Özkavak aşılanma süreçleri hakkında şunları söyledi; "Yöneticilerin onca basiretsizliğine gecikmesine eksiklik ve vurdumduymazlığına rağmen dünyanın geri kalanından aylar sonra nihayet covid aşısı ülkemizde ve ilimizde uygulanmaya başladı.14 Ocak 2021 tarihinden itibaren ilimizdeki tüm hastaneler ve aile sağlığı merkezlerinde aşılama hizmetleri sürmektedir. Yine plansızlığın kervan yolda dizilir anlayışının günü birlik planlamaların, her kafadan bir ses çıkmasının tanığı olduk. Tüm sorunlara iş akısındaki programsızlığa yetersizliğe rağmen sağlık emekçileri burukta olsa yaygın olarak aşılanmaktadır. Eskişehir ölçeğinde bu güne kadar yaklaşık 14-15 bin kadar sağlık emekçisinin aşılandığı tahmin edilmektedir. Ancak aşılanması hedeflenen sağlık emekçilerinin kapsamı konusunda iller bazında farklı yaklaşımlar olduğu anlaşılmaktadır. Yaptığımız araştırmalar ve üyelerimizden bize yansıyan haberlere göre

1-Aile ve sosyal politikalar bakanlığı bünyesinde ilimizde görev yapan yine sağlık ve sosyal hizmet alanında-yatılı kurum dışı- görev yapan hekim-hemşire-ebe-uzman vb personel birinci grup aşılama programı kapsamında değerlendirilmemiş henüz aşılama uygulanmamıştır. Oysa bu kurumda çalışan çok sayıdaki arkadaşlarımızda yaptıkları işler nedeniyle yoğun risk altındadır. Bize göre buradaki arkadaşlarımızda ivedilikle birinci grup aşılama kapsamına alınmalıdır.

2-Tıp Fakültesi öğrencilerinin bir kısmı ilk grup aşılama kapsamına alınmıştır. Ancak burada bir bütünlük yoktur. Kimi illerde 4.sınıftan itibaren aşılama programına alınırken, Kimi illerde beşinci sınıf ve üstündeki tıp fakültesi öğrencileri kapsama alınmıştır. Bu farklılığın bilimle adaletle açıklanması mümkün değildir. Aynı konudaki bir başka adaletsizlik ise stajyer hemşirelerin veya diğer sağlık meslek grubu stajyer öğrencilerinin birinci grup aşı kapsamına alınmamasıdır. İvedilikle bu adaletsiz ve bilimsel olmayan yaklaşım terk edilerek tüm sağlık meslek gruplarının stajyerleri covid-19 aşı programına alınmalıdır.

3-Emekli Sağlık çalışanlarıyla ilgili de bir kuralsızlık belirsizlik ve farklı yaklaşımlar vardır. Yine üyelerimizden aldığımız haberler ve yetkililerden öğrendiğimize göre emekli hekimler ve farklı illerdeki bazı emekli sağlık çalışanları aşı hizmetine ulaşabilirken genel olarak emekli sağlık emekçileri birinci grup aşılanma kapsamı içinde bulunmamaktadır. Bu alanda bir karmaşa yaşandığı anlaşılmaktadır. Bu da sağlık hizmet sunumundan hiçbir zaman kopmayan ve her daim emeklerini minnetle saygıyla karşılamamız gereken emekli sağlık emekçilerini bulaş konusunda riskinin sürmesi demektir. Bir an önce tüm emekli sağlık emekçilerinin birinci grup aşılama programına dâhil edilmesi gerekmektedir. İvedilikle tüm sağlık meslek grubu emeklilerinin aşı programında dahil edilmesini adaletsizliğin giderilmesini talep ediyoruz.

4.Fabrikalar ve OSGB lerde çalışan tüm sağlık çalışanlarının iş yeri hekimleri, hemşireleri vd eksiksiz olarak birinci grup aşılanması gerekenler olarak değerlendirilmesini bu konudaki kapsamın genişletilmesini iş yeri güvenliği uzmanlarının kapsama alınması gerektiğini düşünüyoruz. Okullarda çalışan hemşirelerinde bu gruba alınması gerekmektedir.

5.Sağlık alanında çalışan bir başka meslek grubu da Tıbbı Mümessil olarak çalışan sağlık emekçileridir. Bu grup çalışanlar tüm çalışma saatlerini hastanelerde eczanelerde veya diğer sağlık kurumlarında geçirmekte ve oldukça hareketli bir çalışma yürütmektedirler. Dolayısı ile hem kendi sağlıkları hemde bulaş riskini en aza indirmek açısından ivedilikle aşı programına alınmaları gerekmektedir.

6.Son olarak tüm halkımızın aşılama programı bilimsel kriterler ışığında adaletli şeffaf ve sağlık emek meslek örgütlerinin katılımıyla planlanmalıdır. İvedilikle tüm yurttaşlarımız aşılanmalıdır. Aşıların salgını önleyebilmesi için toplum çoğunluğunun belirli bir sure içerisinde sayılan kriterlere göre aşılanabilmesi, bu zamana kadar da tedbirleri gevşeme olmadan sürdürülmesi gerekiyor. Herkese yetecek kadar asi alımı yapılabilmesi, yeterli asi sağlanması, asıların ücretsiz olarak sağlanması, aşılara herkesin ulaşımının sağlanabilmesi ve asinin kar aracı olmaktan çıkarılabilmesi için de patentin kaldırılması yönünde taleplerimiz ve mücadelemiz devam edecektir. Ayrıca sendikamız SES aşılama sürecini büyük bir titizlikle izlemektedir. Tüm halkımızın, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin sağlığını korumak bilgilendirmek, sorunların tespit ve çözüm konusunda üzerine düşeni yapmaya devam edecektir."

Editör: TE Bilişim