Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Yıldırım; “Bu konu ile ilgili bakanlığa İlimiz Milletvekili tarafından soru önergesi verilmiş, yerel medyada birden çok haber çıkmış, son olarak da bu huzurevinde çalışmakta iken vefat eden sosyal hizmet emekçisi Sadık Kaya’nın yakınları tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yapılmıştır.

Sosyal Hizmet İş kolunda, emekçiler devam eden pandemi sürecinde her türlü fedakârlığı göğüsleyerek, sessiz sedasız bir şekilde sorumluluğunu aldığı çocuklara, yaşlılara, engellilere, kimsesiz, refakatsiz kişilere, şiddet mağduru kadınlara, sevdiklerinden uzakta karantinada olan gurbetçilere, düzensiz göçmenlere, mültecilere, öğrencilere, umreden dönenlere, evsiz, yurtsuz kalanlara, şiddet mağduru olanlara hizmet vermeye devam etmiştir ve etmektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Hizmet İş Kolu emekçileri bu krizin gizli ve göz önünde olmayan kahramanlarıdır.

Bu iş kolunda çalışanların ve hizmet alanların sağlığını korumak ve deneyimlerden hareketle önerilerde bulunmak yasal ve vicdani bir sorumluluğumuz olduğundan Sendikamız, Pandeminin başladığı ilk günlerde Sağlık Kurumlarına, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne Dünya Sağlık Örgütünün pandemi sürecinde Çalışanlarının Hakları, Rolleri ve Sorumlulukları Sağlığı ve Güvenliğine ilişkin karaları, önerileri, Bilim Kurullarının önerileri, salgın sürecini yaşayan ülke deneyimleri,  çalışanların hakları, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevzuat dikkate alınarak alınması gereken önlemler konusunda önerilerimizi resmi olarak bildirmiştik.

Çalışanlara eksiksiz kişisel koruyucu ekipmanın sürekli sağlanması,

Yatılı bakım kurumlarında alınacak tedbirler için İl Sağlık müdürlüğünden destek talep edilmesi,

Çalışanların eğitilmesi, açık ve net olarak bilgilendirilmesi,

Evlerine gitmek istemeyen çalışanların konaklaması için barınma mekanlarının sağlanması,

Kronik hastalığı olan çalışanların idari izinli sayılması,

Acil olmayan iş ve işlemlerin ertelenmesi,

Çalışanların sağlık kontrollerinin yapılması talebi, önerisi üyelerimizin, çalışanların işyerinden deneyimleri, talepleri de alınarak bildirilmiştir.

Ayrıca sağlık alanında yetkin olan sendikamızın her türlü desteği de sağlayacağı bildirilmiştir.  Bu yazılı bildirim, talep, yardım isteğine sözlü ve yazılı olarak dahi cevap verilmemiştir. Duyarlı ve bilimsel temelli öneriler yeterince dikkate alınmamıştır. Olumsuzluklar yaşandıkça önerilerin hayata geçirildiği izlenmiştir.

Ancak takip eden günlerde;

10 Nisan gece yarısı Süleyman Çakır Huzurevi çalışanları ile birlikte sessiz sedasız boşaltılmıştır.  Onlarca çalışanı ve hizmet alan sakinleri hastanelere kaldırılmıştır. Aynı iş kolunda çalışanlar dahi bilgilendirilmemiş, kulaktan dolma bilgiler ve dedikodularla devam eden bir süreç işletilmiştir.

Tüm bunlar yaşanırken kamuoyu, çalışanlar, bu işyerinde hizmet alan yaşlılar, yakınları halen açık ve net olarak bilgilendirilmemiş, Bir süre kapalı kalan işyeri tekrar açılmış, vefat eden çalışanın yakınları şikayetçi olarak basında yer almıştır.

Cumhurbaşkanlığı genelgeleri ve talimatları dikkate alınmadan il düzeyinde Aile, çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda kronik hastalığı olan çalışanların 3 hekim imzalı sağlık kurulu raporu alması için yazılı karar alınmış ve kronik hastalığı olan çalışanlar yıllık izin kullanarak, rapor alarak ve daha sonra (3- 4 gün süren) pandemi ortamında hastanelerde rapor çıkartmaya çalışarak süreçte büyük risk atlatmıştır.

Kamuoyunu bilgilendirmek, vicdani ve yasal sorumluluk adına;

Süleyman Çakır Huzurevi yaşlı bakım Merkezi Müdürlüğünde boşaltıldığı gün itibariyle kayıtlı olan, hizmet alan kaç sakini vardı, kaç sakini vefat etmiştir, vefat nedenleri kayıtlara nasıl geçmiştir, bu sakinlerden kaçı ailesine teslim edilmiştir, kaç sakini halen bu kuruluşta kalmaktadır.

  1. İlgili bakanlık veya Valilik, Cumhuriyet Başsavcılığı idari ve ceza soruşturması başlatmış mıdır
  2. Huzurevinde kalan yaşlıların ve yakınlarının bakanlığa, İl Müdürlüğüne, Valilik makamına ulaşmış şikayetleri var mıdır, Var ise gerekli iş ve işlemler yapılmış mıdır.
  3. Sadık KAYA isimli çalışanın vefat nedeni nedir, iddia edilen ihmallere ilişkin bir soruşturma, kovuşturma süreci başlatılmış mıdır.
  4. Tüm kuruluşlarda çalışan, kronik hastalığı olan kaç çalışan vardır.
  5.  Kronik hastalığı olan, sürekli ilaç kullanan, sağlık kayıtları olan, tedavi ve kontrol altında bulunan kaç çalışandan 3 Hekim imzalı sağlık raporu istenilmiştir, kaç çalışan bu raporları çıkartmış, izin kullanmıştır. Kaç çalışan pandemi sürecinde kronik hastalığı olmasına rağmen çalışmaya devam etmektedir. Mağduriyetini bildiren çalışan var mıdır?
  6. Bu nedenle idari izin talep etmesine rağmen kaç çalışanın yazılı ve sözlü olarak izin talebi red edilmiştir   

Sosyal Hizmet Çalışanları, sosyal hizmet kuruluşlarında hizmet alanlar adına talebimizi kamuoyuna, yetkililere bildiriyoruz” ifadelerini kullandı

Editör: TE Bilişim