Mali Müşavirlikler şirketlerin finansal işlemlerinin yürütülmesinde oldukça önemli bir rol oynuyor peki bu süreçte neler yapılıyor? Mali Müşavirlerin görev tanımı, yaptığı işleri ve nasıl Mali Müşavir olma süreçlerini Eskişehir SMMM odası üyesi SMMM Özgür Erkaya ile yaptığımız röportajla siz değerli okuyucularımıza aktarmaya çalışacağız. “Mali Müşavirler, isterlerse kendi muhasebe bürolarını açabilecekleri gibi bağımlı olarak şirketlerde de, imza yetkilerini kullanarak ya da kullanmadan çalışarak mesleklerini icra edebilirler.”

Merhabalar Özgür Bey. Öncelikle sizi daha yakından tanımak istiyoruz. Bize kendinizden bahseder misiniz?

 1986 Eskişehir doğumluyum. Eğitim hayatımın neredeyse tamamı Eskişehir’de geçti. İlk, orta ve lise eğitimimi tamamlamanın ardından Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü’nden 2012 yılında mezun oldum. Daha sonra 2014 yılında staj başlatma sınavını kazanmam ile birlikte Mali Müşavir Stajyeri oldum. Ardından 2015 yılında Okan Üniversitesi’nde Muhasebe ve Denetim Yüksek Lisansını da tamamladıktan sonra 2017 yılında kendi ofisimi açarak mali müşavirlik mesleğini fiilen icra etmeye başladım. Mali müşavirliğin yanı sıra 2018 yılında aldığım 2 yıllık Adalet Bölümü diplomam bulunmaktadır. Halen daha aktif olarak Anadolu Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi eğitimimi sürdürmekteyim. İş ve eğitim hayatım keyifle çalışarak, yenilikleri takip ederek, kendimi geliştirerek tüm heyecanıyla devam ederken dinlendiğim, eğlendiğim zamanları da es geçmiyorum, olabildiğince verimli geçirmeye çalışıyorum çünkü başarının her zaman eğitimle sağlanamayacağına inananlardan biriyim. Bazen spor yapmak adına haftada birkaç kez çıktığım akşam yürüyüşleri, bana eşlik eden hafif müziklerle zihnimi ve bedenimi dinlendiriyor, kendimi her yeni güne hazırlıyorum. Bu noktada da planlama devreye giriyor elbette ama zamanım el verdiği sürece dostlarımla keyifli aktiviteler yapmak örneğin satranç oynamak ya da sinemaya gitmek ruhuma her zaman iyi geliyor. Çünkü inanıyorum ki günlük yaşantınıza renk katabildiğiniz, sizi siz yapan şeylerden vazgeçmediğiniz sürece hangi alanda olursa olsun başarı sizden vazgeçmiyor.

Mali Müşavirler kimlerdir, neler yaparlar? Bundan biraz bahsedebilir misiniz?

Mali müşavirler şirketlerin finansal işlemlerinin yürütülmesinde oldukça önemli bir rol oynarlar. Çünkü en temel işleri muhasebedir. Biliyorsunuz ki, muhasebe oldukça hassas bir ölçüm işidir. Muhasebe sayesinde bir işin kar getirip getirmediğini ölçümleyebilir; işinizi büyütmek ya da sonlandırmak için karar alabilirsiniz. Tam da bu noktada şayet mali işlemler doğru ölçülmezse yani eksik ya da hatalı muhasebe yapılırsa, işletmenin gerçek durumu anlaşılamaz. Bu yüzden mali müşavirlerin yapmış olduğu işler büyük önem arz eder. Mesleğimizde biz yaklaşık 40’a yakın kanundan sorumluyuz. Bunun içinde sosyal güvenlik kanunu var, iş kanunu var, vergi yasaları, gümrük mevzuatı var yani ilintili olmadığımız hemen hemen mevzuat yok gibi. Meslek camiası olarak bütün bunların kanunlarına işine baktığımız müşterilerimizin de onları doğru yönlendirmeye onların devlette olan işlerini doğru yönlendirme yaparak devlet ve 3.şahıslara doğru finansal tablolar sunarak yönlendiriyoruz. Meslek camiamız bizzat ekonomiye yön veren bir kesimdir.

