Doğum yaklaşmıştı. Bütün şehir nefesini tutmuş heyecanla bekliyordu. Ve nihayet 1965 yılının bir 19 Haziran günü Siyah-Kırmızı renklerden oluşan bir kulüp Türk futboluna merhaba dedi. 

Bir devrimin adı Eskişehirspor

Mütevazı bir Anadolu takımı olarak kuruluşunun ilk yıllarında büyük başarılar yakalayarak bütün ülkede bir sempati dalgası yaratan Eskişehirspor, yıllarca yenilmez olarak görülen İstanbul’un 3 büyük takımı Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe’yi birçok karşılaşmada devirerek Anadolu takımlarına da rol model oldu…

Yalnızca sahada değil, tribünlerde de yepyeni bir anlayışın temsilcisi olarak   içinden Amigo Orhan adında bir fair-play temsilcisi çıkarıp taraftarlar arasında barış rüzgarları estirerek bu konuda da öncülük yapmış bir takımın adıydı Eskişehirspor…   

Özetle; daha o yıllarda oynadığı çağdaş futbol ve tribünlerde onu yalnız bırakmayan taraftarıyla kısa zamanda bütün Anadolu’ya futbolun nefret ve kin değil bir barış, bir dostluk köprüsü olduğunu gösterdi.

Ve her geçen gün dalga dalga Anadolu’ya yayılan ve büyük bir sevdanın ve aidiyetin sembolü haline gelen taraftar takım birlikteliğine sosyologlar, toplumbilimciler ve spor tarihçileri “futbol devrimi” dediler…

Kısa zamanda marka oldu  

Daha kurulduğu ilk yıl Kasımpaşa, Beyoğluspor, Adana Demirspor, Mersin İdmanyurdu, Karşıyaka, Bursaspor gibi Türkiye Liglerinin köklü takımlarının arasından sıyrılarak şampiyon olan Anadolu Yıldızı, henüz hiçbir takımın ulaşamadığı bu başarısıyla Türkiye’de bir ilke imza attı.         Eskişehirspor, özellikle Abdullah Gegiç’le birlikte modern futbolun en önde gelen temsilcisi olarak kısa zamanda ülkenin önemli bir markası haline geldi. 

1968-69 sezonunda Galatasaray’ın, 1969-70 sezonunda Fenerbahçe’nin 1971-72 sezonunda yine Galatasaray’ın ardından üç kez Süper Ligi 2. Sırada tamamladı. 

 Ancak güzel futboluna ve bu ikinciliklerine rağmen ülke futbolunun içindeki kökleşmiş lobileri bir türlü kıramayan Anadolu Yıldızı futbolunu   Süper Lig şampiyonluğu ile taçlandıramadı.

Duraklama ve gerileme dönemleri

Ne var ki; ilerleyen yıllarda parlak dönemlerini geride bırakan Eskişehirspor önce duraklama sonra da gerileme dönemine girdi.

16 yıllık Süper Lig macerasından sonra bir alt lige düşmenin acısını yaşadı.  Çünkü dünya futboluna egemen olan “Endüstriyel Futbol kavramının ülkemize de yerleşmesi ve paranın en büyük güç haline gelmesi birçok Anadolu kulübünün de kapılarının kapanmasında büyük etken oldu.   

Paranın egemen olduğu bu sisteme ayak uyduramayan, geleceğini planlayamayan ve altyapıların öneminin farkına varamayan her takım gibi Eskişehirspor da bu gerçekle tanışmak zorunda kalarak alt liglerde yıllarca debelenip durdu.  

56 yıllık koca çınar bu süreçte defalarca 1. Lig, 2. Lig, hatta 3. Lig’de bile mücadele etmenin bütün zorluklarını yaşadı.  Ne var ki hangi ligde oynarsa oynasın Siyah Kırmızılı sevda hiç eksilmediği gibi aksine büyüyerek bu günlere kadar geldi. 

