S.S Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifinin (Pancar-Koop) ortak sayısı ve hizmet ettiği bölge hakkında bilgi veriniz.

Faaliyet yılımız itibariyle kayıtlı 72 bin 132 ortağımız vardır. Hizmet ettiğimiz bölge Eskişehir-Bursa-Bilecik illerini kapsamaktadır. Faaliyet alanımızda 19’u Eskişehir merkez, ilçe ve beldelerimizde, 2’si de Bursa’nın Yenişehir ve İnegöl ilçelerimizde olmak üzere toplam 21 mağazayla hizmet vermekteyiz. Mağazalarımız şöyle sıralanıyor; “Eskişehir, Alpu, Osmaniye, Bozan, Mihalıççık, Yunusemre, Beylikova, Dümrek, Günüyüz, Sivrihisar, Çifteler, Mahmudiye, Kaymaz, Doğançayır, Seyitgazi, Kırka, İnönü, Muttalıp, Gündüzler, Yenişehir (Bursa), İnegöl (Bursa)”


 

Ortaklarınıza hangi hizmetleri sunuyorsunuz?

Öncelikle ortaklarımızın tarımsal üretiminde ihtiyacı olan tüm girdileri sağlıyoruz. Açmak gerekirse tohum, ilaç, gübre tüm mekanizasyon malzemeleri ( ekim, gübreleme, ilaçlama, toprak işleme, hasat makinaları) motorin ve yağ katkı maddeleri, traktör lastikleri, süt sağım makine, hayvan yemleri ve tüm mekanizasyon yedek parçalarını peşin, kredi kartlı ve vadeli olarak ortaklarımıza satışını yapmaktayız. Ayrıca ortaklarımızın üretmiş oldukları ürünlerini alarak piyasada regüle görevi görmekteyiz. Harman zamanı arpa ve buğdayı Eskişehir Ticaret Borsası’nda da peşin, tüm mağazalarımızda peşin ve borç karşılığı olarak ortaklarımızın mahsulünün değerinden düşük gitmesini engellemekteyiz. Kooperatifimizin hububat- tohumluğu üretimi yapmakta olup çiftçilerimizle sözleşme yaparak arpa, buğday tohumluğu, ayçiçeği, mısır sözleşmeli üretimleri yapmaktayız. Ayçiçeği ve mısır üretimi için tohum gübre ve ilaçlarını çiftçilerimize temin edip mahsullerini hasat zamanı almaktayız. Alpu bölgemizde bulunan kurutma tesisimizde mısır ürününü kurutarak almaktayız. 3 adet altı sıralı söküm, 3 adet yükleme makinemizle pancar üretici çiftçimizin pancarlarını hem söküp hem de yükleyerek hizmet vermekteyiz. Bu sebeple hem çiftçimize ucuz söküm ve yükleme hizmeti vermekte hem de  fabrikaya temiz pancar gitmesini sağlamaktayız.

Pancar üreticisinin en büyük sorunları nelerdir?

Pancar üreticileri yıllarca kota sıkıntısı yaşadı. Ancak şu anda da en büyük sıkıntısı üretim maliyetlerin de aşırı yükseklik, su sıkıntısı ve açıklanan taban fiyatının yeterli gelmemesidir. Tohum, gübre ve ilaç fiyatlarının aşırı derecede artması sebebiyle pancar maliyetlerinin aşırı derecede artmakta ve bu sebeple de fiyat düşük kalmaktadır. Ayrıca şeker pancarı üretiminde su sıkıntısı nedeniyle büyük sıkıntı çekilmektedir.

Kooperatif olarak geleceğe yönelik hedefleriniz ve projeleriniz nelerdir?

  • Öncelikle ortaklarımızın üretimde kullandıkları tüm tohum, ilaç ve malzemeleri daha ucuz ve uygun şartlarda sunabilmek.
  • Üretmekte olduğumuz hububat tohumluklarına bölge ekolojisine ve çiftçi taleplerine uygun yeni çeşitler eklemek.
  • Hayvancılıkta ana gider kaynağı olan yem üretimi için fabrika kurarak ortaklarımıza ucuz ve kaliteli yem sağlamak.
  • Harmanda hububat alımını artırarak devam etmek.
  • Pancar yükleme ve söküm ekipmanlarımızla çiftçimize hizmet vermek.
  • Sözleşmeli ayçiçeği, mısır üretimlerini artırarak devam ettirmek.

Nişasta kökenli tatlandırıcılar tanınan kotalar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kısaca adı NBŞ (Nişasta bazlı şeker) olarak bilinen yüksek dozlu mısır şurubu ancak ucuz olarak mısırdan üretilmektedir. Türkiye’de NBŞ kotası Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle toplam A kotası şeker pancarı üretimimizin %5’ini geçemez ama bu oranı Cumhurbaşkanlığımızın %50 artma yetkisi vardır şeklinde resmi gazetede de yer almaktadır. NBŞ’ler genelde mısırdan yapıldığı ve mısır tohumlarının GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) olduğu düşünülerek insan sağlığı için bazı zararları vardır. Ayrıca mısırın uzun süre depolanması sonucu aflatoksin denen zararlı organizmaların gelişmesi sonucu şeker olarak kullanılmasında sakıncalar doğmaktadır. Ülkemizde pancar üretimi çiftçilerimizin önemli bir geçim kaynağıdır. Dünya şeker üretiminin en büyük kısmı kamıştan üretilmektedir. Ancak en kaliteli şeker, şeker pancarından üretilendir. Ülkemiz şeker pancarı üretiminde Almanya ve Fransa’nın ardından Avrupa’da üçüncü üretici ülkedir. Dünyada ise Rusya, Fransa, Almanya ve ABD’ den sonra beşinci üretici ülkedir. Şeker pancarı üretimi stratejik öneme sahiptir. Ayrıca ülkemizde bu üretim hiçbir sübvanse edilmemektedir. Şeker pancarı ülke ekonomisine ve üreticisine kazandırdığı katkılar sebebiyle lokomotif ürün görevi görmektedir. Bu nedenle NBŞ kotalarının kaldırılarak bu üretimin şeker pancarından sağlanması hem çiftçilerimize hem de ülkemize daha fazla katkı sağlayacak, insanımızda GDO‘dan uzak hiçbir zararlı katkı maddesi olmadan üretilen şeker pancar şekeri tüketecektir.

