GÖRÜNÜM

“Peki peki anladık/ Her şeyden sen anlarsın/ Peki peki anladık/ Her şeyi sen bilirsin/ En güzel grubu sen kurdun/ En güzel ritmi sen buldun/ En iyi dalgıç sensin/ En güzel filmi sen çektin ah/ Peki peki anladık/ En güzel sen bakarsın/ Peki peki anladık/ En güzel sen ağlarsın/ İlk önce sen başlattın/ En önce sen yavaşlattın/ En uzağa sen gittin/ En çabuk da sen döndün ah/ Peki peki anladık/ Sen neymişsin be abi.” Bir buçuk yıl önce Ardahanhaber sitesinde yayınlanan bir haberi okuyunca aklıma nedense MFÖ’nün (Mazhar-Fuat-Özkan) bu şarkı sözleri geldi. Sitede yer alan haberin başlığı  “Eskişehir’i Marka Yapan İsim Ardahanlı.” Peki Eskişehir’i kim marka yapmış. Habere göre; Damacana krizinin baş sorumlusu olduğu için istifa etmek zorunda kalan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ)  Genel Müdürü Suat Balcı Eskişehir’i marka yapmış.  Haberde “Göreve geldiğinden bu yana yoğun tempo ile çalışan Balcı, şehirde ayak basmadığı mahalle-cadde kalmadı. Suat Balcı, bir Türkiye markası olan Eskişehir’i Dünya markası yapmak için gece-gündüz çalışıyor. Hemşerimiz Balcı’dan Eskişehirliler de fevkalade memnun. Eskişehir’de altyapıya büyük yatırımlar yapan Balcı, hukuk mücadelesini kazanarak en büyük projesi olan Ilıca Barajı'nın fiziki yapısını tamamladı. Bu projeyle İsale hattı yapılacak ve Eskişehirli vatandaşlara su verilecek. Şehirde birçok mahallenin içme suyu şebekesini, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını sıfırdan inşa eden Balcı, bir de Eskişehir'de ilk kez paket atık su arıtma tesisi kazandırdı. Eskişehir’in 5 mahallesine 5 tane paket atık su arıtma tesisi yapıldı ve tamamı devreye sokuldu. Balcı’nın hedefi önümüzdeki 30 yılın atık su arıtma problemini çözmek” ifadeleri kullanılmış. Adının Ardahan Belediye Başkanlığı için geçtiği de belirtilmiş. Yazıda Eskişehir’i dünya markası yapan Yılmaz Büyükerşen’in adı sadece bir defa geçmiş. Büyükerşen’in hayata geçirdiği projelerin Balcı tarafından yapıldığı(!) izlenimi verilmiş. Habere göre kentte ayak basmadığı mahalle-cadde kalmayan Balcı damacana krizi yaşanmadan önce Kalabak Suyu tesislerine kaç defa gitti? Veya hiç gitti mi? Fiziki yapısı tamamlanan baraj nerede? Ne diyeyim? Keşke Balcı ‘Kazım Kurt ekibiyle yemekler yiyip; Genel Sekreter Yardımcılarını kötüleyeceğine’ işine dört elle sarılsaydı. Böylece bu damacana krizi yaşanmaz, Yılmaz Hoca’nın asla toz kondurmadığı Kalabak Suyuna zarar gelmezdi…

/////////

NOSTALJİ

İLK 23 YIL ÖNCE BİR ARAYA GELMİŞLERDİ

AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan geçtiğimiz günlerde Eskişehir’deki siyasi partilerin il başkanlarıyla bir araya gelmişti. Uzun yıllar sonra bu buluşmanın kentimiz açısından olumlu olduğunu düşünüyorum. Eskişehir sorunlarının çözümlenmesi konusunda devamlılığının olmasını umuyorum. Peki il başkanları ilk ne zaman buluşmuştu?

