Eskişehirli çiftçiler tarımda girdi maliyetlerindeki büyük artışlar karşısında çaresizlik içinde üretim mücadelesi veriyor. Sarıcakaya ilçesine bağlı İğdir Mahallesi’nde üreticiler artan gübre fiyatlarına isyan ederken, besiciler de yem fiyatlarındaki olağanüstü artış nedeniyle hayvanlarını satmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Bir üretici, “30 hayvanım vardı artacağına azalıyor. Önce 15’ini sattım. Şimdi 7’ye düşürüyorum. Hep zarardayız. Artık kaldıracak gücümüz kalmadı” derken, on yıllardır tarımla geçimini sağlayan başka bir çiftçi de “25 senelik emekliyim. Emekli maaşım olmasına rağmen tarımdan karnımı doyuramıyorum. 2 tane çocuğum var işsiz, güçsüz. Çocuklar aç ben aç” siteminde bulundu.  Sarıcakaya bölgesinde tarım üreticilerinin dertlerini dinleyen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Gübre, yem, mazot, elektrik gibi girdi maliyetlerinde yüzde 100’leri bulan hatta aşan zamlar nedeniyle artık çiftçimiz üretemez halde. Yakında soframıza koyacak ekmek, domates, zeytin, süt  bulamayacağız.  Çiftçi perişan, besici perişan. Çiftçilerimizi ürettiğine, toprağı işlediğine bin pişman ettirmeyecek, onları üretime teşvik edecek, emeğinin karşılığını verecek tarım politikalarını bir an önce hayata geçirmeliyiz” dedi.

GÜCÜMÜZ KALMADI

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesine bağlı Mayıslar ve İğdir mahallelerinde çiftçilerle buluştu, besicileri dinledi. Çiftçiler milletvekili Çakırözer’e artan girdi maliyetlerinden, ürettiğinin karşılığını alamamaktan dert yanarak “Artık kaldıracak gücümüz kalmadı” dedi. Çiftçilerden Ömer Ölmez, “En düşük kalite gübrenin fiatı bile bir yılda 60 liradan 150 liraya çıktı. Üre gübresi 250 lira oldu. Dolara endeksli diyorlar. Ama bizim elimize geçen para dolara endeksli olmuyor hiç! Pazarda 5 lira olan domates salatalık bizim tarlada 1 lira 1.5 lira. Eskiden ürettiğimizle günü kurtarırdık. Şimdi günübirlik yaşama durumu bile kalmadı. Artık kaldıracak gücümüz kalmadı” dedi.

“HER GEÇEN GÜN ZARARDAYIZ”

Hayvancılıkla geçimini sağlayan besicilerden  Veli Çetin ise yaşadığı güçlükleri şöyle anlattı: “30 hayvanım vardı. Artacağına düşürüyoruz sayısını. Çünkü o kadarını besleyemiyoruz. Geçinebilmek için satıyoruz.  Geçen yıl 15’e düşürdüm. Şimdi de 7’ye düşüreceğim. Çünkü çare yok. Her geçen gün zarardayız. Yem fiyatlarına geçen yıldan bu yana gelen zam yüzde yüzü geçti” diye konuştu.

“5 KİLO YAĞ ALDIĞIMIZDA SEVİNİYORUZ”

İğdirli çiftçilerden  Nazmi Kutlu ise, “Bu iktidar geldiğinde kömürün tonu 80 liraydı şimdi bin 500 lira. Her şey aldı başını gitti. 5 kiloluk yağ nedir. Ama artık onu aldığımızda sevinir hale geldik!” derken,  başka bir çiftçi de “25 senelik emekliyim.  Tarlada çalışıyorum ama ne fayda! Emekli maaşıyla karnımı doyuramıyorum. 2 tane çocuğum var işsiz, güçsüz. Çocuklar aç ben aç” siteminde bulundu.

“ÇİFTÇİLER ÜRETİMDEN VAZGEÇİYOR”

Sarıcakayalı tarım üreticileri ve besicileri dinleyen Eskişehir Milletvekili Çakırözer de şu değerlendirmelerde bulundu: “Sarıcakaya, Mihalgazi bölgemizin çalışkan çiftçileri ürettikleriyle tüm Türkiye’yi doyuruyor. Ama alın terinin karşılığını alamıyor.  Sarıcakaya’nın ünlü domatesi burada tarlada 1 lira 1.5 liraya alıcı bulamıyor. Ama şehirde pazarda 5 lira 6 liraya yiyebiliyoruz. Artan girdi maliyetleri karşısında çiftçilerimiz artık üretimden, hayvancılık yapanlar besicilikten vazgeçiyor. Bir an önce bu kötü gidişin önüne geçilmezse artık sofralarımızda yerli domates, salatalık bile göremeyeceğiz. Çiftçilerimizi ürettiğine, toprağı işlediğine bin pişman ettirmeyecek, onları üretime teşvik edecek, alın terinin karşılığını verecek tarım politikaları bir an önce hayata geçirilmeli” dedi.

Editör: TE Bilişim