Samime Hanım dergimize hoş geldiniz. Haberes adına çok teşekkür ederim. Türk Müziğinin en önemli ve sevilen ses sanatçılarından birisisiniz. Müziğe ilginiz nasıl başladı? Ailenizde müzik insanı var mıydı? Sizi yönlendiren oldu mu?

Merhabalar, öncelikle böyle bir dergi çıkarıyor ve Türk Müziğine yer veriyor olmanızdan büyük memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim. Tebrik ediyorum ve başarılar diliyorum. Ben Türk Müziğini seven ve söyleyen bir ailede büyüdüm. Ablamın da sesi çok güzeldi ancak ailem bu işi profesyonelce yapmamıza karşıydı. Gizlice TRT Radyo sınavına girdim. Eğitim hayatımla birlikte radyo sanatçılığını da götüreceğime ikna ettim onları.

Aynı zamanda da Sosyoloji öğretmenisiniz ve sosyologsunuz. Öğretmenlik yıllarından bahseder misiniz bizlere?

Maalesef öğretmenlik yapamadım. Yoluma müzikle devam ettim.

Müzik ve Sosyoloji arasında nasıl bir bağ vardır? Sosyolojik değişimlerin müziğe etkisi nasıldır?

Pek çok milletin kendine özgü müziği vardır. (Her ne kadar müzik evrenseldir dense de) Bizim de Türk Halk ve Türk Sanat Müziğimiz var. Öncelerde bu müzikleri ve şarkıları herkes bilir, topluluklarda söylenirdi. Maalesef günümüzde (TSM) geriledi. Hatta bazen ülkemiz müziksiz mi kaldı diye bile düşünüyorum. Bu yolda çabalarım oldu. Kısmi çok sesli Türk Müziği hatta senfonik denemelerim dahi oldu. Başlangıçta ilgi gördüyse de çok gelişemedi.

TRT Kurumuyla yollarınız nasıl çakıştı? Kaç yıl kaldınız Türkiye Radyo ve Televizyonlarında?  Radyo yıllarından bahseder misiniz? Radyo sanatçısı olmanız sanat hayatınıza ne tür katkılar yaptı?

TRT’ye ses sınavını kazanarak girdim. Sahneye çıkıncaya kadar devam etti. Müzik eğitimimi TRT’de aldım. Albüm teklifleri, sahne teklifleri TRT yoluyla oldu.

İlk albümünüz hangi yılda çıktı? Kimlerle çalıştınız bu albümde? Daha sonra Altın Plak ödülü aldınız. Bu ödülden bahseder misiniz? Hangi çalışmalar sizi bu ödüle götürdü?

Albümlerimi ve şöhretimi 80’li yıllarda yaptım. Albümlerim satış rekorları kırdı. TRT’nin ve Hürriyet Gazetesi’nin seçimleri ile ‘Yılın Sanatçısı’ ‘TRT Sanatçısı’ ödüllerini aldım.

Bir dönem Erdoğan Berker bestelerinde sizi daha yoğun dinledik. Bestekarın eserlerini çok farklı bir lezzette yorumladınız. Yollarınız nasıl kesişti bestekarla ve bu lezzetin sırrı neydi?

Erdoğan Berker’de yeniliğe açık bir bestekardır. Bu nedenle kısmi çok seslilikle başladık. Çalışmalarımız vefatına kadar devam etti.

Geriye dönüp baktığınızda hayal ettiğiniz yerde misiniz? Keşke şöyle olsaydı ya da yapmasaydım dediğiniz bir şey var mı?

Müziğe ek bir işim gibi bakıyordum. Buna çok pişmanım. Oysa daha çok sarılabilirdim.

Türk Müziğinin günümüzdeki durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Hak ettiği yerde mi sizce? Ve yeni çıkan eserleri ve solistleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türk Müziğine ne kadar gönül verdiğimi, bu işi rölantiye aldıktan sonra daha çok anladım. Türk Müziği’nin gerilemiş olmasına çok üzülüyorum. Bu konuda TRT’yi de suçlamam gerekiyor. Güzel seslerden çok iktidara yakın olanlara yer veriliyor. Keşke müziğimizi yeniden canlandıracak, taşıyacak çok güzel sesler, yorumcular olabilse. 

Şimdi neler yapıyorsunuz? Yeni çalışmalarınızdan bahseder misiniz bizlere? Yeni bir şarkı ya da farklı bir çalışma var mı?

Maalesef şu anda müzik adına bir şeyler yapabildiğimi söyleyemeyeceğim. Alaylı avukatlık ve ev kadınlığı yapıyorum.

Eskişehir’e en son ne zaman geldiniz? Şehrimizle ilgili neler söylemek istersiniz?

Eskişehir’de çok sevdiğim bir yeğenim var. Eskişehir’in çok güzelleştiğini duyuyorum. En kısa zamanda gelmek istiyorum. Selamlar sevgiler.

Editör: TE Bilişim