Yıl 1927. Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla balo veriliyor. Kastamonu Valisi salona giriyor.
OLAYIN PEŞİNİ BIRAKMAZ
Herkes ayakta ancak genç bir öğretmen Valinin geldiğini geç fark ederek en son ayağa kalkar. Vali Bey bu olayı görür ve balo bittiğinde Milli Eğitim Müdürünü yanına çağırır. Milli Eğitim Müdürü öğretmenin iyi niyetli olduğunu söylese de Vali olayın peşini bırakmaz. Olay Bakanlığa yansır. Milli Eğitim Bakanlığı da Valinin bu olaya fazla alınganlık gösterdiği kanısına varır. Bu durum görüşülürken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk bakanlıktadır. Yetkililer kendi aralarında konuşurlarken Atatürk ‘neler oluyor’ diye sorar? Olayı anlatırlar ve dediği şudur; “Hemen Valiyi görevden alın. Yapılacak bu kadar işimiz varken genç bir öğretmenle uğraşan Valiyle bir yere gelinmez.”
TORPİLLİ ATAMALAR
Büyük Önder’in bu sözlerinin üzerinden tam 94 yıl geçti. Bugün değil Vali, siyasi parti yöneticileri, Milli Eğitim ve yandaş sendika yöneticileri de öğretmenle uğraşıyor. En iyi okullarda ‘İktidarın görüşlerine uygun nesiller yetiştirmek’ adına yandaşlar göreve getirilirken, yıllarca başarıyla devlete hizmet vermiş eğitimciler mağdur ediliyor. Kadrolaşmada sınır tanımayan Milli Eğitim Bakanlığı ‘Proje Okulu’ bahanesiyle başarılı öğretmenleri çeşitli okullara dağıtırken, onların yerlerine ‘torpilli atamalar’ gerçekleştirdi. Sınav kazanarak Anadolu Lisesi öğretmeni olan eğitimciler mahkemeleri kazanmalarına rağmen eski okullarına döndürülmedi. ‘Liyakat, sınav kazanma kriterleri’ çöpe atılarak, başarılı okul yöneticileri görevden uzaklaştırıldı.
HALA FARKINDA DEĞİL
Yanlış politikalar yüzünden ülke eğitimi yaz-boz tahtasına döndürüldü. ‘Adalet’ kavramı hiçe sayıldı. Artık en gözde okullarda görev alacak öğretmenlerde ‘nitelik ve liyakat’ değil, ‘yandaşlık’ aranıyor. Genç bir öğretmenle uğraştığı için Vali’nin görevden alındığı Atatürk Türkiye’si bugün ne hallere gelmiş? Kimse hala farkında değil!..  Bugün 24 Kasım Öğretmenler günü.
24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür. Türkiye’de 1981'den beri, her yıl 24 Kasım, Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. Eğitimciler bu önemli günlerini yıllardır tüm olumsuzlukların yaşandığı ortamda kutlamak zorunda bırakılıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘gelecek nesil sizlerin eseri olacaktır’ dediği tüm öğretmenlerimizin günlerini kutluyorum.

//////////

ÇİVİ

“Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet henüz millet namını almak yeteneğini elde edememiştir. Ona basit bir kütle denir, millet denmez.” Mustafa Kemal Atatürk