.

Devletin verdiği destekler yeterli mi?

Devletin verdiği destek maalesef yeterli değil. 11 aydır kapalı olan esnaftan alınan gelir vergisi, KDV, Bağkur, SSK, spotaj vb. vergilerimiz devam ediyor. 3 ay verilecek 1.000 lira ve kira desteği bizim borçlarımıza ve geçimimize maalesef yeterli olmuyor.

Size belediyelerin yaklaşımı nasıl?

Şehrimizde bulunan Büyükşehir, Tepebaşı ve Odunpazarı belediyelerimize müracaat ettik destek istedik. Her üç belediyemizden de yakın ilgi gördük. Esnafımızın yanında olduklarını söyleyip imkanları dahilinde erzak gıda paketi, marketlerden kullanılabilecek hediye çeki, puan kartı yardımıyla bizleri desteklediler. Yardımda bulundular. Bunun dışında Eskişehir Kent Konseyi, vakıf yardımlaşma derneği ve Ak parti Eskişehir Kadın Kolları İl Başkanlığından da esnafımıza gıda çeki desteği aldık. Bu destekler yaralarımıza bir nebze merhem, moral oldu. Ama yara derin.

Kahveci esnafı olarak hükümetten ne istiyorsunuz?

Odamıza bağlı esnaflar başta kahvehane ve internet kafe olmak üzere, iş yerlerimizin hijyen, mesafe, maske ve HES kodu uygulanarak bir an önce açılması istiyor. 2020 yılı Bağkur, SGK ve vergilerimizin geri ödemeksizin alınmamasını, SGK ve vergi yapılandırma ödemelerinin 1 sene ertelenmesini, merkezi hükümetin yasal düzenleme ile belediyelere ödenen tabela, çöp, çevre ve temizlik vergilerinin 2020 yılının alınmamasını, 25 bin lira faizsiz kredi imkanı sunulmasını istiyoruz.

Eskişehir halkından kahveciler olarak bir isteğiniz var mı?

Eskişehir halkı, esnafımızın mağdur listesinde olduğunun farkında. Moralimiz iyi değil psikolojimiz bozuldu tedavilik duruma geldik. Dünya olarak zorlu bir süreçten geçiyoruz. Bu zorlu süreç de halkımızı birbirimize destek olmaya, daha duyarlı ve dikkatli olmaya davet ediyorum. Şehrimizde kalabalık yerlerde işleri olmadığı halde boş gezip dikkat etmeyen vatandaşlarımıza sesleniyorum, birimizin dahi dikkat etmemesi bizim esnafımızın iş yerlerinin kapanmasına evine ekmek götürememesine sebep olmaktadır. Elimizi vicdanlarımıza koyalım vebal altına girmeyelim, daha duyarlı ve daha dikkatli olalım.

Üyelerinize bir mesajınız var mı?

Yönetim olarak bütün üst kuruluşlar Esnaf Sanatkarları Odaları Birliğine, Federasyona, Konfederasyona, muhalefet iktidar milletvekillerine, Sağlık Bakanlığına, İçişleri Bakanlığına, Ticaret Bakanlığına sıkıntılarımızı mağduriyetimizi ilettik. İsteklerimizi federasyon olarak rapor halinde sunduk. Türkiye genelinde 81 ilde 114 Kahveciler Odası Başkanları olarak Ankara’da toplanıp basın açıklaması yaptık. Bakanlıklara raporlarımızı sunduk. Yönetim olarak ilimizde Valimize ziyarette bulunarak, sıkıntılarımızı ilettik. İl hıfzıssıhha kurulunda bulunan Odunpazarı, Tepebaşı Kaymakamlıkları, İl Ticaret müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğünü ziyarette bulunduk. Sıkıntılarımızın İl Hıfzıssıhha kurulunda ele alınması için dileklerde bulunduk. Esnafımız bu zor günlerde yalnız değil. Her daim onlar içim elimizden geleni yapacağız. Sesimizi mağduriyetimizi her koldan duyurmaya çalışacağız. Bu zorlu süreci birlik ve beraberlik içinde birlikte atlatacağız.

Editör: TE Bilişim