Milli Eğitim Bakanlığı’nın Atama Yönetmeliği yüzünden ‘çok sayıda öğretmen 8-10-15 veya daha fazla yıldır kırsal ilçe ve köylerde’ görev yapıyor. Çok istemelerine rağmen bir türlü kent merkezine gelemiyor. Özellikle kadın eğitimciler merkezde boş kadro olmadığı için ‘eş durumundan bile’ gelemiyorlar. Bundan dolayı aileler parçalanıyor. Erkek bir yerde, kadın başka bir yerde yaşamak zorunda kalıyorlar. Sistemin çarpıklığı yüzünden ‘2-3 yıllık öğretmenler dışarıdan kent merkezindeki okullara gelirken’, kırsaldaki eğitimciler ‘en ücra kırsal köylerde’ görev yapmak zorunda kalıyor. Bu konuda ne İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt’ın ne de Atamadan Sorumlu Şube Müdürü Osman Cebeci’nin kusuru yok. Bu adaletsizlik tamamen sistemden kaynaklanıyor. Cırıt ve ekibi sisteme rağmen Eskişehir’deki eğitimcilerin bu durumlarını çözebilmek için büyük uğraş veriyor. Ancak mevzuat ellerini kollarını bağlıyor. Öğretmen kişiliğini hep öne çıkaran ve kendisini “Ziya Öğretmen” olarak lanse eden Ziya Selçuk yıllardır kırsalda çile çeken eğitimcilerin bu sorununu çözmelidir.

///////////////////////////////////////////////

Mahallelerde Okulları Bekçiler Korusun

Hırsızlar Eskişehir kent merkezindeki üç okula girdi. Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi’nde yüksek miktarda para çalan hırsızlar, diğer iki okul olan Fatih Anadolu Lisesi ve Süleyman Havva Kamışlı İlkokullarında da kapıları kırıp, eşyalara zarar verdi. Bu hırsızlık olaylarının diğer okullara da sıçramasından endişe ediliyor. Okullar paraları olmadığı için geceleri güvenlik görevlisi bulunduramıyor. Saat 21.00’den sonra başlayan yasak nedeniyle okulların bulunduğu sokaklar ıssız durumda. Yaşanan bu durum hırsızların işlerine geliyor. İçişleri Bakanlığı; ‘Yardımcı kolluk kuvveti’  olarak çok sayıda bekçi aldı. Eskişehir Valiliği okulların güvenliği için bu bekçileri görevlendirebilir. Çoğu mahallede okullar birbirine çok yakın. Bekçileri geceleri bu okulların etrafından görevlendirilirse, hırsızlık olaylarına karşı büyük caydırıcılık etkisi yaratacaktır. Bizim küçüklüğümüzde mahalle bekçileri güvenliğimiz için;  gece sabaha kadar sokakları gezerdi. O çaldığı düdükle hırsızlık olaylarının önüne geçerdi.  Bugün de bekçiler okullar çevresinde aynı görevi yapabilir. Okulları hırsızlara karşı koruyabilir…

///////////////////////////////////////////////

NOSTALJİ

Eskişehirlilerin Selami Amcası
Yıl 1992. 28 yıl önce Eskişehir Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu, Belediye Başkanı Selami Vardar’ı makamında ziyaret ediyor. Tarihi fotoğrafta dönemin ESİAD Başkanı Orhan Kesikoğlu, Yönetimi Kurulu Üyeleri merhum Ali Çetinkaya, Ömer Bilgin, Serdar Taci Zengin, Serdar Yazıcı, Selim Çolpan, Nevzat Altınel, Neşet Dinçbaş, Necati Yalçın, Gökhan Özen, Sema Suçıkaran, Yaşar Köklü ve derneğin Genel Sekreteri Servet Uğuzman yer alıyor. O yıllarda ESİAD kentin en etkili sivil toplum kuruluşu idi. Selami Vardar 1973- 1977 ve 1989-1994 yılları arasında iki dönem Eskişehir Belediye Başkanlığı, 1976-1978 ile 1992-1994 yılları arasında Eskişehirspor Kulübü Başkanlığı yaptı. 1919 yılında Mihalıççık ilçesi Ahırözü köyünde doğan Vardar, İlköğrenimini Mihalıççık’ta, ortaokul ve liseyi Ankara da bitirdi. İstanbul Üniversitesi Maliye Bölümünden mezun oldu. Vardar özellikle 1989-1994 yılları arasında yaptığı Belediye Başkanlığı döneminde yaptığı büyük altyapı hamlesiyle dikkat çekti. O yıllarda Eskişehir’de alt yapı yoktu. Vidanjörler vardı. Evlerdeki fosseptiği vidanjörler çekerdi. Sezai Aksoy tarafından başlatılan altyapı çalışmaları Vardar döneminde büyük hız kazandı. Vardar parayı yer altına gömerek Eskişehir’in altyapı sorununu çözdü. O yıllarda altyapı çalışmaları nedeniyle haksız eleştiriler almıştı. O gün onu eleştirenler daha sonra Vardar’ın hakkını teslim etti. Merhum Selami Vardar’a Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı Cennet olsun...

///////////////////////////////////////////////

FOTO ŞAKA

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı: Kemal Bey şu hassas dönemde sizde Devlet Bahçeli gibi Cumhur ittifakına girmelisiniz.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Böylece Genel Kurmay, MİT MHP’de olduğu gibi CHP’yi de Erdoğan’a bağlayacaksınız değil mi? Ama yemezleeeer!!!

///////////////////////////////////////////////

///////////////////////////////////////////////

DÜNYA TARİHİ

Scorsese ve De Niro Taxi Driver Setinde

Yıl 1976. 44 yıl önce ünlü yönetmen Martin Scorsese ve dev aktör Robert De Niro Taxi Driver (Taksi Şoförü) filminin çekimlerinde.  Robert de Niro, Cybill Shepherd, Jodie Foster ve Harvey Keitel’ın rol aldığı bu film 4 dalda Oscar'a aday oldu. Cannes Film Festivali'nde en iyi filme verilen Altın Palmiye ödülünü kazandı.

///////////////////////////////////////////////

UNUTULMAZ REPLİKLER

“Körler ülkesinde tek gözü olan adam kral olur.” Minority Report – (Azınlık Raporu)

///////////////////////////////////////////////

ÇİVİ

“Karamsar rüzgardan şikayet eder, iyimser değişmesini bekler, gerçekçi ise yelkenlerini ayarlar.” William Arthur  Ward

///////////////////////////////////////////////

FIKRA

Elmas Gerdanlık

Kadın sinir içinde cep telefonundan “Bu saate kadar hangi cehennemdesin?” diye kocasını aramış, “Aşkım o hiç unutamadığın harika elmas gerdanlığın bulunduğu kuyumcu var ya. Hani o zaman param yoktu alamamıştım, ‘Sevgilim bir gün mutlaka bunu sana alacağım, göreceksin’ demiştim. Hatırladın mı?” Kadın birden yumuşamış, konuşurken heyecandan titreyen sesi ile “E.. Evet bir tanem hatırlamaz olur muyum?” diye cevap vermiş “Evet balım” demiş adam, “İşte o kuyumcunun hemen yanındaki kahvede  arkadaşlarla okey oynuyorum meleğim..!”