HAYAL KAHVESİNDE
23 yıl önce bu buluşma sağlanmıştı. Yıl 1997. Yer Hayal Kahvesi. O yıllarda Hayal Kahvesi’nin işletmeciliğini yapan Demokrat Türkiye Partisi (DTP) İl Başkanı Orhan Kesikoğlu, Eskişehir’deki siyasi parti il başkanlarına bir yemek verdi. Yemeğe DYP İl Başkanı Halis Barlas, CHP İl Başkanı Zeki Ünal, Anavatan Partisi İl Başkanı Selçuk Erşan, MHP İl Başkanı Ahmet Vural ve Refah Partisi İl Başkan Vekili merhum Hasan Hüseyin Kartal katıldılar. İl Başkanları yemekte Eskişehir’in sorunlarını tartıştı. Kent yararına yapılacak çalışmalarda birlikte hareket etme kararı aldılar. Bu yemekten sonra Eskişehir’deki siyasi parti il başkanları birkaç kez daha bir araya gelmişti. Farklı görüşlerin temsilcilerinin Eskişehir ortak paydasında bir araya gelmeleri o yıllarda kentte büyük takdir toplamıştı.

SİYASETTEN UZAKLAŞTILAR
Halis Barlas 1999 seçimlerinde DYP’den 3. Sıra milletvekili adayı olmuştu. DYP bir milletvekili (M.Sadri Yıldırım) çıkardı. Milletvekili seçilemeyen Barlas, siyasetten uzaklaştı. CHP İl Başkanı Zeki Ünal 1987-1991 yılları arasında milletvekilliği yaptı. Ünal 1999 seçimlerinde CHP 2.sıra milletvekili adayı oldu. 1. Sırada bugünün Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt vardı. CHP baraj altı kalırken, Eskişehir’de daha az oy alabildi.  Anavatan Partisi İl Başkanı Selçuk Erşan 1999 yılında 2. Sıra milletvekili adayı oldu. ANAP bir milletvekili çıkardı (İbrahim Yaşar Dedelek) Siyasetten uzaklaşan Erşan, daha sonraki yıllarda Ziraat Odası ve Eskişehir Sulama Birliği Başkanlıklarına aday oldu. Ancak bu seçimleri de kazanamadı. MHP İl Başkanı Ahmet Vural 2002’de 4. Sıra milletvekili adayı oldu ve seçilemedi.
MİLLETVEKİLİ SEÇİLEMEDİLER
Hasan Hüseyin Kartal, Refah Partisi kapatıldıktan sonra 1999’da Fazilet Partisi’nden Belediye Meclis Üyesi seçildi. Yıllar önce vefat etti. Dürüst ve sevilen bir esnaf olan Kartal’a Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. DTP İl Başkanı Orhan Kesikoğlu’da 1999’da DTP’den 2. Sıra, 2007’de Demokrat Parti’den 1. Sıra milletvekili adayı oldu. Ama seçilemedi. 2009 seçimlerinde DSP’den İl Genel Meclisi Üyesi seçildi. Daha sonra istifa ederek DP’ye katıldı. 7 Haziran seçimleri öncesinde CHP’den milletvekili aday adayı oldu. 23 yıl öncenin İl Başkanları Barlas, Erşan, Vural, Kesikoğlu milletvekili olma hayallerini gerçekleştiremediler. Zeki Ünal’da ikinci kez milletvekili olma hedefine ulaşamadı.

//////////

FIKRA

SARIŞIN BEKLEMEDE

Futbol kafilesini taşıyan otobüs kaza yapar. Bunu duyan sarışın kocasının durumunu öğrenmek
için hastaneye koşar ve salonda beklemeğe başlar. Biraz sonra salona giren doktor diğer bir futbolcu
eşine giderek:

- Hanımefendi maalesef kocanızı kurtaramadık, öldü.
Sarışın doktora sitemle:
- Ama Doktor Bey! ben o hanımdan daha önce gelmiştim.

//////

ÇİVİ

"Kadıyı satın aldığın gün adalet ölür.  Adaleti öldürdüğün gün Devlet de ölür." Fatih Sultan Mehmet