Seyitgazi Belediyesi’ni 31 Mart 2019’da 22 milyon lira borçla aldınız. Bu borçların büyük çoğunluğunu kapatırken, halkın istediği hizmetleri de yerine getiriyorsunuz. Bunu nasıl başardınız?

Göreve geldiğimizde önceliğimiz planlı ve organize yönetim şeklini ortaya koyarak mali disiplin ile borç yükünü kontrol altına almak oldu ve 2,5 yıl gibi bir sürede tüm personelimizin maaşını zamanında ödeyerek ve belediyemizin asli işlerini aksatmadan bu süreci tamamladık. Asli işlerimizin dışında 51 mahallemize dokunmayı da ihmal etmedik.

Seyitgazi’nin en büyük sorunu ne? İlçenin geleceğini nasıl görüyorsunuz? İlçeniz için hazırladığınız projeleriniz ve öncelikleriniz neler?

İlçe merkezimiz ve birkaç mahallemizdeki sit alanı yapılaşmayı engelliyor. Uzun vadeli imar planı düzenlemesi yapılması gerekiyor. Bu konuyla ilgili gerekli bağlantıları kurduk ve görüşmelerimiz devam ediyor. İlçemizin sorunları ve buna yönelik çözüm planlarımıza değinmek isterim:

  • 2020 yılı itibari ile başladığımız iyi tarım uygulamalarında, önümüzdeki dönemlerde ürün çeşitliliğini arttırmak, ata tohumlarını vatandaşlarımıza dağıtarak daha kaliteli tohumlara ulaşımlarını sağlamak.
  • Küçükbaş Hayvan Çiftliğinde yetiştirdiğimiz hayvanları vatandaşlarımıza damızlık olarak dağıtarak hayvancılığı yaygınlaştırmak ve bununla ilgili teknik desteği sağlamak. Bu sayede ilçemizdeki hayvancılık gelirinin yükselmesine doğrudan etki etmek.
  • Mahallelerimizdeki temel alt yapı problemlerine çözüm sağlayıp, kültürel dokularını ön plana çıkartmak ve örnek mahalle oluşturmak. (kültürel dokular doğrultusunda restorasyonlar, kent belleği müzeleri, festivaller)
  • İlçemizdeki turizmi sürekli hale getirmek, yerli ve yabancı turist sayısını arttırmak yani Seyitgazi’nin görünürlüğüne odaklanarak ulusal ve uluslararası platformlarda ismini duyurmak. Bu doğrultuda sürdürülebilir turizm uygulamalarına ağırlık vereceğiz.
  • İlçemiz, Türkiye’de ki bor rezervlerinin büyük bir kısmına sahiptir ve İlçemiz Kırka mahallesinde Eti Maden İşletmeleri tarafından çıkarılmaktadır. Eti Maden İşletmelerinin bir kanadının da burada olması ilçemize ciddi bir istihdam sağlamaktadır. (3000 kişi) Eti Maden İşletmelerinde çalışanların büyük bir kısmı ilçemizde yaşamıyor. Çalışanların ilçede kalmasına yönelik projeleri hayata geçireceğiz. Konut, sosyal alanlar, vb. Dolayısı ile bir proje daha ortaya çıkıyor. İlçemizde ciddi bir konut sıkıntısı var. Bununla alakalı konut alanları oluşturarak göçü tersine çevireceğiz.
  • Uygun olan alanlarda yenilenebilir enerji kaynaklarının (biyokütle, güneş enerjisi) yaygınlaştırılması.
  • Tıbbi ve aromatik bitki potansiyeline yönelik envanterin tamamlanması ve üretim yapılması.
  • Zili, bakır rölyef, ahşap oymacılığı gibi el sanatları ile yerel ürün ve faaliyetlerin markalaşmasına yönelik bilinçlendirme çalışmaları

2,5 yıllık dönemde yaptığınız projeler ve çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

Belediyemize ait olan taş fabrikasını ve marangozhanemizi aktifleştirerek kendi üretimimizi yapmaya başladık. Böylelikle mahallelerimizde ihtiyaç duyduğumuz kilit parke taşının bir kısmını ve bank, kamelya, köpek kulübesi gibi ihtiyaçlarımızın teminini ‘kendi kendine yetebilen belediye’ anlayışıyla çözümlemiş olduk. Özellikle gençlerimize ve hemşerilerimize spor ve sporsal faaliyetler konularında hizmet vermek adına, atıl durumda bulunan spor sahalarımızdaki çalışmaları tamamladık, aktif olarak kullanıma açtık.