Eskişehir Şeker Fabrikasının özelleştirilmesi durumunda kooperatif olarak burayı alacak gücünüz var mı?

Öncelikle Şeker Fabrikasının özelleştirilmesinden ziyade pancar üreticisine hitap edebilecek bir bölgede yeni ve modern fabrika edilmesi hem pancar üreticisine hem de Eskişehir ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır. Özelleşme durumunda bir konsorsiyum içerisinde Şeker Fabrikasına talip oluruz.

Siyasette de Eskişehir’in önemli isimlerinden birisiniz.  İleride Milletvekilliği veya belediye başkanlığı düşünüyor musunuz?

2001’DE AK Parti’nin ilk kuruluşunda Kurucu Belde Başkanlığı, İl Genel Meclisi Üyeliği, İlçe Başkanlığı (Tepebaşı), İl Başkanlığı ve son olarak milletvekili adaylığı görevlerini yaparak aktif siyasete ara verdim. Şimdilik daha çok kendi işim kooperatif olarak çiftçilerimize daha iyi hizmet verilebilmesi için yönetim ve idari kadromuzla çalışmalar yürütüyorum. Özel hayatıma zaman ayırıyorum. Ama bu tabi ki hiç siyaset yapmayacağım ya da illaki yapacağım anlamına gelmiyor.  Zamanı geldiğinde şartları ve ortamı görmek gerekiyor.  Yoksa illaki körü körüne bir siyaset yapma isteği içerisinde değilim.

Eskişehirspor’da yöneticilik de yaptınız. Eskişehirspor’un şu anki durumu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Eskişehirspor 2008-2009 sezonundan 2015-2016 sezonu arasında Süper Ligde yer aldı. 2008-2013 arasında süper ligde ilk yedide, ilk beşte yer aldığı, Marsilya ile UEFA Kupası oynandığı dönemden sonra Eskişehirspor’un küme düşme sürecine nasıl girdiği ciddi olarak analiz edilip, geleceğin ona göre planlanması gerekir. Şimdi yönetimdeki arkadaşlar kulübün kapanmaması için sorumluluk almışlardır. Şehirde bu işi yapacak, Eskişehirspor’un geleceğini planlayacak isimler var. Onların sorumluluk almasını sağlamak için bir birliktelik sağlanıp, destek ve taahhütte bulunulmalı.  Olumsuz durumlarda sorumluluk alan kişiler yerden yere atılmamalı, atılmasına engel olunmalıdır. Yoksa sorumsuz ve haybeye konuşanlara insanlar yem edilecekse kimse bu işlerde sorumluluk almaz.

İlginç hobileriniz var. Onları anlatır mısınız?

Evet hobilerim var. Var olmasından da çok mutluyum. Hobi dediklerim zaman içinde hobilikten ziyade benim yaşam biçimime dönüşüyor. Öncelikle kalem merakım var. Öncelik dolma kalem olmak üzere mekanik kurşun kalem ve tükenmez kalemleri de seviyorum. Kalemleri biriktirmek için değil onlarla yazmak için ediniyorum.  Her kalemin hikayesinin olması da önemli. Kendi mesleğimle ilgili mevzuatı takip etmek ve mevzuatı değerlendirebilmem için okumam gerekiyor. Not almam ve yazman gerekiyor. Ayrıca Türk ve Dünya Edebiyatı, Tarih kitaplarını takip ediyorum. Okuyup, notlar alıyorum. Onları defterlerime aktarıyorum.  Bu bakımdan kalemler, mürekkepler ve defterler benim için vazgeçilmez durumdadırlar.  Plak merakım da var.  Özellikle dönem plaklarını tercih ediyorum. Dönemin ruhunu yansıtması bakımından benim için çok önemli. Bir şeyi yapmak için değil, bir anlamı olması açısından olaylara bakıyorum. Çocukluğumdan beri güvercin besliyorum.  Onlara karşı ayrı bir sevgim var. Onlarla mutlu oluyorum. Bazen hastalandıklarında mutsuz olabiliyorum.

Eskişehir’de en şık giyinenlerin belki de başında geliyorsunuz. Kıyafetlerinizi kendiniz mi yoksa eşiniz mi seçiyor?

Aslında giyinmek de benim için bir hobi. Giyim konusunda bir iddia sahibi değilim ama özel önem verdiğim doğrudur. Normalde de giyime her zaman önem verilmesi gerektiğini düşünürüm. Hem kendiniz için hem de toplum için önemli bir alışkanlık olması gerektiğini düşünüyorum.  Tabi ki bunun bütçeyle çok ilgisi yok.  Pahalı giyinince şık, pahalı olmayınca şık olmama gibi bir durum yok. Önemli olan kendinize yakışan ve oluşturduğunuz tarz ile ilgili.

Editör: TE Bilişim