AK Parti iktidarı zamanında Eskişehir’e yapılan yatırımlarla ilgili bilgi verir misiniz? Sizce bunların içinde en önemli yatırım hangisidir?

Tabi AK Parti’nin yapmış olduğu yatırımları böyle bir çırpıda saymak kolay değil ama özellikle Yüksek Hızlı Tren devrim niteliğinde bir yatırım. Öncü bir yatırımdır. Keza Şehir Hastanesi, Millet Bahçesi, Eskişehirspor Stadyumu bu anlamda şehrin gelişimine ciddi anlamda katkı sağlayan örnek projelerdir. Bu projeleri saymadan diğer projeleri saymak doğru olmaz. Ama her bir projenin kendi içinde değerli kısımları bulunmaktadır.  Bugün kütüphaneyi yüzme havuzunu, ilçelerde yapılan kültür evlerini saymamakta haksızlık olur. Keza Bilim Sanat Kültür Merkezinin yapılmış olması da ayrı bir değerdir. Odunpazarı bölgesinde restore edilen evler, camiler hepsi AK Parti iktidarı döneminde.  Artık bazı şeyleri unutuyoruz bile Adalet Sarayı, Vergi Dairesi kadar çok yatırım yapıldı ki ama yine şehre en çok dokunan, insanlardan çok memnuniyet uyandıran dediğinizde Millet Bahçesi, Stadyum, Şehir Hastanesi ve YHT demek doğru olabilir. Eskişehir hak ettiği değeri bizim yani AK Parti döneminde gördü.

Peki sizce Eskişehir’in en büyük sorunu ne? Kentin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Şehrin en büyük sorunu trafik. Mevcut belediye başkanın trafiği çözme noktasında çok ciddi katkı sağladığını düşünmüyorum. Keşmekeş ve isyana dönüşme noktasına girmediği müddetçe şehre ilişkin trafik sorununa müdahale edeceği kanaatinde değilim. Özellikle yanlış tramvay hatları bu trafik keşmekeşliğini bir kat daha arttırıyor. Mevcut belediye başkanının trafik ışıklarıyla şehrin trafik sorunu çözmeye ilişkin eğilimi var. Bu da şehirde her geçen gün  kaosa dönen bir  trafik sorunu ortaya çıkarıyor. Belediye Başkanının  yeni imar planları yapmak suretiyle şehrin trafik merkezlerini dağıtması lazım. Bunu dağıtmadığı sürece Eskişehir’de trafik her zaman birinci sırada sorun olmaya devam eder.

Kentin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Kentin geleceği Yılmaz Bey’in bakış açısı ve şehre ilişkin hayalleri ile sınırlı kaldı. Maalesef kimseyi dinlemeyen, kimsenin görüşüne değer vermeyen kendisi herhangi bir kurumun başındaysa o kurumu  değerli gören ama oradan kendisi ayrıldığında hiçbir şekilde o kuruma  dönüp bakmayan bir yapıda. Biz diğer şehirlerle şehrimizi kıyaslamaktan artık sıkıldık. Açıkçası Bursa, Konya gibi özellikle komşumuz olan büyük şehirlerin belediyecilik anlamında belediyeciliği, hem fiziki belediyecilik anlamında hem de sosyal belediyecilik ekonomik belediyecilik ve sanayileşmeye katkı anlamında dikkate aldığımızda; şehrin önünü açan bir yaklaşımı  yirmi  küsur yıldır maalesef bu belediye başkanımız da görmüyoruz. Açıkçası bu da bizi şehrin gelişmesi anlamında zorluyor ve tıkıyor.

Pandemi döneminde büyük mağduriyet yaşayan Eskişehir esnafına yapılan destekleri yeterli buluyor musunuz?

Tabi bunu merkezi hükümet kaymakamlıklar vasıtasıyla yapılan yatırımlar anlamıyla değerlendirdiğinizde mümkün olan en iyi destekler yapıldı. Destekleri kıymetli buluyorum.  Bu destekleri halkta ciddi bir memnuniyet oluşturduğunu düşünüyorum. Bunun daha iyisi yapılabilir mi? Evet yapılabilir ama özellikle diğer illerimize  baktığımızda yerel yönetimlerin de ciddi anlamda elini taşın altına sokması gerekiyor idi  maalesef belediyenin bu konuda yeterli kaldığı kanaatinde değilim.

