Tarih: 20 Mayıs 2012 Yer: Atatürk Spor Salonu. CHP İl Kongresi yapılıyor. Mevcut Başkan Erman Gölet 363 oy alarak İl Başkanı oluyor. Diğer aday Daniş Soykal ise 33 oy alarak Gölet'in çok gerisinde kalıyor. Sekiz yıl önce yapılan kongrede Erman Gölet Başkanlığında CHP’nin İl Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşmuştu; “Nihat Çuhadar, Ersen Yeniceli, Aydın Ünlüce, Rıdvan Atan, Sinan Özkar, İbrahim Durgut, Yücel Yenilmez, Yüksel Akpınar, Melal Akın, Meral Bakır, Bülent Bingöl, Beysun Doğan, Erhan İnan, Nuray Mamuh, FisunSeniş, İbrahim Serhan, Ferudun Sözeri, Fisun Sular, Mehtap Şenol ve Ali Rıza Yılmaz.” Gerçekten Erman Gölet o kadar iyi bir liste hazırlamış ki, kendisinden sonra gelen İl Başkanlarının çoğu o listeden çıktı.Gölet, 2014 yerel seçimleri öncesinde Odunpazarı Belediye Başkan aday adayı olmak için istifa edince, mevcut il yönetimi kendi içinden Nihat Çuhadar’ı İl Başkanı olarak seçti.Çuhadar’dan sonra yine aynı yönetimden Rıdvan Atan İl Başkanı oldu. Daha sonra ki İl Başkanı yine aynı yönetimden çıktı. Ersen Yeniceli İl Başkanı oldu. Ondan sonra yine aynı yönetimden Sinan Özkar göreve getirildi. Gölet’ten sonra gelen dört İl Başkanı da aynı yönetimden çıktı. Demek ki Gölet parti içerisinde ‘Yıldızlar Topluluğu’ gibi bir yönetim oluşturmuş ki içinden dört il başkanı çıkardı. Adı her zaman ‘Ortak İl Başkan Adaylığı’ için geçen Aydın Ünlüce’de aynı yönetimde görev yaptı. Ayrıca İl Başkanlığı yapabilecek potansiyelleri olan İbrahim Durgut, Yücel Yenilmez, Nuray Mamuh ve İbrahim Serhan’da yine aynı yönetimde görev aldı. Sinan Özkar 24 Haziran 2018 seçimleri öncesinde milletvekili aday adayı olduğu için İl Başkanlığından istifa etti. Özkar’ın, Gölet gibi yıldızlar topluluğu gibi bir İl Yönetimi yoktu. O yönetimden Rabia Akman gibi 'düşük profilli bir İl Başkanı' çıkabildi. Rabia Akman ve yönetimi CHP Genel Merkezi tarafından görevden alındı. Abdülkadir Adar İl Başkanı oldu. Son yapılan (24 Şubat 2020) kongrede Recep Taşel İl Başkanı seçildi. Sekiz yıl önce Erman Gölet’in yönetimi kuruluna bakıyorum. Bir de ondan sonra gelen yönetimlere bakıyorum. Arada büyük bir farkın olduğunu görüyorum. Gölet ‘az olsun benim olsun’ dememiş. Kendisine rakip olabilecek isimleri yönetimine almış. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un İl Başkanları Sinan Özkar, Rabia Akman ve Recep Taşel ‘az olsun benim olsun’ demiş. Kendisine rakip olabilecek isimleri listeye almamış. Recep Taşel’in yönetiminde ‘ileride il başkanlığını çok iyi yapar’ diye bir kişiyi gösterebilir misiniz? Şu anda CHP’nin sekiz yıl önce Erman Gölet’in yönetimi gibi güçlü bir İl Yönetimine ihtiyacı var.

////////

YÜKSELEN KİŞİYİ AŞAĞIYA ÇEKME

‘Başarıyı sahiplenen çok olur, ama başarısızlık sahipsizdir’ diye bir söz vardır. Başarıya odaklı çalışan her kurumda bu böyledir. Başarı oldu mu emeği olsun ya da olmasın herkes kendisine bir pay çıkarır. Başarısızlık oldu mu herkes kaçar. Geride sadece o işte en çok emek veren kişi kalır. Başarısızlığı tek başına göğüsler. Türkiye’de yıllardır siyasette, sporda, sanatta başarılı insanlar aşağıya çekilerek, denge sağlanmak isteniyor. Bu olay, ‘Yükselen Kişiyi Aşağıya Çekme Sendromu’ olarak da bilinir. Olayın açıklaması da şöyle yapılır; “Normal koşullarda sepete konulan bir yengeç sepetten rahatlıkla çıkabilirken, sepete konulan yengeç sayısı artırılınca, sepetten çıkmak isteyen yengeçler diğer yengeçler tarafından aşağıya çekilir ve böylece sepetten hiçbir yengeç çıkamaz. Böylece bu başarısızlık sayesinde sepette denge sağlanmış olur.” 24 Şubat’ta yapılan CHP İl Kongresinde bu olay yaşanmıştı.Bu partide ‘yengeç sepeti siyaseti yapan insanlar’ kongre sürecinde son çırpınışlarını yapmış. İçlerinden yükselen kişileri aşağıya çekmek için bütün hünerlerini sergilemişlerdi. Sonuçta başarılı olamamışlar. CHP’nin Eskişehir’de başarılı olmasının baş mimarı olan iki kayanın ancak tozunu alabildiler. Seçimi kazanıp, Pirus Zaferinde olduğu gibi orduyu kaybettiler. Kendilerini Odunpazarı’na hapsettiler…

//////////////

NOSTALJİ

28 YIL ÖNCE DAVETTE DANS
28 yıl önce, yıl 1992. Dönemin TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk eşi Dilek Hanım, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen eşi Seyhan Hanım bir düğünde dans ediyorlar. 1991-1995 yılları arasında DYP-SHP Hükümeti iktidardaydı. Koalisyon Hükümeti’nin büyük ortağı olan DYP’nin Eskişehir’de üç milletvekili vardı. (Hüsamettin Cindoruk, İbrahim Yaşar Dedelek, Fevzi Yalçın.) Cindoruk TBMM Başkanı oldu. Eskişehir’in eniştesi olan Cindoruk’un kentimize büyük hizmetleri oldu. İçinde Eskişehir olmayan hiçbir hizmete imza atmadı. Eskişehir’i Büyükşehir yaptı. Doğalgazın gelmesini sağladı. Organize Sanayiye yatırımlar getirdi. Bu hizmetleri yaparken, Büyükerşen ile hep görüş alışverişinde bulundu. Bu ikilinin dostlukları yıllardır devam ediyor. Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü döneminde Anadolu’nun göbeğinde bir vaha yaratan Büyükerşen, 1999 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Hayata geçirdiği projelerle Eskişehir’i Türkiye’de örnek bir kent haline getirdi. Yapılan hizmetlerden memnun olan Eskişehir halkı da Büyükerşen’i beş dönemdir Büyükşehir Belediye Başkanı seçiyor.

//////

FIKRA

İKİ SARIŞIN

Temel ile Dursun bir akşam otobanda iki sarışını arabalarına almışlar ve ıssız, kuytu bir yere gitmek için basmışlar gaza...Yarım saat sonra gidecekleri yere yaklaştıklarında sarışınlardan biri der ki:
-Şimdiden söyleyelim, biz dönmeyiz. Temel kendinden emin bir şekilde cevap verir:
-Valla bu kadar geldikten sonra biz de dönmeyiz.

///////

ÇİVİ

'Namussuzların en büyük namussuzluğu herkesi kendileri gibi namussuz sanmalarıdır.'