Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkan Vekili ve Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı A.Ş. (ATAP) Yönetim Kurulu Üyesi Metin Saraç, dünyada yaratıcılık ve bilgi tabanlı girişimlerin ekonomideki rollerinin hızla artmakta olduğunu söyledi.  Saraç, Eskişehir olarak yaratıcı endüstri sektöründe daha fazla yer almak istediklerini, bu kapsamda ATAP olarak “Yaratıcı Endüstriler Serbest Bölgesi” kurulması konusunda çalışmalar yaptıklarını aktardı. Saraç,  konuya ilişkin BEBKA desteğiyle hazırlanan kapsamlı bir fizibilite raporunu Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Mustafa Varank’a bizzat sunduklarını belirtti.

Türkiye 5,4 milyar dolar ile 16. sırada

Yaratıcı Endüstri Sektörü hakkında bilgi veren Saraç, 2010 yılında hazırlanan “Yaratıcı Sektörler Ekonomi Raporu”na değindi. Yönetim Kurulu Üyesi Saraç, hazırlanan rapora göre Türkiye’nin bu alanda 16’ncı sırada yer aldığını ifade ederek, “Yaratıcı Endüstri Sektörü; yazılım, film, video, yayımcılık, müzik, mimarlık, reklamcılık, sanat-antika, el sanatları, gösteri sanatları, tiyatro, radyo ve televizyon gibi 13 sektörü içerisinde barındırmaktadır. Bu endüstriler, hizmet sektörü ile endüstriyel sektörün ortak alanı olduğundan dünya ticaretine yeni bir hareketlilik kazandırmaktadır. Bu sektörde bilindiği üzere ülkemizde faaliyet gösteren Peak Games adlı bilgisayar oyunları üreten firmamız 1,8 milyar dolara ABD’de bulunan bir firma tarafından satın alınmıştır. 2010 yılında hazırlanan ‘Yaratıcı Ekonomi Raporu’na değinecek olursak, bu sektörde Çin 84,8 milyar dolar ihracat ile lider, ABD 34,4 milyar dolar ile ikinci ve ülkemiz ise 5,4 milyar dolar ile 16. sıradadır. Bu raporda Türkiye ve Arjantin gelişmekte olan ülkeler olarak gösterilmektedir” diye konuştu.

Serbest bölge ile yerli ve yabancı yatırımcılar, Eskişehir’e çekilecek

ATAP Yönetim Kurulu Üyesi Metin Saraç, kurulması konusunda yoğun çaba gösterdikleri “Yaratıcı Endüstriler Serbest Bölgesi” ile Eskişehir’de bir ekosistem oluşturarak yerli firmaların bu alana yatırım yapmalarını sağlamayı, en önemlisi ise bu alanda önde gelen dış yatırımcıyı Eskişehir’e çekmeyi planladıklarını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (ETGB) 120 firma bulunmakta olup, bunlardan 62’si yazılım, 11’i çizgi film, animasyon ve oyun, diğer firmalar ise makine imalatı, endüstriyel uygulamalar konusunda faaliyet gösteriyorlar. Eskişehir’de bulunan üç üniversite ve bu üniversitelerde yaratıcı endüstrilere insan kaynağı yetiştiren fakülte ve yetişmiş entelektüel insan gücü ile son derece donanımlı bir şehirdir. ETGB’de var olan firmalar ve insan gücünün geliştirilerek rekabet gücünün arttırılması ve dış yatırımcının Eskişehir’e çekilmesi için BEBKA katkılarıyla Yaratıcı Endüstriler Serbest Bölgesi konulu bir fizibilite çalışması yaptırılmış olup, ETGB OSB Teknoparkında AB tarafından fonlanan IPA-II projesiyle kurulmakta olan Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi (ETİM), yakın zamanda faaliyete geçecek olup, kurulması planlanan “Yaratıcı Endüstriler Serbest Bölgesi”nin ilk ayağını oluşturacaktır. Haziran ayında Eskişehir OSB’yi ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a kurmayı planladığımız serbest bölgeye ilişkin hazırlanan fizibilite raporunu sunduk. Kendisinin ve Bakanlığımızın desteğini talep ettik. Kurulacak Serbest Bölgeyle Eskişehir’in katma değeri çok yüksek olan bu sektörde de öncülüğünü ortaya koyarak, üniversite-sanayi işbirliği içinde bu alanlarda faaliyet gösterecek çok sayıda yeni firmanın ilimizde kurulmasına zemin hazırlanacaktır. Eskişehir’in entelektüel yapısı, yaratıcı ve yüksek eğitimli iş gücüyle bu sektörün gelişimi için en doğru merkez olduğuna inanıyoruz.”

Editör: TE Bilişim