Mali Müşavirlik mesleği hakkında bilgi verir misiniz? Bu mesleği tercih edecek kişilerin neler yapması gerektiği hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Mali müşavirlik mesleği 3568 sayılı yasa ile 13 Haziran 1989’ da yürürlüğe girdi. Bizim odamız Eskişehir Mali Müşavirler Odası 5 Nisan 1990’da kurulmuş. 2008 yılında mesleğimize 3568 sayılı yasa ile bazı eklemeler oldu. Artık mesleğimize giriş İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin ilgili bölümlerinden mezun olmak kaydıyla oluyor. İktisat, işletme veya bankacılıktan mezun olmuşsa eğer kişi önce bir staja başlayabilme adına 130 soruluk staj başlatma sınavına girmek zorunda. Sınavlardan 60 puan ve üzeri not ile staja başlamaya hak kazanılıyor. Bu sınavı kazandıktan sonra 3 yıl bir mali müşavirin veya yeminli mali müşavirin yanında veya gözetiminde staj yapması gerekiyor. 3 yılın sonunda da 8 ana dersten tekrar yazılı olarak yeterlilik sınavlarına giriyor. Buradan da 60 puan ve üzeri aldığı takdirde mali müşavir olmaya hak kazanıyor. Yaklaşık 8-10 yıllık bir süreçten bahsediyoruz. Oldukça zor bir süreç bu dolayısıyla artık bizim mesleğimiz dünyadaki meslekler gibi emsallerimiz gibi son derece girişi zor dolayısıyla en çok tercih edilen meslekler arasında. Dünyadaki sayılı mesleklerin içinde ilk beşin içindedir.

Mesleğin zorlukları ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Her meslekte olduğu gibi mali müşavirlikte de karşılaşılan zorluklar vardır. Birincisi ödeme ile ilgili sorunlardır. Mesleğin zorluklarından bir diğeri ise ülkemizin içinde bulunduğu kayıt dışılığın yüksek olmasından kaynaklanıyor. Ülkemizde bu kayıt dışılık azaldıkça mali müşavire olan ihtiyaç çoğalıyor, en büyük sorunlarımızdan bir tanesi bu. Sürekli mali afların getirilmesi yani yapılandırma adı altında mali afların getirilmesi bizim mesleği de erozyona uğratıyor. Bu durumda vatandaş şöyle düşünüyor, ben ne yaparsam yapayım bir şekilde affedilecek, dolayısıyla iyide yapsam kötüde yapsam iyi bir bilançoda yapsam az vergi ödesem de fark etmiyor. Nihayetinde bir şekilde affa uğruyor. Müşavir birçok kuruma birden sorumludur. Maliye ile mükellef arasında köprü vazifesi gören müşavir bu kurumlarla muhatap olur. Bu yüzdendir ki mesuliyet altına girmektedir. Diğer yandan Mali Müşavirlerin mükellef nazarında vergi çıkartmaya görevli olduğu yanılgısı vardır. Oysa gerçekte Mali Müşavirler devletin mali kurumlarıyla girişimciler arasındaki resmi işlemlerini yerine getiren meslek erbaplarıdır. Bizim kendi içimizde de sorunlarımız var. En büyüğü ücret temelindeki haksız rekabet. Maliye bakanlığının yayınlamış olduğu ücret tarifemiz var ancak uyum konusunda bizleri büyük sıkıntıya sokuyor. Bu durum mesleki olarak bizlerin yanlış anlaşılmasına sebep oluyor. Bir meslektaşımız işi 500 birime yaparken bir meslektaşımız aynı işi 200 birime yapabiliyor. Yoğun iş yükü nedeniyle özel hayata zaman kalmaması da bir başka sorundur.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

İş hayatınızda başarılı olmanın sırrı ne iş yaparsak yapalım, işimizi severek yaptığımız zaman başarılı oluruz.

Editör: TE Bilişim