ZİYA ÖĞRETMEN KIRSALDA ÇİLE ÇEKEN MESLEKTAŞLARINA ŞAŞI BAKMAMALI

GÖRÜNÜM

Milli Eğitim Bakanlığı 20 bin sözleşmeli öğretmenin atamasını yapacak.

EN ÇOK SINIF

Kadrolar için 1-12 Haziran'da ön başvuru alınacak, sözlü sınav 6-25 Temmuz'da yapılacak, 31 Ağustos-4 Eylül'de atama tercihleri olacak, sonuçlar da 8 Eylül'de açıklanacak. En çok Sınıf öğretmeni (2 bin 831) atanacak. Onu 1801 ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri izliyor. 1739 İngilizce, 1701 İlköğretim Matematik, 1518 Okul Öncesi, 1300 Türkçe, 1118 Özel Eğitim, 1026 Fen Bilimleri, 810 Beden Eğitimi, 665 Sosyal Bilgiler öğretmeni atanacak. Bu atamalarla 20 bin eğitimci iş sahibi olacak. Ancak Bakanlık kırsal ilçe ve köylerde çile çeken öğretmenler için hala bir düzenleme yapmadı.


AİLELER PARÇALANIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Atama Yönetmeliği yüzünden ‘çok sayıda öğretmen 8-10-15 veya daha fazla yıldır kırsal ilçe ve köylerde’ görev yapıyor. Çok istemelerine rağmen bir türlü kent merkezine gelemiyor.
Özellikle kadın eğitimciler merkezde boş kadro olmadığı için ‘eş durumundan bile’ gelemiyorlar. Bundan dolayı aileler parçalanıyor. Erkek bir yerde, kadın başka bir yerde yaşamak zorunda kalıyorlar. Sistemin çarpıklığı yüzünden ‘2-3 yıllık öğretmenler dışarıdan kent merkezindeki okullara gelirken’, kırsaldaki eğitimciler ‘en ücra kırsal köylerde’ görev yapmak zorunda kalıyor. Bu konuda İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt’ın kusuru yok.

BOŞ KADROLAR ONLARLA DOLDURULMALI

Bu adaletsizlik tamamen sistemden kaynaklanıyor. Cırıt ve ekibi sisteme rağmen Eskişehir’deki eğitimcilerin bu durumlarını çözebilmek için büyük uğraş veriyor. İl Milli Eğitim Müdürlükleri boş kadroları duyuruya çıkarmadan yıllarca kırsal köylerde mağdur edilen öğretmenlerle doldurmalı. Daha sonra duyuruya çıkarak; yeni alınacak veya 2-3 yıllık eğitimcilerin kent merkezlerinde değil de kırsalda görev yapmalarını sağlamalıdır.  10 yılın üzerinde en ücra köylerde çalışan eğitimciler kent merkezindeki okulda görev yapmanın mutluluğunu yaşamalı. Aileler dağılmamalı. Kendisini hep ‘Ziya Öğretmen’ olarak tarif eden Milli Eğitim Bakanı kırsalda çile çeken eğitimcilere şaşı bakmamalı…

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

SANATÇI BAŞKANIN MÜZİSYEN ÇOCUKLARI

 ‘El Sistema’ 1975 yılında Venezüella’da piyanist besteci José Antonio Abreu’nun başlattığı ve kendisinin deyimiyle “Yoksulluk ve suçla mücadele eden sosyal bir sistem.”


İKİ ELİN SESİ VAR’
Başının üzerinde doğru dürüst damı, sofrasında ekmeği, ayağında pabucu olmayan, sefalet, suç ve uyuşturucu batağından başka bir geleceğin ufukta görünmediği gecekondu çocuklarını müzikle kurtarmak amacıyla 1975 yılında Venezuela’nın Caracas kentinde başlatılıp bütün ülkeye yayılan idealist bir müzik eğitimi programıdır. Sistemin yaratıcıları toplumun sadece üst-orta sınıfının çocuklarının keman çalabileceği efsanesini yıkmayı başardı. Amatör müzisyen ve iktisatçı José Antonio Abreu tarafından başlatılan “El Sistema” programı, gecekondu çocuklarının ellerine orkestra çalgıları vermekle kalmıyor, onların okula gidebilmeleri için gerekli olan burs ve yol parasını da sağlıyor. Küçük yaştan itibaren şiddet ortamında yaşamaktan başka bir dünya bilmeyen bu çocuklar, teneke mahallerinden çıkıp okullarının kapısından içeri girdiklerinde bir müzik aleti çalarak bambaşka bir dünyaya adım atıyor. Venezuella’da hayata geçirilen “El Sistema” projesinin benzerini Tepebaşı Belediyesi de gerçekleştirdi. Tepebaşı Belediyesi “İki Elin Sesi Var” adlı sosyal projeyle çocukların zararlı alışkanlıklar edinmesini önlemeye çalışıyor. Önce dar gelirli ailelerin çocuklarına müzik aletleri verilerek, ücretsiz olarak eğitildi. Tepebaşı Belediyesi bu eğitim sonrasında müzik aleti çalmayı öğrenen miniklerden Çocuk Senfoni Orkestrası kurdu.


