Anayasa Mahkemesi Basın İlan Kurumu’nun (BİK) ilan kesme cezaları hakkında ‘hak ihlali’   kararı vermesine rağmen, BİK gazetelere ilan cezası yağdırmaya devam etti. RTÜK de benzer biçimde Halk TV ve TELE 1’e üst üste para cezaları kesti. Haber siteleri ve haberlere erişim engellemeleri de sürerken, bu engellemeleri raporlayan İfade Özgürlüğü Derneği’nin paylaşımları dahi engellendi. Çakırözer, “BİK ve RTÜK’ün hukuk tanımaz biçimde gazete ve televizyonlara  kestikleri cezalar ile sayıları her geçen gün artan erişim engellemeleri basın ve ifade özgürlüğümüzü ve halkın haber alma hakkını engelliyor. Basın özgürlüğü olmadan demokrasi olmaz” dedi.

100 GAZETECİ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Mart ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı. Çakırözer’in raporuna göre, aralarında Olcay Büyüktaş, Nagehan Alçı, İpek Özbey, Hakan Aygün, Mustafa Sönmez gibi isimlerin de olduğu yüze yakın gazeteci hakim karşısına çıktı.  Oda Tv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız, Tele 1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel, Sendika.org yöneticisi Ali Ergin Demirhan’ın da aralarında bulunduğu 6 gazeteci için 16 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Demirhan’a verilen hapis cezası para cezasına çevrildi. Sözcü yazarı Yılmaz Özdil ve gazeteci Alican Uludağ hakkında soruşturma açıldı.

RADYOCU ÖLDÜRÜLDÜ, TELEVİZYONCU DÖVÜLDÜ

Bursa'da yerel bir radyoda program yapan Hazım Özsu, programını bir yıldır takip eden dinleyicisinin silahlı saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. Halk TV programcısı ve Diken haber sitesi yazarı Levent Gültekin, Halk TV’nin Bakırköy’de bulunan binası önünde 25 kişilik bir grubun tekmeli ve yumruklu saldırısına uğradı. Aralarında gazeteci Enver Aysever ve Boğaziçi protestolarını haberleştiren Artı Gerçek muhabiri Yağmur Kaya’nın da bulunduğu 3 gazeteci gözaltına alındı.

AYM KARARINA RAĞMEN CEZALARA DEVAM

AYM, Basın İlan Kurumu’nun Korkusuz Gazetesi’neverdiği “İlan kesme” cezasını “İfade ve basın özgürlüğü ihlali” olarak değerlendirerek anayasaya aykırı buldu. Bu karara rağmen ceza yağdırmaya devam eden BİK Birgün Gazetesi’ne 2, Evrensel Gazetesi’ne 5 gün ilan kesme cezası verdi.. Öte yandan RTÜK de Mart ayını boş geçirmeyerek Tele1 ve Halk TV’ye toplam 4 ayrı idari para cezası verdi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ DERNEĞİ’NE BİLE ENGELLEME

Mart ayında basın özgürlüğünü kısıtlayan habere erişim engellemeleri de devam etti. ETHA ve Mezopotamya Ajansı haber sitelerine erişim tamamen engellenirken, İfade Özgürlüğü Derneği’nin verilerine göre de, 16 farklı içerikli habere de yine erişim engeli getirildi. CHP Resmi Twitter Hesabı ile muhalefet milletvekillerinin ekonomi ile ilgili sosyal medya paylaşımlarının yanı sıra, İfade Özgürlüğü Derneği de erişim engeline takıldı. Derneğin Türkiye’deki erişim engellerini duyurduğu sitesindeki içeriğe dahi erişim engeli getirildi. Hileli et skandalı ve ABD’deki Halk Bankası davasına ilişkin haberlere de yine erişim engeli getirildi.

BASIN ÖZGÜRLEŞMEDEN DEMOKRASİ OLMAZ

Mart ayındaki ihlalleri değerlendiren Çakırözer, “Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımayan kurumlar kervanına BİK de katıldı. AYM’nin ‘Basının özgürlüğünü ihlal ediyorsunuz’ kararına rağmen hukuksuz ilan kesme cezalarının sürmesi hukuk tanımazlıktan başka bir şey değildir.  BİK’in gazetelere, RTÜK’ün kanallara verdiği cezalar ve her geçen gün artan haber ya da site erişim engellemeleri halkın haber alma hakkını ve basın özgürlüğünü engellemekte. Basın özgürlüğü önündeki engellere kaldırılmadan Türkiye’de demokrasiden bahsedilemez” dedi.

Editör: TE Bilişim