Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

Ben 2000 yılında öğrenci koçu olarak bu işlere giriş yaptım. Daha sonraki süreçte aile danışmanlığı, akıl oyunları, objektif testler, hızlı okuma ve hafıza teknikleri, forbrain, drama, life kinetik, neurofeadback uygulayıcılığı, GETAP uygulayıcılığı, equatıon konularında eğitim aldım. Psikolog kimliğim bu işleri yapmamda bana çok kolaylık sağladı.  20 yıllık iş tecrübemi artık bir yer açmalıyım ve kendi tarzımı ortaya koymalıyım düşüncesiyle 2020 Temmuz ayında HGT Akademiyi kurma çalışmalarımız başladı. 2020 Ağustos ayında HGT Akademi Eskişehir’de hizmete başlamış oldu. Bu sıra gündemimizde olan fakat yeni kurumumuzla faaliyete geçirmeyi düşündüğümüz daha modern metodları bünyemize katmak düşüncesiyle neurosound, brainfit, prep, math gibi uygulamaların bayilik ve eğitimlerini aldık. Halen faaliyetlerimizi yürütmekteyiz.

HGT’nin açılımı nedir?

HGT’nin açılımı biraz megalomanca olacak galiba ama merkezimizin içeriğinde uyguladığımız sistemlere uygun bir isim yakıştıramadım. İzlediğimiz yol, kullandığımız teknikler ve alacağımız sonuçlarda biraz fazla iddialı olduğundan kendi ismimin baş harflerini koymayı uygun gördüm.

Yaptığınız işin tanımını yapar mısınız?

Yaşayan herkesin tıp dışı davranışsal ve yaşamsal her konuda analizini yapmak ve çözüm sunmak olarak bir tanım yapıyor olsak da şu an genelde anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise öğrencileri (6-18 yaş) üzerinde çalışmaktayız.

Yaptığınız işin içeriğini anlatır mısınız?

Öncelikle yaptığımız analizlerle problem tespiti yapıyoruz. Danışanımızda davranış bozukluğu, odaklanamama, mantık muhakeme problemi, dikkat dağınıklığı, görsel işitsel algı problemi, sosyal iletişim problemi, psikolojik problemler, ders çalışamama, kaygı bozukluğu, sınav kaygısı, dürtüsellik, kısa ve uzun süreli hafıza problemi, disleksi, sayısal işlem beceri sıkıntısı, işitsel dikkat problemi, ergenlikte yaşanan problemler, akran zorbalığı, öfke kontrol problemi, okuma yazma güçlüğü, plansız bir hayat yaşama problemi, hızlı ve anlayarak okuyamama, konsantrasyon sıkıntısı, yeni nesil sorularla baş edememe vs gibi pek çok problemin analizi yaparak veliye analiz bilgisi veriyoruz. Sonraki aşamada ise veliye kaç seanslık süre içerisinde, danışanımıza özel kullanacağımız tekniklerle problem çözüm çalışmalarımızın nasıl gerçekleşeceğini sunuyoruz. Velimiz onayladığı zaman çalışmalarımızı başlatıyoruz.

Sisteminizin farklılığı nedir?

Biz sadece bir bayilik, metot, cihaz ve uygulamayla işlerimizi yürütmüyoruz. Kısacası tek kanatlı değiliz. Her danışanın farklı bir dünya olduğunu düşünmekteyiz. Bunun için pek çok bayiliğimiz, tekniğimiz, dökümanımız ve cihazlarımızı, analizlerimiz neticesinde ortaya çıkan probleme göre, aynı problemi farklı danışanda farklı çözümler kullanarak çözebilme özelliğine sahibiz.  Bu yönümüz bizi bu tarz çalışan kurumlardan farklı kılan en önemli yönümüz olsa gerek diye düşünüyoruz. Yenilenmek ve değişime ayak uydurmak bizim için çok önemli. Bundan dolayı yeni çalışmaları daima takip halindeyiz.

Sistemsel olarak bu tip yapılardan sizi ayıran fark nedir?

Analizlerimizi tek metotla yapmadığımız için teşhisimiz daha isabetli olmaktadır. Doğru teşhis doğru çözüm için çok önem arz etmektedir. Çözüm çalışmalarımızda da tek teknik değil kişiye özel birkaç teknik kullanılmaktadır ve kesinlikle aile işin içine katılarak sonuca kurum, danışan ve aile endeksli gidilmektedir. Kurum içinde aksatılmadan haftalık yapılan toplantılarda danışanların gelişimleri tek tek görüşülmektedir.  Böylece her kanattan başarılı bir sonucun önü açılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca sorunlara bütünsel yaklaşırken oluşan problemleri bireysel çözmekteyiz. Bir saat aksamı düşünün bir parçası bozulduğunda tüm sistem bozuluyor ve saat bütün olarak çalışmıyor biz o çalışmayan parçayı buluyoruz, tamir ediyoruz, daha iyi çalışması için bakım yapıyoruz ve yerine yerleştiriyoruz ve saat çalışıyor, yani her parçayı tek tek çıkarıp kurcalamıyoruz nokta atışı yapıyoruz.

