Eskişehir'in son yıllarda büyük bir ivme ile artan kültür ve sanata yatırımlarının en önemli halkalarından birini şüphesiz 2001 yılında kurulan Senfoni Orkestrası oluşturuyor. Genç yeteneklerin keşfi ve istihdamı noktasında ülkemizin önemli kaynaklarından biri olan Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nin kurucu rektörü ve Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in gayretleri ve talimatı sonucu hayata geçirilen topluluk, ülkemizin en genç fakat en hızlı gelişim gösteren sanat kurumlarının başında geliyor.

Orkestra, Senfonik repertuvarlar, Resital ve Oda Müziği konserlerinin yanı sıra, opera orkestrası olarak da faaliyet göstermekte olup, başarılı bir performans grafiği ile bu günlere kadar geldi. Açılış Konserini Şef, Bujor Hoinic ile 25 Ocak 2002 günü gerçekleştiren orkestra, günümüze değin birçok yerli-yabancı orkestra şefi (Patrick SOUILLOT, Nikos HALİASSAS, Gerard OSKAMP, Ender SAKPINAR, Gürer AYKAL, Rengim GÖKMEN, İbrahim YAZICI) ve konuk solist sanatçıların (Gülsin ONAY, Maksim VENGEROV, Alexander MARKOV, İdil BİRET, Ladislav HORAK, Bülent EVCİL, Çağatay AKYOL, KARSU, Güher-Süher PEKİNEL) katılımı ile yurtiçi ve yurtdışında çeşitli konserler gerçekleştirdi.

Toplamda 1300’ün üzerinde konser ve temsille yaklaşık 710 bin dinleyiciye ulaştı. Orkestra bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışında (Amerika, Bahreyn, Yunanistan, Kıbrıs, İstanbul, Ankara, Antalya) 36 turne programı gerçekleştirerek 64 bin dinleyiciye ulaştı. Topluluk, kadrolu 63 sanatçıdan oluşmakta olup, eserlerin niteliğine göre takviye sanatçılara da konserlerinde yer veriyor.

Opera alanındaki çalışmalarına Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi arasındaki işbirliği ile Aralık 2004'de başlayan orkestra, birçok büyük çaplı opera ve bale eserlerini de repertuvarına almıştır. Günümüze değin 94 farklı Opera ve Bale temsili ile 68 bin dinleyici ve izleyiciye ulaştı.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, haftalık olağan konserlerinin yanı sıra Çocuklar ve aileleri için Çoksesli Gösteri, Anlatımlı Konserler, Senforock Konserleri, Söyleşili Dinletiler, Workshop ve Seminerler veriyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası 2001/2002 konser sezonundan bu yana, çatısı altında konser, opera, tiyatro, sergi ve toplantı salonları bulunduran,  500 kişilik Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı, 1200 kişilik Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi, 200 kişilik Büyükşehir Sanat Merkezi sahnelerinde faaliyetlerini sürdürüyor.

Salgın hastalık döneminde Eskişehir’in farklı merkezlerinde bulunan açık alanlarda konser çalışmalarına devam eden ve pandeminin yarattığı olumsuz ruh halini bir nebze de olsa değiştirme görevini sürdüren orkestra, hayatın normalleşmesi ile birlikte yurtiçi ve yurtdışı turneleri ile de sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası 2013 yılı Donizetti Klasik Müzik Ödülleri kapsamında Yılın Orkestrası ödülünü de aldı.

Editör: TE Bilişim