“Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz” sözünde olduğu gibi son yedi yılda ‘kırsalda büyük izler bırakan’ Yılmaz Hoca sayesinde 31 Mart 2019 seçimlerinde CHP’nin kırsalda aldığı  oylar tavan yaptı. Mahmudiye, Han’dan sonra Seyitgazi ve Alpu’da CHP’li belediyelerle tanıştı. CHP Çifteler’i kılpayı kaybetti. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çoğunluk CHP’ye geçti. Haberes’in Ocak 2021 sayısında Yılmaz Büyükerşen’in kırsalda yaşayan insanların refahı ve mutluluğu için hayata geçirdiği projelere yer verdik.

1- İpekböceği Üretiminin Yeniden Canlandırılması ve Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi

-Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Eskişehir’in, kültürel mirası olan ve unutulmaya yüz tutmuş ipek böceği besleme ve koza üretiminin, tekrar canlandırılarak eski günlerindeki gibi hak ettiği yere getirilmesi amacıyla küçük çiftçilere alternatif ek gelir kapısı olması için; yaprak dutu kapama bahçeleri kurulması ve dut ağacı varlığının arttırılması hedeflenerek Kentin Dut Bahçeleri Projesi hayata geçirildi.

-Proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi tesislerinde köklendirilen dut çelikleri Sarıcakaya İlçesi, Laçin Mahallesinde de bulunan üretim alanında yetiştirildi.  Üreticilere dikime hazır fidan haline getirildi.

-Yetiştirme alanında 30 bin 350 metrekarelik seleksiyon ve anaçlık dut bahçesi kuruldu. - Sarıcakaya İlçesi, Laçin Mahallesinde dut fidanı yetiştirmek amacıyla, 2019 yılında 26 dönümlük arazide dut fidanı dikimi yapıldı.

 - İpekböcekçiliği ile uğraşan çiftçilere 2018 yılında 80 bin, 2019 yılında 70 bin adet dut fidanı dağıtıldı. Bugüne kadar toplam 250 bin adet dut fidanı toprakla buluştu.

 -İnönü Dutluca Mahallesinde İpekböcekçiliğinin Geliştirilmesi ve Mesire Alanı yapılması çalışmaları kapsamında 19 bin 950 metrekare alanda 106 adet karadut fidanı ve 769 adet dut fidanı dikimi gerçekleştirildi.

 -Mihalıççık Merkez mesire yeri ve ağaçlandırma sahasına İpekböcekçiliğinin Geliştirilmesi için 230 adet anaçlık yaprak dutu fidanı dikimi gerçekleştirildi.

2- Çiftçiye Can Suyu Olmak Amacıyla Fide Desteği Verilmesi

-2018 yılında Sarıcakaya-Mihalgazi İlçeleri ile Sakintepe ve Sevinç Mahallelerinde örtü altı yaş sebze üreticilerine üretimlerini desteklemek üzere 2 milyon 500 bin adet marul ve 250 bin adet domates fidesi dağıtıldı.

 -2019 yılında Sarıcakaya-Mihalgazi İlçeleri ile Sakintepe ve Sevinç Mahallelerinde örtü altı yaş sebze üreticilerine üretimlerini desteklemek üzere 500 bin adet domates fidesi dağıtıldı.

-2019 yılında Seyitgazi İlçesi Şükranlı Mahallesinde 25 bin adet lavanta fidesi dağıtımı gerçekleştirildi.

 -2019 yılında Çifteler İlçesinde 25 bin adet domates fidesi dağıtımı gerçekleştirildi.

3- İlçelerde Ağaçlandırma Çalışmaları:

-Mihalıççık Merkez mesire yeri ve ağaçlandırma sahası yapımı çalışmaları kapsamında 76 bin 219 metrekare alanda 50 adet ibreli, 85 adet yapraklı ağaç ve 205 adet kiraz fidanı, 140 adet yaprak dutu dikimi yapıldı.

4- Belediye Mülkiyetindeki Taşınmazların Değerlendirilmesi Çalışmaları:

-S.S.Bozan Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile yürütülmekte olan işbirliği kapsamında verilen mandaların yem ihtiyacını karşılamak amacıyla mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait Alpu ilçesi Bozan Mahallesinde toplam 287 bin 864,71 metrekarelik arazide kooperatif tarafından yem bitkisi yetiştirilmesini kapsayan ortak hizmet projesi yürütülmesi çalışmaları kapsamında hazırlanan işbirliği protokolü talebine Büyükşehir Belediye Meclis onay verdi.  Gerekli iznin verilmesi için Valilik Makamına sunuldu. Gerekli izin alındıktan sonra kooperatifle protokol yapılıp, 1 ton yonca tohumu desteği verildi.