AK Parti Eskişehir merkezinde yerel seçimlerde neden başarılı olamıyor? Bunda en büyük etken Yılmaz Büyükerşen ve Ahmet Ataç’ın her kesimden oy alabilmeleri mi?

Hayır bunu böyle değerlendirmiyorum hiçbir zamanda böyle değerlendirmem. Yeter ki biz AK Parti içerisindeki uyum ve birliği her zamankinden daha fazla sağlayalım. Bütün gönüllere dokunmaya devam edelim. Eğer seçim kaybettiysek kendi yüzümüzden kaybettik. Yoksa karşınızda dehşet sahada olan ve dehşet çalışan bir Büyükşehir Belediye Başkanı yok. Biz kendi içimize bakalım. Kendi içimizde neleri yanlış yaptığımızı değerlendirdiğinizde mutlaka biz bu seçimleri kazanırız. Seçim tamamen bizim performansımızla ilgili. Performansımızı arttırdığımızda seçimi kazanacağımızı doğru buluyorum. 2019 da yapılanlarda azami gayret içerisinde elimizden gelenin en iyisini yaptığımız halde kazanamadık.  Bu karşı tarafın başarısından değil şehirde yürütülen algıdandır. Başka bir değerlendirmeye tabi tutulması yerinde değildir.

Eskişehir’e yatırımların gelmesi konusunda CHP’li belediyelerle uyumlu çalışıyor musunuz?  AK PARTİ CHP’li belediyeleri engelliyor mu?

Bilakis Eskişehir’e yatırım gelmesi konusunda CHP’nin bir tane örneği varsa buyursunlar tüm şehrin önünde ben çok özür dilerim. Evet bu konuya dönük, yatırıma dönük bir çabaları vardı derim. Tamamen algı şova dönük bir şey bilakis şehirde özellikle şehrin imar planlarını yapma sanayi planlarını yapma anlamında şehre kazandırılması mümkün raylı sistemlere ilişkin yatırımların gelmemesi konusunda aşırı çabaları var. Mesele AK Partinin mevcut belediyeleri engellemesi değil, belediyelerin vizyon sahibi olmamasından kaynaklı çalışma enerjilerinin olmamasıdır. Mevcut belediye ve belediye başkanlarının bırakın yatırımcı getirmeyi, bunun düşüncesi bile akıllarında yok. Hiçbir zamanda böyle bir belediyecilik anlamında yaşam felsefeleri olmadı.

Şehrin sorunlarının çözümlenmesi konusunda sizce Eskişehir’de kent yöneticileri arasında bir dayanışma var mı?

Bunu mevcut Büyükşehir Belediye Başkanına sormak lazım. Büyükşehir Belediye Başkanı ‘var’ diyorsa vardır.  Büyükşehir Belediye Başkanının kendi bildiği dışında kimseye değer verdiğini düşünmüyorum. Belediye başkanı sadece kendi hayalleri ve tahayyülleriyle şehri yönetiyor. Hiç etrafa dönüp, farklı şehirlere bakmıyor. Şehri küçük 5 metre karelik alanda şirin, minik, butik bir şehir haline getirdi.  Maalesef şehrimizin gelişmesine ilişkin arzumuz çok.  Fakat mevcut belediye başkanlarının bunu yapacak enerjisi, dinamizmi ve geleceğe dönük projeleri yok.

İlimizde görev yapan bürokratlardan memnun musunuz? Eskişehir bürokrasisindeki değişim nasıl oluyor? Buna kimler karar veriyor?

Mevcut bürokrat arkadaşlarımızdan memnunuz. Her biri kendi görev tanımları içerisinde en iyi şekilde görevlerini yapıyorlar. Mevcut arkadaşlarımızın herhangi bir şekilde metal yorgunluğuna dönüşmesi, süresel anlamda zamanlarını tamamlaması anlamında bakanlıklar ve genel müdürlükler eliyle bu görevlendirmelerin yapıldığı kanaatindeyiz

Siyasette ileriye yönelik hedefleriniz nelerdir?

