Oya Ölçen bize kendinizden bahseder misiniz? Nerede doğdunuz, nasıl bir çocukluk geçirdiniz? Ailenizden bahseder misiniz bizlere?

Ailem İstanbul'da yaşayan Osmanlı hanedanından Osman Paşa'nın torunu. İstiklal caddesinde doğup büyüdüm. Atatürk Kız Lisesinden sonra İstanbul Üniversitesi İngiliz filolojisini daha sonra Çapa Eğitim Enstitüsü İngilizce Öğretmenliğini bitirdim aynı zamanda konservatuarın piyano bölümünden başlayarak bale, solfej, tiyatro bölümlerini de okudum.

Bale ile tanışmanız nasıl oldu? Balerin olmaya nasıl karar verdiniz? Sizi baleye yönlendiren biri oldu mu?

Kilo problemim yüzünden doktora götürüldüm ve doktor hareket etmem gerektiği için bale öğrenmemi tavsiye etti. Dahiliye doktorunun yönlendirmesiyle gittim.

Bale sizin için neyi ifade ediyor? Hayatınızda neleri değiştirdi bale?

Bale benim için yaşamı ifade ediyor ve bütün hayatımı bale yaptığım saatlere göre ayarlıyorum. Hayatımı baleye göre ayarlıyorum.

Ülkemizde balenin bulunduğu yeri nasıl değerlendiriyorsunuz? Bale ülkemizde anlaşılabilen bir sanat mı sizce? Ya da hak ettiği bir yerde mi?

Henüz emekleme safhasında. Hayır, Türkiye'de hak ettiği yerde değil çünkü doğduğumuzdan beri bale seyretmediğimiz için balenin yabancısıyız.

Balenin olmazsa olmazları nelerdir? İyi bir balerin olmak için ne gibi özelliklere sahip olmak gerekir?

Doğru fiziksel özelliklere sahip olmak gerekir. Disiplin, egzersiz ve diet.

Baleyi klasik bale ve modern bale olarak sınıflandırmak mümkün mü? Ya da bir fark var mıdır? Modern bale ile modern dans içiçe midir, örtüşen noktaları nelerdir?

Klasik bale ve modern bale olarak sınıflandırmak mümkün. Modern bale ve modern dans farklı şeyler. Örtüşenden daha çok benzer yönleri mevcut vücut biçimleri ve müzik.

Küçük yaşta baleye gönül vermiş çocuklarımız için nelere dikkat ediyorsunuz? Balerin olmak için iyi bir müzik kulağına ritim duygusuna sahip olmak mı gerekir? Vücut yapısı nasıl olmalıdır?

Küçük yaştaki çocuklar için ritim duygusu ve uygun fiziğin korunmasını önemsiyoruz.

Ülkemizde ilk bale okulu ve bale tiyatrosunu kurdunuz. Bu süreç nasıl gerçekleşti? Buna nasıl karar verdiniz? Karşılaştığınız zorluklar nelerdir?

Londra'da eğitim görürken gittiğim benzer kuruluşların aynısının Türkiye'de de olmasını istedim. İlk olarak insanların baleyi bilmemesi ve diğer danslardan ayrı tutamaması bunun bir sanat olduğunun farkına varamaması. İkinci olarak karşımıza yurt dışında olduğu gibi bale okulu olmadığı için öğrencilerin bale için normal okul harici vakit yaratması gerektiği zorluğu oluştu.

Baleye erkeklerin ilgisi nasıl? Bu sanata erkekler tarafından gösterilen ilgi yeterli mi sizce?

Dünyada çok fazla ilgi var ama Türkiye'de erkekler harman dalı oynamayı tercih ediyorlar. Hayır yeterli değil ama çocuklarında gördükleri bir şey olmadığından alışkanlıkları yok.

Bale ile ilgili yapmak istediğiniz daha neler var? Pandemi sonrası sahneye koyacağınız yeni projeler var mı?

Türkiye'de ilkokuldan başlayan çocukların hepsinin fiziksel bir aktivite olarak bale yapmaları onların yararına olur. Daha sonra ikinci olarak bale eserlerinin sergilendiği klasik bale topluluğunun kurulması hem bale seyircisi yetiştirmekte de faydalı olur. Evet var İstanbul'a ait bir proje düşünüyorum doğup büyüdüğüm şehir olan İstanbul için bir projem var.

Eskişehir’e daha önce hiç geldiniz mi? Nasıl buldunuz şehrimizi? Bale ile ilgili sanatsal çalışma ve yatırım Eskişehir’de düşünür müsünüz?

Geldim üniversitede yapılan bir operet gösterisine gelmiştim. Evet bir gün umarım.

Editör: TE Bilişim