Önce Türkiye Kupası

Altın dönemlerini kurulduğu ilk yıllarda yaşayan Siyah Kırmızılı efsane, tarihinin en önemli iki kupasını da 1970-1971 sezonunda kazandı.  Eskişehirspor o sezon Katıldığı Türkiye Kupası’nda önce çeyrek finalde Galatasaray’ı 0-0 ve 1-0’lık sonuçlarla eledi. Ardından Fenerbahçe ile oynadığı yarı final karşılaşmalarında 0-1 ve 3-0’la final oynamaya hak kazandı.  Türkiye Kupası Final karşılaşmalarında 13 Haziran 1971 de ilk maçında Bursaspor’a 1-0 kaybetmesine rağmen Eskişehir 20 Haziran 1971 tarihinde Eskişehir Atatürk Stadı’nda oynadığı ikinci maçı Halil Güngördü’nün (Riva Halil), attığı gollerle 2-0 galip gelerek Türkiye Kupası’nın sahibi oldu.

Tarih    :20 Haziran 1971

 Yer       : Eskişehir Atatürk Stadı

Hakem: Ömer Karadağ

ESKİŞEHİRSPOR:

Mümin Özkasap - İlhan Çolak, Süreyya Özkefe, İsmail Arca, Abdurrahman Temel-  Kamuran Yavuz, Vahap Özbayer, Burhan İpek (Koko)-  Halil Güngördü (Riva), Fethi Heper, Ender Konca.      

TD. Abdullah Gegiç

BURSASPOR:

Osman Uçaner- Müfit Gürsu, İsmail Tartan, Cengiz Yazıcı, Vahit Kolukısa-         Orhan Özselek, Sacit Karabaş, Haluk Erdemoğlu – Ersel Altıparmak, Sinan Bür, Necati Göçmen.

TD. Toma Kaloperoviç

Goller: Dk 27 ve 65 Halil Güngördü  

Sonra Cumhurbaşkanlığı (Süper Kupa)

Kırmızı Şimşekler hemen 10 gün sonra 30 Haziran 1971 tarihinde bu kez sezonun en büyüğünü tayin edecek final maçında Lig Şampiyonu Galatasaray ile günümüzün Süper Kupası olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Kupası için Ankara’da karşı karşıya geldi.

Eskişehirspor, Sarı Kırmızılı ekibi Türkiye Kupası çeyrek finalinde saf dışı bırakmış ama Lig şampiyonu olamamıştı. 19 Mayıs Stadı’nda oynanan zorlu final tam bir gol düellosu içinde geçti.

Henüz 4. Dakikada Metin Kurt Galatasaray’ı 1-0 galip duruma geçirdi. Karşılıklı ataklarla geçen maçın ilk yarısı bu golle tamamlandı. İkinci yarıya fırtına gibi başlayan EsEs 51’inci dakikada önce Fethi Heper, ardından 64 dakikada Ender Konca’nın attığı gollerle 2-1 öne geçti. Maçın bu skorla biteceği tahmin edilirken Gökmen Özdenak attığı golle maçı 2-2 ye getirdi.

Ancak Siyah Kırmızılılar en büyük kupayı Eskişehir’e götürmekte kararlıydı. 89 da sahneye bir kez daha çıkan kaptan Fethi Heper, attığı şık golle maçın skorunu belirleyerek Cumhurbaşkanlığı Kupasını dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın elinden aldı    

Zorlu finalde Galatasaray’ı 3-2 deviren Eskişehirspor, 10 günde kazandığı 2 büyük kupa ile  futbol tarihindeki yerini aldı.

Tarih     :30 Haziran 1971

Yer        : Ankara 19 Mayıs Stadı

Hakem: Doğan Babacan

GALATASARAY:

Yasin Özdenak- Ekrem Günalp; Muzaffer Sipahi, Tuncay Temeller, Aydın Güleş- Ergün Acuner, Mehmet Oğuz, Ahmet Akkuş- Metin Kurt, Gökmen Özdenak   Olcay Başarır

TD. Coşkun Özarı

 ESKİŞEHİRSPOR:

Mümin Özkasap- İlhan Çolak, İsmail Arca, Süreyya Özkefe, Abdurrahman Temel- Kamuran Yavuz, Vahap Özbayer, (Burhan Tözer), Burhan İpek (Koko)- Halil Güngördü, Fethi Heper, Ender Konca    

TD. Abdullah Gegiç

Goller: Metin Kurt Dk. 4- Fethi Heper, Dk. 51- Ender Konca, dk. 64- Gökmen Özdenak Dk. 87- Fethi Heper Dk.89