Kızılay, şehrimizle milli mücadele yıllarında özdeşleşmiştir. Türk Kızılay Eskişehir Şubesi 1914 yılında Aşçıbaşızade Hacı Hakkı Bey tarafından kurulmuştur. 1915 yılında Sirkeci Kızılay deposundan malzemelerin Eskişehir’e nakledilmesiyle Kızılay’ın merkez ambarı şehrimizde bulunmuştur. Milli mücadele yıllarında şehrimizde Hilal-i Ahmer Hastahanesi açılmış ve cepheden gelen askerlerimiz tedavi altına burada alınmıştır. Şehrimizin Yunan işgaline uğraması sonucu çalışmalarına ara veren Türk Kızılay Eskişehir şubesi 1923 yılında tekrar açılmıştır. Şubemizin tarihini şehrimizin kurtuluş mücadelesindeki yerimizi öğrendikten ve şubemize gelen bağışçılarımızı gördükten sonra taşıdığımız heyecan yerini büyük bir sorumluluk hissine bıraktı. Bu hislerden sonra görev süremiz boyunca uygulayacağımız misyonumuzu belirledik. Adil, Herkesin ulaşabildiği, şeffaf bir Kızılay şubesi olmak bu doğrultuda hemşerilerimize hizmet etmek ana gayemiz olmuştur. Seçildiğimiz günden bugüne şubemiz çalışmalarını bu misyona göre devam ettirmektedir. Şubemizin şeffaflığını sağlamak amacıyla yılın belirli zamanlarında kamuoyuna gelen bağışlarımızı ve harcama kalemlerimizi açıklıyoruz. Ayrıca dileyen herkesin girip bakabileceği www.eskisehirkizilayseninle.com adresimizden yaptığımız yardımları aylık olarak yayınlıyoruz. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız aynı zamanda bu adresten bize talepte de bulunabiliyorlar. Yardımlarımızı engelli dernekleri, dezavantajlı grupları temsil eden STK’lar, şehir gazi yakınları ve Valiliğimiz, Kaymakamlıklarımız bünyesinde görev yapan sosyal dayanışma vakıfları ile ortak çalışma yürüterek iletiyoruz. Bu kurum ve kuruluşlardan yardıma muhtaç hemşerilerimize ulaştıktan sonra ev adreslerinde son kontrollerimizi tamamlayıp yardımımızı ulaştırıyoruz. Bu yöntemlerimiz, verilerimizi açıklamamız sonucunda gördük ki bağışlarımız ciddi derecede artış gösterdi.

Kızılay’ın faaliyet yürüttüğü birçok alan var. Fakat Kızılay’ın görevini tek cümle ile toplumsal direnci arttırmak şeklinde açıklıyoruz. Afet, kan, yardıma muhtaç insanlar, salgın vb. gibi olaylarla karşılaştığımızda toplum olarak verdiğimiz tepkilerin dayanışma, yardımlaşma, bilinç ile olması böylece her türlü kaybı en az seviyede tutma amacı ile hareket ediyoruz. Bu kapsamda pandemi süresince de aktif şekilde sahada yerimizi aldık. Şube olarak 3 aylık süre zarfında 83.600 hemşerimize ulaşıp, sizlerin yardımlarını ilettik. KYK yurtlarında karantina altına alınan vatandaşlarımızın 3 öğün sıcak yemek ihtiyacını karşıladık. 500 aileye hijyen seti, 2800 adet erzak kolisi, 9000 adet konserve et yardımı, 17700 adet pide ve ekmek dağıtımı, 500 aileye ramazanda her gün hazır iftarlık ve 168.310 TL nakdi yardımlarımızı ulaştırdık. Aynı zamanda tedavide kullanılmak üzere hastalığı atlatmış vatandaşlarımızdan plazma bağışlarını alıp ihtiyacı olan hastahanelere ulaştırdık. Personellerimiz ve gönüllülerimiz gece gündüz demeden çalıştı. Görevimiz başında dünyayı kasıp kavuran pandemi de hemşerilerimiz için verdiğimiz mücadele ile ve böylesine yardımsever bir şehirde yaşadığımız için gururluyuz. Kızılay’ımızın milli bir ödevi daha olan kan toplama ve hastanelere ulaştırma görevi de en önemli çalışma alanımızdır. Bu bağlamda kanın acil değil sürekli bir ihtiyaç olduğunu ve her an hepimizin kana ihtiyaç duyabileceğimizi unutmamalıyız. Sadece yarım saat süren bu işlem hem sağlığımız için hem de manevi sağlığımız için çok önemlidir. Ülkemizde, şehrimizde her gün kana ihtiyaç duyan hastalarımız olduğunu unutmadan kendimizi düzenli kan bağışçısı yapabiliriz. İyilik ve yardımseverlikte hepimizin yapacağı şeyler var. Zorlu süreçlerin üstesinden ancak birbirimize destek olarak gelebiliriz. Varlıklının yoksulla, gencin yaşlıyla, sağlıklının hastayla, işverenin emekçiyle tüm toplumsal kesimlerin birbiri ile dayanışması gerekiyor. Bu yüce millet tarih boyunca atlattığı badireleri bu şekilde atlatmış ve iyilik çınarı Kızılay’ımız da 152 yıldır bunun bir parçası olmuştur. Ne mutlu bizlere….

  Tüm bu yardım faaliyetlerinde gördük ki çok büyük bir yüreğe sahip milletimiz var. Sonrasında şunu öğrendik Kızılay’da bu milletimizin yüreği. Asırlardır bu yüreği milletine ve dünyaya gösteren güzide kurumumuzun daha iyi yerlerde olması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Her gün omuzlarımızda bu ağır sorumluluk ile nerede yardıma muhtaç bir insan varsa ulaşmaya yardım etmeye devam edeceğiz. Adil, herkesin ulaşabildiği, şeffaf Türk Kızılay Eskişehir şubesi ona güvenen hemşerilerini asla mahcup etmeyecektir.

Editör: TE Bilişim