KUAFÖRÜ, AYAKKABICI ESNAFINI, KÖFTECİYİ DİNLEDİLER

CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Dr.  Jale Nur Süllü, Eskişehir’de 3 hafta boyunca kapalı olacak küçük esnafı ziyaret etti. CHP’li vekiller şehrin en işlek caddelerinden Doktorlar Caddesi ile İstasyon Caddesi üzerinde bulunan kuaför, ayakkabıcı, bijuteri gibi küçük esnaf ile paket servis yapılmasına izin verilen lokanta, köfte, pideci esnafını dinledi.

ESNAF İSYAN ETTİ: TEK YAPTIKLARI BORÇLANDIRMAK

İstasyon caddesi üzerinde kuaför işletmecisi, “Bu dükkanda 4 kişi çalışıyoruz. Bu insanların sigortası işliyor, kira işliyor, faturala işliyor. Ben hangi birine yeteceğim. Kimse bunu düşünmüyor. Tek yaptıkları şey borçlandırmak. Borçlandırıyorlar. Borçlandır, borçlandır ne olacak! Borçlandırma, kendi alacaklarından vazgeç. SGK primlerinden vazgeç. Beni borçlandır, ben iyilik yaptım. Ne iyiliği bu? İlk kapamada da aynısı yapıldı. 3 ay öteledi. Öteleme! Ben kapalı dükkanın stopajını ödemek zorunda değilim” dedi.

11 ÇALIŞAN, 3 KİŞİYE DÜŞTÜK

Pandemiden önce 11 kişi çalıştıklarını aktaran köfte dükkanı işletmecisi esnaf ise, “Gelirimiz yüzde 60, 70 düştü. Pandemiden önce 11 kişi çalışıyorduk şu an iki, üç kişiyle çalışıyoruz. Sabaha kadar açığız ama iş yok. Halimiz berbat. Yardımcı da olmuyorlar. Suriyelilere 15, 16 yıldır bakıyorlar. Biz ikinci vatandaş konumuna düştük” diye isyan etti. Doktorlar caddesi üzerinde ayakkabı satan başka bir esnaf ise, cadde üzerinde bulunan küçük esnafın Ramazan Bayramı sonrasında iflas bayrağını çekebileceğini söyledi. CHP’li Çakırözer ve Süllü pandeminin yükünün küçük esnafa yıkıldığını söylerken, “Pandeminin başından bu yana 1 yılı aşkın süredir esnaf zor durumda. Sosyal destek, kira desteği denildi. Bu desteklerden alamayan binlerce esnaf var. Kapanan iş yerlerine ciro kaybı desteği verilmeliydi. Borçlar yeniden yapılandırılarak, sicil affı getirilmeliydi. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak esnafa, milyonlarca yurttaşa destek verilmeden Meclis’in kapatılmamasını istedik. Esnaf perişan, emekli, emekçi perişan. Geçinemeyen milyonlar perişan ama yeterli destek yok. Göstermelik desteklerle olmaz. Bu tam kapanmada esnafın, milyonlarca işsizin, gündelik çalışanların bütün ihtiyaçlarının karşılanması lazım” dedi.

Editör: TE Bilişim