5- Hayvancılığı Destekleme Faaliyetleri:

-Büyükşehir Belediyesi ile S.S. Bozan Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında “Damızlık Manda Desteği Verilmesine İlişkin Protokolü” 11 Ocak 2019 tarihinde imza altına alındı. Protokol gereği 50 (elli) adet manda 03 Mart 2019 tarihinde kooperatife teslim edildi. Ağustos 2019 ayı sonu itibariyle yeni doğan mandalarla birlikte manda sayısı 73 adede yükseldi. 2020 yılı sonunda manda sayısı 100 adete ulaştı.

-Kırsalda küçükbaş hayvan varlığını arttırmak ve gelir düzeyi düşük çiftçilere destek olmak amacıyla; Büyükşehir Belediyesi ile Alpu ve Seyitgazi İlçe Belediyeleri arasında imzalanan protokoller kapsamında, iki adet hayvan ağılı çadırı kuruldu.

-Proje kapsamında yetiştirilen koyunların bir kısmı Aşevine bağışlanacak.

-Her sene üretilen koyunların protokolde belirlenen kısmı küçük çiftçilerin desteklenmesi amacıyla üreticilere hibe olarak dağıtılacak.

 -Toplamda 480 adet merinos veya merinos kırması koyun ve 20 adet merinos veya merinos kırması koç Belediye tarafından alınarak ilçe belediyeleriyle ortak proje hayata geçirildi.

 -Alpu ilçesi Fevziye mahallesinde kurulan ağılda 30 Aralık 2019 itibariyle 121 adet sağ kuzu doğumu gerçekleşti.

6- Belediyeye Ait Tarım Arazilerinin Tarıma Kazandırılması Projesi:

-Eskişehir Büyükşehir Belediyesine ait ilçe merkezinde ve mahallerinde bulunan boş tarım arazilerinin üretime katılması amacıyla, Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri arasında (Alpu, Seyitgazi, Mihalgazi, Sivrihisar, Mahmudiye, Mihalıççık ilçeleri) imzalanan İşbirliği Protokolü ile 2 milyon metrekarelik tarım arazisi üretime kazandırıldı.

-Yapılan İşbirliği Protokolü kapsamında üretimden elde edilen ürünün bir kısmı İlçe Belediyelerinin kendi tasarrufuna bırakıldı.  Büyükşehir Belediyesine düşen kısmı sosyal projelerde ve İlçe sınırları içerisinde yaşayan ekonomik gelir düzeyi düşük çiftçilere tarımsal girdi ihtiyaçlarını karşılamak üzere dağıtılacak.

7- Kurutma Tesisi Kurulması:

-Mihalıççık ilçesinde atıl durumda bulunan mezbaha binası; BEBKA ortaklığında yapılan proje ile “Mihalıççık Sebze, Meyve Kurutma ve Gıda İşleme Tesisi” haline getirildi. Kadınların iş gücüne ve üretime dahil edilmesi sağlandı.

 -Ürünlerin kurusu yaş halinden daha çok gelir sağlıyor. Bu tesiste her türlü sebze ve meyve kurutulmakta paketlenmekte ve ürünlere katma değer kazandırılarak, açılan üretici marketlerde Eskişehirlilerin beğenisine sunuluyor.

 -Eskişehir Büyükşehir Belediyesi açtığı bu tesis ile tarımsal desteği sürdürülebilir hale getirdi.

 -Bölgenin uygun tarımsal ürünleri alternatif gelir sağlayacak şekilde işleniyor.

8- Çiftçi Destekleme Merkezi (ÇİDEM)Kurulması:

-Bu merkezin kurulmasındaki amaç, Eskişehir de tarım ve hayvancılığa destek olmak, iyi tarım ve doğru üretim modellerini, tekniklerini hayata geçirmek ve teknik anlamda çiftçiyi bilinçlendirmek, desteklemekti. Ayrıca mahalleye dönüşmüş olan köylerin boşalmasını engellemek ve ülkemizin tarım ve hayvancılık konusunda dışa bağımlılığını azaltabilmekti.

 -Belediyeye ait Odunpazarı ilçesi, Akpınar mahallesi 4653 ada 12 parsel de bulunan 77 bin 812,34 metrekarelik alanda 2021 yılı itibariyle ÇİDEM çalışmalarına başlanacak.

Editör: TE Bilişim