Biz neden size başvuralım?

Yukarıda ifade ettiğimiz problemleri yaşayan tüm danışan adaylarımız bize başvurabilir. Bu tür problemlerde bir çözüm istiyorsanız daha şeffaf ve daha teknik bir analiz istiyorsanız, çok geniş çaplı teknik, cihaz, donanım ve ekip sayesinde çözüm çalışması arıyorsanız bize gelmeniz için çok sebep var demektir.

Niye böyle bir iş desem nasıl cevap verirsiniz?

Öğrenci koçluğu ile başladığım hayat serüvenimde bu işin hayatta yapabileceğim en iyi iş olduğunu düşünmüştüm. Zaman geçtikçe aldığım onlarca eğitim, sertifika ve diploma bu düşüncemi devamlı onaylamış oldu. Danışanlarımızın hayatlarına ve geleceklerine dokundukça daha mutlu olduğumuz hissediyorum. Herkesin mutlu ve verimli olduğu bir işinin olmasını temenni ediyorum.

Önce gelişim sonra eğitim sloganınızı açar mısınız?

Kurum sloganımız olarak “Önce Gelişim Sonra Eğitim” cümlesini kullanıyoruz. Tabii ki bunun bir hikayesi var. Bireyin yaşam serüvenin anne karnında başlamasıyla birlikte, gelişim seyri de hayat defterine yazılmaya başlamaktadır. Anne karnında başlayan macera, bebeklik çocukluk gençlik yetişkinlik ve yaşlılık dönemi ile devam ederken, bu süreçte insan devamlı gelişmekte ve hayata adapte olmayı öğrenmektedir. Bu gelişim sürecinde hem iyiyle hem kötüyle karşılaşan birey bazen iyiyi bazen kötüyü benimsemekte, bulunduğu ortam, mekan, çevre vs. gibi etkenlerle yaşam felsefesinin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Ailesinden, arkadaş çevresinden, bulunduğu ortamdan aldıkları tohumlarla eğitim hayatına başlayan bireyin eğitim dünyasından aldıklarını da birleştirmesiyle yoğrulması ve gelişme süreci devam etmektedir. Bu tohumların meyvesinin artısıyla eksisiyle ortaya çıkmaya başlaması, yaşam seyrinin her kademesinde kendisini göstermeye başlamakta ve yıllar geçtikçe bu öğrendiklerini düşünmekte, konuşmakta, yaşamakta ve hissetmektedir. Fizyolojik, psikolojik, sosyolojik pek çok etkenlerle hayatını devam ettiren bireyin akademik eğitim hayatına başlamasıyla birlikte o zamana kadar yaşamış olduğu her şey onun öğrenmesinde etkili olmakta ve geleceğinin örülmesinde önemli kilit taşlarını oluşturmaktadır. Bu kilit taşlarının entegrasyonu kişiden kişiye değişmekte, bazılarına modern bir gelecek bazılarına ise basit ve sıkıntılı bir hayat doğurmaktadır. İnsanın yaşam seyrindeki akademik eğitim sürecinin, bu altyapılardan gelen mekanizmaların etkisiyle daha iyi veya daha kötü olması konumuzun temelini oluşturmaktadır. Pek çok ebeveynin çocuğuna özel imkanlar (Özel ders aldırması, özel okullara göndermesi, kurslara göndermesi) sunması fakat sonucu değerlendirdiğinde istediği sonuca ulaşamaması konumuzun en önemli kritik noktasıdır. Önce gelişim sonra eğitim ifadesinin altında da bu konu yatmaktadır.

Peki çözüm nedir? Ne yapmak gerekmektedir?