Seyitgazi konumu ve 10 bin yıllık tarihiyle medeniyetlerin merkezi olarak değerlendirebileceğimiz bir ilçedir. (Frig Vadisi, Seyyit Battal Gazi, Sucuaddin Veli, Himmet Baba, Üryan Baba gibi) Bu nedenle yerli ve yabancı pek çok turiste ev sahipliği yapıyoruz. Seyitgazi’nin görünürlüğünü arttırmak asli görevlerimizden biri. Buradan yola çıkarak daha yeşil ve temiz bir Seyitgazi için yeşil alanlarımızı arttırıyoruz. (ilçemize 2 yeni park kazandırdık)  Ziyaretgâhlarımızın bakımlarını ve temizlik işlerini düzenli olarak yapıyoruz. Anma günü etkinliklerimizi festival havasında düzenleyerek sadece hemşerilerimize özgü olarak değil yerele ve genele hitap etmeye çalışıyoruz.

Tarım ve Hayvancılık açısından elverişli bir coğrafyaya sahibiz. Bu konularda ilçemizi geliştirerek öncü bir bölge haline getirmek için yola çıkmıştık. Eskişehir Büyükşehir Belediyemiz ve değerli Başkanımız Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen öncülüğünde imzaladığımız protokol sonrasında 250 küçükbaş hayvan ile başladığımız çiftliğimizi 2020 yılının son aylarında kurduk. Böylelikle bölgemizdeki hayvancılık ile ilgilenen hemşerilerimize örnek teşkil edecek bir projemizi gerçekleştirmiş olduk. İlerleyen zamanlarda belli kriterler altında hayvanlarımızı hemşerilerimize hibe edeceğiz. Buradaki hayvanlarımızın yem ihtiyaçlarını yine daha önceki dönemlerde atıl olan yaklaşık 500 dekarlık tarım arazilerimi ekerek karşılıyoruz.

Toplamda 200 bin m2 parke taşı döşedik, mahallelerimizdeki imamevlerinin, camilerin ve muhtarlık binalarının tadilatlarını da tamamladık. Kırka mahallemizde bulunan akaryakıt istasyonumuzu A’dan Z’ye yeniledik ve kullanıma açtık.

Yönetim anlayışımızdan yola çıkarak birçok kurs ve etkinlikler düzenliyoruz. Pandemi sürecinde birtakım aksaklıklar yaşamış olsak ta; çocuklarımıza yüzme eğitimi, temel derslerde branş eğitimleri, kadınlarımıza hijyen eğitimi, takı ve örgü kursları düzenliyoruz. Tiyatro ve açık hava sineması etkinlikleri düzenleyerek halkımızı ve çocuklarımızı görsel sanatlarla buluşturuyoruz.

Yöremize özgü yiyeceklerin coğrafi işaretlenmesinin önemini kadınlarımıza gösterebilmek için Eskişehir’de düzenlenen Gastronomi Platformuna, yöresel lezzetlerimizle katılım sağladık.

Eğitim merkezleri, kütüphane kurulması gibi projelerimizdeki hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamladık. En kısa zamanda açılışlarını yapacağız.

Hemşerilerimize çevre bilincini oluşturarak doğaya ve ekonomimize katkı sağlayacak sıfır atık yönetim planımızı hazırladık ve sertifikamızı aldık. “Geri Dönüşüme At, Doğa’ya Can Kat” sloganı ile geri dönüşüm ekipmanlarını kısa sürede ilçemize kazandırdık.


Projeler yaparken, siyasi veya bürokratik engellerle karşılaşıyor musunuz?

Projelerimizi geçekleştirirken dönem dönem çeşitli engellere takılabiliyoruz. Bu engeller bütçesel olduğu kadar siyasi sebeplere de dayalı olabiliyor. Mümkün olduğunca kurumları karşımıza almadan iş yürütmeye çalışıyoruz.

