Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in yerli üretimi desteklemek adına hayata geçirdiği proje Türkiye’ye örnek oluyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Yerli Tohum Üretme Merkezi’nde çoğaltılan ve geçtiğimiz yıllarda Eskişehir başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli kentlerinde düzenlenen tohum takas şenliklerine gönderilen atalık tohumlar, Türkiye'nin tarımda dışa bağlılığının önüne geçmesine destek oluyor.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri Yerel tohumların o bölgenin genetik zenginliğini yansıttığını ifade ettiler. Eskişehir başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından topladıkları yerel tohumların üretime alınmasıyla Yerel Tohum Üretim Merkezi'nin kurulduğunu belirttiler.

Üretime alınan ve bölgeye uyum sağlayan verimli tohumların çoğaltılarak hasadının yapıldığını ifade eden yetkililer, tohum kurutma ve ayıklama işlemlerinin ardından ekim zamanına kadar tohumların uygun ortamlarda saklandığını belirttiler. Mart ve Nisan aylarında saklanan tohumların Tohum Takas Şenlikleri'nde üreticilere ulaştırdıklarını ifade ettiler.

2019 - 2022 YILI ARASINDA DAĞITILAN TOHUM PAKET SAYILARI

2019 Yılında yaklaşık

10.000

2020 Yılında yaklaşık

50.000

2021 Yılında yaklaşık

100.000

2022 Yılında yaklaşık

220.000

TOPLAM

380.000

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin elindeki tohum çeşitliliği 500’e yakın olup, bu yıl ekim nöbeti yapılarak aktif şekilde üretilip çoğaltılan 100 çeşit yerel tohumun dağıtımı gerçekleştirildi. Konuyla ilgili yapılan açıklamada; “Eskişehir dışından da yoğun talep olduğundan dolayı web sitemizde açmış olduğumuz başvuru formu aracılığı ile yaklaşık 5.000 kişiye 50.000 adet yerel tohum paketi kargo ile vatandaşlarımıza gönderilmiştir. Ayrıca diğer illerin belediyelerinden gelen yerel tohum etkinlikleri davetlerine katılım sağlanmış olup; Bursa, İzmir, İstanbul gibi şehirlerde de yaklaşık 20.000 adet yerel tohum paketi dağıtılmıştır” denildi.

Editör: TE Bilişim