2 Temmuz 1993 Tarihinde Sivas’ta yapılan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında kaçarak sığındıkları Madımak Otelinde 32 Alevi yazar, düşünür, araştırmacı ve gazeteci, 1 Hollandalı Öğrenci, 2 Otel Çalışanı olmak üzere toplamda 35 kişinin yanarak ve dumandan zehirlenerek hunharca öldürülmesine Sivas Katliamı denmektedir.

27 sene geçmiş üzerinden. Koskoca 27 sene. Dile kolay. Hala dün gibi tazeliğini koruyor, Madımak Katliamı ya da Sivas Katliamı.

Dönemin Sivas Valisi, Pir Sultan Abdal Derneğini davet etmişti. Pir Sultan Abdal şenlikleri yapılacaktı.

Yani yasal bir davet. Yani bir kültür etkinliği.

Sivas katliamı, Türk siyasi tarihinde büyük bir utanç ve milletin bilincinde kapanmaz bir yara olarak tarihe geçti.

Olaydan 1 gün sonra 35 kişi gözaltına alındı. Daha sonra bu sayı 190’a çıktı. 124’ü hakkında "Laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışma" suçlamasıyla dava açıldı. Geri kalanlar serbest kaldı.

İnternetten tarihe geçen bu utanç ile ilgili birçok yazı bulabilir, okuyabilirsiniz. Esas dikkat çekmek istediğim başka şeyler var kendimce.

O günden bugüne toplumda neler değişti, geliştik mi geriledik mi? Fark görebiliyor musunuz? Utanç gününden ders aldık mı? Mesela eğitim sistemi değişti mi? Bilime dayalı bir eğitim sistemi mi yoksa bilinçsiz bir eğitim sistemi mi şu anda kullanılan? Okuma oranında artış var mı peki? Sorgulayan, araştıran bir toplum mu olduk, sorgusuz sualsiz teslim olan bir toplum mu? Bugün bu utanç ile ilgili bilgi sahibi olan gençlerin oranı kaçtır mesela? Bu katliamın neden, sonuç ilişkilerini yorumlayabilecek gençler yetişti mi? Provokatörlerin gazına gelerek cana kıymaya hazır olan gençlerin oranı nedir? Din elden gidiyor yalanıyla devletin elden gittiğini görebilen kaç kişi var?

Kaybettiğimiz aydınların yerine yeni aydınlar, yeni aydınlıklar koyabildik mi? Muhlis Akarsu’lar, Hasret Gültekin’ler, Nesimi Çimen’ler yetiştirebiliyor muyuz? Yeni nesil, sanatla iç içe mi yoksa sanata içten içe bileniyor mu? Pir Sultan Abdal’dan haberleri var mı mesela? Kaç gencimiz Muhlis Akarsu’dan bir türkü ya da Nesimi Çimen’den bir deyiş okuyabilir?

Tarih tekerrürden ibarettir denir. Gelecek yıllara başka utançlar aktarmamak için okuyan, düşünen ve sorgulayan nesiller yetiştirmek zorundayız. Akıllı ve akılcı nesiller. Kendini bilen, tarihini, kültürünü bilen. En önemlisi içinde sevgi barındıran nesiller.

Saygıyla,