İleriye yönelik siyasette hedefleriniz var mı?

Zaman neyi gösterir? Bilemeyiz. Biz planlanmış işlerimizi yapıyoruz. Yeni projeler için çalışıyoruz. Seyitgazi’mize en uygun çalışmaları yapmak gayretindeyiz.

Siz aynı zamanda eğitimcisiniz. Seyitgazi’nin eğitim anlamında eksikleri neler?

İlçemizde; taşımalı eğitim, köy okullarının kapatılması, teknolojik alt yapı sorunları gibi eksiklikler maalesef ki mevcut. Bu noktalara çözüm olabilmek adına ESMEK - SEYMEK’te öğrencilerimize yönelik ders takviyeleri veriyoruz.

Büyükşehir, Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyeleriyle ilişkileriniz nasıl? Size destek oluyorlar mı?

Seyitgazi Belediyesi olarak, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ortak protokol kapsamında Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği tesisi kurduk. Bununla birlikte mahallelerimizdeki beton yol uygulamalarını beraber yürütüyoruz. Büyükşehir Belediyemiz Tıbbi ve aromatik bitkilerden olan lavanta yetiştiriciliği kapsamında 2019 yılında 20 bin lavanta fidesi vermiştir. Belediyemiz ortaklığında ilk Lavanta Festivalini gerçekleştirdik. Genel olarak özetleyecek olursak; su kanalizasyon çalışmalarını, beton yol uygulamalarını, mezarlık işlerini, park ve bahçe işlerini, tarımdan hayvancılığa, eğitimlerden yol yapım işlerine kadar pek çok çalışma alanında birlikte çalışıyoruz. Tepebaşı ve Odupazarı Belediyeleri ile de ortak çalışmalarımız mevcut. Ahmet Başkan da Kazım Başkan da ihtiyaç duyduğumuz noktalarda desteklerini esirgemiyor bizden. Buradan tekrar Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanım Sayın Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e, Odunpazarı Belediye Başkanım Kazım Kurt’a ve Tepebaşı Belediye Başkanım Ahmet Ataç’a teşekkür ederim. 

AK Parti iktidar milletvekilleriyle diyaloglarınız nasıl? Kırsal ilçelerden sorumlu olan AK Parti Milletvekili Emine Nur Günay’dan size destek geliyor mu?

Milletvekillerimizin hepsiyle diyaloglarımız iyi. Geçtiğimiz aylarda AK Parti Milletvekili Emine Nur Günay Seyitgazi’ye yaptığı ziyaret sırasında Belediyemizi de ziyaret etti. Kendisiyle kırsaldaki mevcut durumumuz ile ilgili sohbet ettik. Kendisine ilçemizin; doğalgaz alt yapı ihtiyacından, sağlık tesislerinin yetersizliğinden, Eskişehir- Afyonkarahisar arası ‘ÖLÜM YOLU’ olarak nitelendirilen yolun yapılmasının aciliyetinden, bölgemizin ihtiyacı olan kapalı devre sulama sistemi ihtiyacından ve konut ihtiyacının giderilmesi gibi taleplerimizi ilettik. 

Seyitgazililere son bir mesajınız olacak mı?

Her mecliste birlik ve beraberlik için bu görevi ifa ettiğimizi ifade ediyoruz, kimseyi ayırt etmeden hizmet vermenin gayretindeyiz. Önceliğimiz ise halkımızın menfaatleri doğrultusunda hizmet etmektir. Bizler aynı topraklarda yetişmiş aynı sofranın etrafında yer almış insanlarız. Biz istiyoruz ki Seyitgazi’mizi her gün daha da iyiye birlikte taşıyalım. Hemşerilerimiz geçmişte olduğu gibi gelecekte de örnek alınmaya devam etsin. Halkımız yiğitlik gösterip Milli Mücadele döneminde vatan savunmasının meşalesini ilk yakanlardan olmuştur. Hoşgörünün hakim olduğu bu kadim topraklarda birlik ve beraberliğin devam etmesini istiyoruz. İlçemizin daha iyi noktada olabilmesi için gerekli bütün adımları atmaya devam edeceğiz.  Seyitgazi’m. Biz birlikte güzeliz.

Editör: TE Bilişim