Programa; İl Milli Eğitim Mesleki ve Teknik Eğitimden sorumlu Şube Müdürü Burhanettin Elçi, Şehit Hasan Önal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okul müdürü Filiz Kıvrak, yiyecek-içecek bölüm öğretmenleri, okul yöneticileri, gastronomi sektör temsilcileri, MESEM programında okuyan öğrenciler ile aşçılık dalında staj gören öğrenciler katıldı.
Başkan Murat Arnik:“Bizler için bu gençlere rehberlik etmek, onların yoluna ışık tutabilmek en önemli sorumluluğumuzdur. Çünkü buradan mezun olan her bir öğrencimiz, sadece kendi hayatını değil, ülkemizin geleceğini de inşa edecektir. Bu yüzden genç şeflerimizin her daim yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Arnik, gençlerin okuldan iş gücü piyasasına geçişini hızlandırmak için en güçlü kaynağın Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) olduğunu vurguladı. Arnik; “Milli Eğitim Bakanlığımızın sağladığı MESEM programlarıyla öğrencilerimiz haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alıyor. 4 yılın sonunda hem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması, hem ustalık belgesi, hem iş pedagojisi eğitimi, hem de usta öğretici belgesine sahip oluyorsunuz.Ayrıca öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleri devlet tarafından ödeniyor, asgari ücretin %30’u öğrencilere veriliyor. Kalan tutar ise işletme tarafından çalışma gün ve saatlerine göre ödeniyor. Yani öğrenciyken hem para kazanıyor hem de iş öğreniyorsunuz. Bu fırsatın kıymetini bilin” dedi.
Arnik ayrıca, özel aşçılık kurslarının fahiş fiyatlarla kısa süreli sertifika verdiğini, ancak yine de ustalık belgesi için Milli Eğitim’in sınavlarına girilmesi gerektiğini hatırlatarak:“Devletimizin sunduğu bu imkânları değerlendirmezseniz yarın dışarıda çok daha yüksek maliyetler ödeyerek bu mesleği öğrenmek zorunda kalırsınız” uyarısında bulundu.
Gastronomi sektöründe 25 yıllık deneyimini gençlerle paylaşan Arnik, şunları söyledi:“Başarılı olmak yalnızca mutfak becerileriyle sınırlı değildir; yaratıcılık, inovasyon, gıda güvenliği, müşteri ilişkileri ve sürdürülebilirlik bilinci çok önemlidir. Sizler çok şanslısınız; hem alaylı ustalardan el alacaksınız hem de teorik eğitimli hocalardan faydalanacaksınız.”
“Staj ve İş Garantisi Bizden”
Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik, öğrencilere şu müjdeyi verdi: “Yarının beyaz ceketli saygın şefleri siz olacaksınız. Bizler Eskişehir Gastronomi Derneği olarak, sizlere staj ve okul sonrası iş garantisi veriyoruz. Hangi alanda uzmanlaşmak istiyorsanız, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle koordineli şekilde sizleri destekleyeceğiz. İyi bir aşçı olmanın sırrı yoktur ama birkaç şartı vardır: Disiplinli olmak, yemeğe tutkulu olmak, yeniliklere açık olmak, cesur olmak ve denemekten korkmamak. Ve tabii ki okumak, araştırmak, gezmek ve tatmak. Bu saydıklarımı hayata geçirebiliyorsanız aşçılığa ilk adımı atmış oluyorsunuz. Aşçılık adeta terapi gibidir. Yemek bir kombinasyon, kimya ve biyoloji işidir. Malzemeleri ölçerken öğreniyor, deniyor, tadıyor ve tattırıyorsunuz. Mutfak aslında bir terapi merkezidir.”