1971 yılında Seyitgazi Kümbet Köyü’nde doğan Fethi Fahri Kaya son yıllarda Eskişehir’in yetiştirdiği en iyi bürokratlardan birisidir. 2009’dan 2014’e kadar Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde Şube Müdürü ve Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Nisan 2014’de İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları Daire Başkanlığına atandı. Bugün TRT’nin en tepe noktasında görev yapan Fethi Fahri Kaya Haberes Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Aydıner ile keyifli sohbet yaptı.

Fethi Bey Milli Eğitim’de yıllarca başarıyla üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra TRT’de Genel Müdür Yardımcısı oldunuz. Böyle bir göreve gelme hedefiniz var mıydı? TRT günleriniz nasıl geçiyor?

TRT’de göreve gelme gibi bir düşüncem yoktu. 2017 yılı bazında çok ani bir makam takdiri ile gerçekleşti TRT süreci.

Eğitimci kimliğinizin TRT’deki görevinize artıları nelerdir?

Yöneticilik yaptığım süreç içerisinde birçok farklı kurumda görev yapan yönetici ile teşrik-i mesaim ve gözlemlerim oldu. Eğitim kökenli yöneticilerin bir kişi hakkında menfi ya da müspet bir tasarruf kullanması durumunda olaya daha kapsamlı baktığına şahit oldum. Yani eğitim kökenli bir yönetici sadece kişiyi değil, onun ailesi ve çevresi vb. durumları da göz önünde bulundurarak karar alıyor.

Türkiye'nin görsel ve işitsel hafızası olan TRT’nin ülke ve Türkiye’deki konumunu nasıl görüyorsunuz?

TRT Türk halkına ait bir kurum. Yayın, haber, kültür-sanat gibi vazifeleri var. Halkımız bu çalışmalar çerçevesinde TRT’nin ortaya koyduğu şeylere güveniyor. Haberin doğruluğu, yayının kalite ve güvenirliği, icra edilen sanat ve sanatçının kifayeti gibi.

Ankara’dan Eskişehir nasıl gözüküyor?

Eskişehir sadece Ankara’dan değil Türkiye’mizin her yerinden güvenilir, kendi kendine yeten, kent kültürü oluşmuş insanların yaşadığı, sakin ve güzel bir şehir olarak görülür her zaman.

Milli Eğitim’i özlüyor musunuz?

Milli Eğitim’de ülkemizin diğer kurumları gibi saygıdeğer oturmuş bir kurum. Ancak öğrencilerini özlemeyen hiç bir öğretmen yoktur. Öğretmenliği ve öğrencilerimle bir arada olmayı her zaman özlüyorum tabi.

Eskişehir’in eğitim kalitesini nasıl buluyorsunuz?

Eskişehir’de eğitim durumu Türkiye ortalamasının hep üstünde olagelmiştir ve bugün de böyledir. Bunda şehir insanının IQ’sunun yüksek olması, velilerdeki eğitim bilinci, öğretmen ve eğitim yöneticilerinin kalite ve gayreti, öğrenci rekabet ortamı etkili olmaktadır.

Milletvekili aday adayı olmuştunuz. Siyasette hedefleriniz var mı?

Benim düşünce dünyamda herhangi bir konuma yönelik hedeflerim yoktur. Yakından uzağa doğru insanlığa faydalı olabilme amacım vardır. Her konum bu amaç için araçtır.

Hayatınızın kırılma anı neydi?

Lise 1. Sınıfta en başarılı olduğum derslerden Fizik dersinden zayıf not almamdı. Aslında sayısal yönüm daha güçlü idi. ( Laf aramızda o yıllarda öğretmen kolay zayıf not verebilirdi.) Dolayısıyla lise 2.sınıfta sözel alanda devam etme durumunda kaldım. Hedefim inşaat mühendisi olmaktı. O yıllarda şartlar öyleydi.

Hayatınızda keşkeleriniz oldu mu?

Oldu tabi, keşke hiç olmasaydı.

İyi ki bunu yapmışım dediğiniz oldu mu?

Yakın akraba ve çevremle hep iyi ilişkiler içerisinde oldum ve bu davranışı hep sürdürdüm. İyi ki bunu hep yapmışım.

En son ne zaman ağladınız? En çok sevindiğiniz an neydi?

Çok olmadı, insan ağlarken de çok güzelleşir. Ağladıkça daha iyi anlar. Üç çocuğum var, üçünün de doğum haberi en sevindiğim andı.

Hobileriniz nelerdir? Fobiniz var mı?

Doğada yalnız olmayı ve dolaşmayı çok severim ve sık yaparım bunu. Fobim yoktur veya hiç ortaya çıkmadı.

En sevdiğiniz yemek?

Nohut- pilav mümkün ise Hüsnüniyet’ten.

En son hangi kitabı okudunuz?

Bir Osmanlı bürokratının Uzakdoğu seyahati.

Hemşerilerinize son bir mesajınız olacak mı?   

Eskişehir insanının IQ’su, tahsili, kabiliyeti ve şehrimizin konumu ile ülkemiz genelindeki başarısı orantılı değil. Şehrimiz insanı olarak bunun sebeplerini iyi tahlil etmeli ve hak ettiğimiz yerde olmak için adımlar atmalıyız diye düşünüyorum. Eskişehir’in ne Ankara’da ne de İstanbul’da güçlü lobisi yok.

Editör: TE Bilişim