İLKLERİYLE MODEL OLDU
Eskişehir’in çağdaş ve aydın insanları bu orkestraya kemanlar alıp, bağışlayarak, Tepebaşı Belediyesi’nin bu sosyal projesine destek verdi. Ellerine keman dahi almamış yaklaşık 130 çocuk ile 2015 yılının başında bu projeye başladı. Şu anda 588 çocuk buradan yararlanıyor. Burada eğitilen çocuklar, ileride müzik insanı olarak kendinden sonra gelecek kardeşlerine öğretmenlik yapacak. Uyuşturucu değil, müzik, keman bağımlısı olacaklar. Çocuklarımız o kadar iyi çalışıyorlar ki yurt içinde verdikleri onlarca konserin yanı sıra yurt dışından da davetler alıyor.
2015 yılından beri yedi il dışı (İstanbul, Ankara, Çanakkale, İzmir) ve 2’si yurt dışı (Belçika-Arnavutluk) olmak üzere toplam 25 konser verdiler. 2017 Mayıs ayında Belçika’nın Neerpelt kentinde düzenlenen Avrupa Genç Müzisyenler Festivali’nde aldıkları 3’üncülük ödülü, bu başarının en güzel örneği. Çocuklarımız, yine 2017’nin Mayıs ayında, dünyaca ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say ile aynı sahneyi paylaşmanın, birlikte konser vermenin onurunu yaşadı. Tepebaşı Belediyesi ne mutlu ki; gerçekleştirdiği ilklerle Türkiye’deki diğer belediyelere hep model oluyor. ‘İki Elin Sesi Var’ adlı projeye Eskişehirliler olarak sahip çıkmalıyız. Bu projenin Venezüella’daki gibi daha da ilerletilerek, sofrasında ekmeği, ayağında pabucu olmayan tüm çocuklara ulaşılmasını diliyorum. Başkan Ataç ve projede emeği olan herkesi kutluyorum. Sanatçı Başkan Ahmet Ataç’ın müzisyen çocuklarına başarılar diliyorum...

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

NOSTALJİ

AŞEVİ AÇILIŞ TÖRENİ

Yıl:1995. 25 yıl önce Büyükşehir Belediyesi Aşevi Kurşunlu Külliyesi’nde açılıyor. Açılışı dönemin Valisi Ali Fuat Güven ve Eskişehir’in ilk Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Aydın Arat birlikte yaptı. Tarihi fotoğrafta dönemin Odunpazarı Belediye Başkanı Ayhan Boyer, İmar Limited Genel Müdürü Bekir Sıtkı Saraç ve Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürü Şamil Özcan’da yer alıyor. Aydın Arat iki yıl sonra 18 Eylül 1997 tarihinde safra kesesi rahatsızlığı nedeniyle Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Arat, beyin damarlarında tıkanıklık ve sol tarafında kuvvet yetersizliği nedeniyle 22 Eylül'de nöroloji servisine alındı. 4 Ekim 1997 tarihinde Tıp Fakültesi Hastanesi’nde saat 15.30’da vefat etti. 55 yaşında yaşamını yitiren Arat’ın Eskişehir’e çok değerli hizmetleri oldu. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. İlk Valilik görevini Eskişehir’de yapan Ali Fuat Güven, daha sonra Bursa Valiliği’ne atandı. Güven, sert ve disiplinli bir Vali’ydi. Tam bir devlet adamıydı. Eskişehir’de başarılı hizmetlerde bulundu. Eskişehir’de iz bırakan ve unutulmayan valiler arasında yer aldı. Dönemin Odunpazarı Belediye Başkanı Ayhan Boyer 1999 seçimlerinde başkanlığı kaybetti. Naif bir insan olan Boyer, kentte doğruları savunmaya bugünde devam ediyor. Dönemin İmar Limited Genel Müdürü ve merhum Aydın Arat’ın sağ kolu olan Bekir Sıtkı Saraç, DYP’de Merkez İlçe ve İl Başkanlıkları yaptı. İki dönem Odunpazarı Belediye Meclis Üyeliği yaptı. Bugün siyasi yaşamını Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’i destekleyerek, sürdürüyor.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

FIKRA

SEKRETER KAFAYI YESİN
Hayli yaşlı Mrs. Johnson, meşhur bir ressama portresini yaptırmağa karar vermiş. "Portreme elmas küpeler, pırlanta kolye, yakut ve zümrüt karışımı şık bir broş ve ona uygun bir taç eklemenizi istiyorum.." demiş..
"Fakat.." demiş ressam, "Sizin böyle bir takı setiniz yok ki..!"
"Biliyorum.." demiş Mrs. Johnson, "Sağlığım iyi değil.. Kocam sekreteri ile kırıştırıyor, ben ölünce herhalde onunla evlenecek.. İsteğim o şırfıntının 'Bu takıları acaba evin neresinde saklamışlar?.' diye kafayı yemesi..!"

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

ÇİVİ

“Bizler kazandığımız şeylerin değerini biliyoruz.Çünkü zor elde ettik.Siz bunu ancak kaybettiğinizde anlayacaksınız.” Muazzez İlmiye Çığ