Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı’nın “Türkiye’de Su Yönetimi” sunumunun ardından, Cumhurbaşkanı’nın Kanal İstanbul inadının, iklim krizi ve yol açacağı kuraklıkla mücadeledeki samimiyetsizliği gösterdiğine dikkat çekerek, tepki gösteren CHP Eskişehir Milletvekili Süllü’nün açıklamaları komisyonda tartışma yaratmıştı. Bu hafta gerçekleşen TBMM Su Kaynakları, Kuraklık ve İklim Değişikliği Meclis Araştırma Komisyonu’nu toplantılarında da sunum yapan Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lütfi Akca’ya ve Tarım Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay’a, Kanal İstanbul ile ilgili sorular soran komisyon üyesi Dr. Jale Nur Süllü “Komisyonda sunum yapan herkese Kanal İstanbul ile ilgili soru sormaya devam edeceğim” dedi.

SİZ KANAL İSTANBUL’U MECLİSTE SORUN

“Bakanlığa da sordum ama siz madem Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikalar Kurulu üyesisiniz, bu konuyu merak ediyorum: Su kaynakları bu kadar önemliyken, Sayın Cumhurbaşkanının da Kanal İstanbul iddiası varken, su kaynaklarını yok edecek proje konusunda ne düşünüyorsunuz?” diye soran Süllü’ye, Komisyon Başkanı Veysel Eroğlu’nun “bu konun bizimle alakası yok. Siz onu Mecliste sorun” cevabını vermesi üzerine komisyonda tansiyon yükseldi. Süllü’nün “42 kilometre boyunca su kaynakları yok edilecek, kirletilecek. Dolayısıyla "İlgisi yok diyemeyiz, tam tersine tam da iklim kriziyle ilintili, Kuraklıkla ilgili.” Sözlerine AKP Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş’ın “O proje yapılacak” çıkışı üzerine CHP Eskişehir Milletvekili Süllü “Proje yapılmayacak, merak etmeyin, yaptırtmayacağız o projeyi” cevabını verdi.

BALIK TÜRLERİNİ YOK EDECEK

TBMM Su Kaynakları, Kuraklık ve İklim Değişikliği Meclis Araştırma Komisyonu’nun ikinci gününde Tarım Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay’ın sunumunun ardından Kanal İstanbul konusunu her fırsatta dile getireceğini hatırlatarak, deniz habitatlarının yok edildiğine dikkat çeken CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü “İstanbul Boğazı sadece bir su yolu değil, Ege ve Karadeniz arasında biyolojik bir koridor ve biyolojik bariyer. Bu koridor birçok canlı için yaşam alanı aynı zamanda. Kanal inşaatı sırasında ve inşaat sonrası İstanbul Boğazı’na ve buradaki canlı yaşamına verilecek zararlar ÇED raporunda belirtilmemiştir. Raporda inşaatın balık göçüne etkisi hiç irdelenmemiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu konuda bir çalışması var mı? Yeni kanalla Marmara’da balık popülasyonunun artacağına dair iddialar olsa da bilim insanları bu bilgilerin doğru olmadığını aksine tehlike altına olan türlerin yaşam alanlarının yok edileceğini belirtiyor.” dedi. TBMM Su Kaynakları, Kuraklık ve İklim Değişikliği Meclis Araştırma Komisyonu üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü yaptığı açıklamada Kanal İstanbul ile ilgili sorularının cevapsız kaldığına dikkat çekerek, “Komisyonda sunum yapan isimler Kanal İstanbul sorularına ya konun politik olduğunu söyleyerek ya da böyle bir soru sorulmamış gibi cevap vermiyor. Komisyon başkanlığı ve iktidar partisi üyeleri de konuyu her dile getirişimde Kanal İstanbul Projesi’nin komisyonla ilgisi olmadığını söylüyor. Kanal İstanbul, rant uğruna bir doğa katliamı projesidir. Küresel iklim değişikliği ve kuraklıkla doğrudan ilgilidir. Geri dönüşü olmayacak zararlara sebep olacak bu konuyu komisyonda gündeminde tutmaya devam edeceğim.” dedi.

Editör: TE Bilişim