Çocuklarımızın yıllardır üzerinde taşıdıkları yüklerle dolaşmasını, beyinlerinde dolaşan zihinlerini kurcalayan ve derse entegre olamamalarını sağlayan o sıkıntıların neticeye bağlanamamasını, o kadar özel ders almalarına rağmen başarıya ulaşamamalarını, o kadar imkana rağmen hayata tutunamamalarını nasıl çözmek gerekmektedir. Çocuklarımızın gerek akademik hayatlarının, gerek gelecek hayatlarındaki başarılarının ve hayatlarında hep taşıyacakları geçmişten biriktirdikleri sorunların ve bu sorunların getirdiği yaşam kalitesindeki zafiyetin giderilmesi için bugün neler yapmak gerekmektedir. Öncelikle geniş bir analiz yapıp bu geçmişin ortaya çıkarılması daha sonra ise bu problemlerin teker teker çözülmesi için çalışmalar yapılması gerekmektedir. Hayatın kalitesini arttıracak olan ve akademik çalışmalarda daha hızlı ve etkili sonuçlara ulaşmayı sağlayacak olan bu işlemler, geleceğimizi değiştirmemize vesile olacak başarılı ve güçlü bir hayatın kapılarını aralayacaktır.

Çalışanlarınızın bölümler ve yeterlilikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Özel olarak öncelikle bu işi severek yapabilecek kişilerden seçilmeye çalışılmaktadır. Personelin çalışma süreçlerindeki enerjileri, danışanların gelişimlerindeki heyecanları bizim için önemli olan kritik noktalardır. Bu süreci istediğimiz gibi yaşayamadığımız personelle birlikte çalışamamaktayız. Tüm personellerimiz ailemize katıldığında kendi birikimiyle birlikte sistemimize adapte olabilmesi için kurumda çalıştığı müddetçe yetiştirilme ve eğitilme çalışmalarına katılmakla yükümlüdür. Tüm bu şartlara uyan personellerimizle beraber çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Şu an çalıştığımız personellerimiz psikoloji, sosyoloji, pdr ve çocuk gelişimi alan mezunlardır.  

Tıp dışı her türlü problemlerle ilgileniyoruz diye reklamlarınızda iddialı bir cümleniz var? Ne demek istiyorsunuz?

Çalışmalarımızın merkez noktası beynimizdir. Tüm cihaz, program ve aktivitelerimizin dayandığı en önemli nokta beynin daha etkili ve güçlü kullanılmasıdır. Beyin ne kadar aktif ise yaşam seyrimizdeki problemler o kadar az olmaktadır. Çalışmalarımızın dayandığı nokta beyin olduğu için ve herhangi tıbbi müdahalemiz söz konusu olmadığı için tıp dışında beyin fonksiyonlarını güçlendirmekle ilgili çalışmalar bizim alanımıza girmektedir.

Çözümleriniz için hangi teknikleri kullanıyorsunuz?

Çözümlerimiz için pek çok özel teknik kullanmaktayız. Bir kısmını size detay vermeden aktarayım isterseniz. Neurosound, Forbrain, Brainfit, Gelişim Takip Programı (GETAP), Beyin Antrenörlüğü, Prep, Mat, Life Kinetik, Öğrenci Koçluğu, Bilişsel Davranışçı Terapi, Aritmetik İşlem Güçlendirme, Hızlı Okuma Ve Hafıza Egzersizleri, Özel Öğrenme Güçlüğü Programı, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi, Oyun Terapisi, Teropatik İletişim Araçları, Akıl Zeka Oyunları, Denge Tahtası, Zihin Check Up, Koordinasyon Geliştirme, Psikolojik Sağlamlık, Aile Danışmanlığı gibi çalışmalarla faaliyetlerimizi yürütmekteyiz.

Ne tür bayilikleriniz var ve bunların geçerliliğinden bahseder misiniz?

Yukarıda kullandığımız teknikler bayiliklerimizin de içerisinde bulunduğu çalışmalarımızdır. Bayiliklerimiz, uluslararası geçerliliği olan bilimsel olarak kanıtlanmış sistemlerden oluşmaktadır. Zaten bilimsel geçerliliği olmayan sistemleri bünyemizde barındırmamaktayız.

Veli memnuniyetleriniz ve program sonuçları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Velilerimiz bizim verdiğimiz yönergelere uydukları müddetçe, danışanlarımızı zamanında kurumumuza getirip seanslarını eksiksiz aldırdıkları müddetçe ve aile görüşmelerimize katıldıkları müddetçe memnun olmayan velimiz şu ana kadar olmamıştır. Yaptığımız işte en önemli kısım ailenin işbirliğidir. Benim çok kullandığım bir söz vardır; “Problemli Çocuk Yoktur, Problemli Aile Vardır.” Biz çalışmalarımızı aile terapisi ile daha da güçlendiriyoruz. Merkezimizde en önemli kural şudur; her danışanımızın ailesi ile probleme göre iki hafta bir ya da ayda bir aile terapisi yaparız. Ailemiz bu terapilere gelmiyorsa (iki devamsızlık hakkı vardır) ve verilen görevleri yapmıyorsa üzülerek danışanımızın kaydını sonlandırırız.

Editör: TE Bilişim