Siyaset nasip işi. Hiç ileriye yönelik hedefle hareket etmedim. Bundan sonra da ileriye dönük hedefler ve hayallerle gitmem mümkün değil. Sayın Cumhurbaşkanımız takdir buyurdu, Allah nasip etti üç yılı aşkın süredir İl Başkanlığı yapıyorum. Bundan sonra da il başkanlığına ‘devam et’ derlerse, devam ederiz.  ‘Kardeşim artık yeter sen sandık müşahidi olarak devam et’ derlerse sandık müşahidi olarak devam ederiz. Bizim herhangi bir şekilde nasip dışında herhangi bir yönde hareket etmemiz mümkün değil. Biz Cumhurbaşkanımızın bize vermiş olduğu İl Başkanlığı görevini en iyi şekilde yapmaya gayret ederiz. Bu görevin sonuçlarının ne olacağını neye dönüşeceğine ilişkin hiç bir hayal ve beklenti içerisinde olmayız.

Harun Karacan ile Nabi Avcı ve Emine Nur Günay ikilisini barıştırmak için çabalarınız oldu mu?

Bu soruya herhangi bir şekilde cevap vermeyi anlamlı bulmuyorum aralarında herhangi bir sorun olduğuna dair kanaatim olmadığı için cevap vermeyi doğru bulmuyorum.

Eskişehir halkını özellik olarak nasıl buluyorsunuz?

Eskişehir halkı hoşgörülü tahammüllü hatta tahammül kademesinin  üst derece olduğunu değerlendiriyorum. Çünkü eğer Eskişehir halkı tahammülsüz olsaydı mevcut  belediye başkanına tahammül  etmezlerdi. Mevcut belediye başkana tahammül ettiklerine göre hoşgörülü ve tahammülü en üst düzeyde olan şehrimiz insanı var. Şehrimizde farklı etnik kökenli, farklı birbiri içerisinde uyum içinde yaşayan, kültür seviyeleri yüksek öngörülü, şehre vizyon katması ve vizyon katacağını değerlendirdiğimiz kişilerden oluşuyor.  Açıkçası şehrimizde hemşerilerimizle yaşamaktan memnunuz. Şehrimizin en temel sorunu şehri daha ileriye götürecek katma değer üretecek gelecek hayalleri olan dinamizmi olan ve şehrin sosyal ve sanayi anlamında iktisadi anlamda daha ileriye götürecek vizyoner belediye başkanlarının olmamış olması. Yoksa biz hemşerilerimizle birlikte yaşamaktan çok son derece mutluyuz.

Siyaset dışında hobileriniz nelerdir? Fobiniz var mı?

Herhangi bir fobim yok.  Halı sahada top oynamayı çok severim. Fırsat buldukça kitap okumaya çalışırım. Fakat siyaset yaptığım dönemlerde buna çok fırsat bulduğumu söyleyemem. Arkadaş grubum içerisinde birlikte yemeğe çıkmayı, onlarla zaman geçirmeyi çok severim. Doğada yürüyüş yapmayı ve bilmediğim yerleri görmediğim yerleri görmeye ilişkin geziye yönelik ciddi bir hobim var. Fırsat buldukça görmediğim yerleri görmek adına ciddi anlamda zaman ayırarak gezmeyi tercih ederim. Allah’a bizlere nasip ettiği bu sağlıklı vücut ve her şey için hem  aile yaşantımda hem iş yaşantımda hem siyaset yaşantımda her şey nasip ettiği için binlerce şükür ediyorum.

En sevdiğiniz yemek hangisidir? Hangi tür müziklerden hoşlanıyorsunuz? en son okuduğunuz kitap?

Yemek çok ayırt etmem. Bütün yemekleri yerim. O yüzden şu yemek diğerlerinden daha ön plana çıkar diyemem. Yemeğe ilişkin bir lüks anlayışım yoktur. Asgari standartta lezzetli olan bütün yemekleri yerim.  Özellikle klasik Türk müziği ve klasik batı müziği biraz daha tarzımı yansıtabilir diye düşünüyorum. Hafif sözlü batı müziği tercihim olabilir.

Editör: TE Bilişim