(Kaptan Menna Yalın Şampiyonluk şildini Fenerbahçeli Şükrü Saraçoğlu'nun elinden alıyor)

Ülkemizde ne yazık ki Türkiye Ligi Şampiyonlukları 1959’dan bugüne gösteriliyor. Böyle yapılarak 1959’dan önceki ligler ve şampiyonluklar hiçe sayılıyor. İngiltere, Everton takımının 1891 yılındaki şampiyonluğu sayarken, Eskişehir Demirspor’un 1940 yılındaki şampiyonluğunun görmezden gelinmesi ne kadar doğru bir olay. Biz diyoruz ki 1908 yılından itibaren alınan tüm şampiyonluklar yazılmalı. 1959’dan önceki alın terleriyle şampiyon olmuş kulüpler ve oynayan futbolcular onurlandırılmalı. 1940 yılında ülkenin Dışişleri Bakanı Şükrü Saraçoğlu’nun elinden alınan Türkiye Şampiyonluk Kupası’nın öyküsünü Haberes okurları için hazırladık. 1930’lu yıllar Türkiye şampiyonluklarının İstanbul takımları çoğunlukta olmak üzere, Ankara-İzmir takımları arasında paylaşıldığı dönemlerdi. Eskişehir Demirspor’un finaldeki rakibi ise Fenerbahçe idi. Ankara 19 Mayıs Stadı’nda bir Cumartesi günü yapılan müsabakada Eskişehir Demirspor ve Fenerbahçe takımları gol atmaya muvaffak olamadı. Maç 0-0 berabere bitti. Ertesi gün iki takım tekrar karşı karşıya geldi. Eskişehir Demirspor İskender’in 2, Çınar İsmail’in 1 golüyle Fenerbahçe’yi 3-1 mağlup ederek Türkiye Milli Küme Ligi Şampiyonu oldu. Fenerbahçe’nin tek golünün Mehmet Reşat attı. 17 yıl Fenerbahçe Başkanlığı da yapan Şükrü Saraçoğlu Eskişehir Demirspor’a şampiyonluk kupasını verirken kim bilir neler hissetmiştir. Eskişehir Demirspor’un Şampiyon Efsane 11’i şu isimlerden oluştu; “Mennan Yalın (Kaptan), Abdülkadir Arun, Nuri Kuran, İbrahim Yanartaş, Fahir Adanır, Celal Esemen, İskender Gürpınar, İsmail Çınar, Ahmet Dizeroğlu, Zeynel Karagöz ve Murat Babayiğit.” Eskişehir Demirspor bir sonraki yıl 27 Nisan 1941’de Milli Küme Ligi’nin en farklı skorunu elde etti. Eskişehir Demirspor o tarihte Altay’ı 7-1 mağlup etti. 1946 yılında sahneye yeniden çıkan Kırmızı Lacivert formalı Eskişehir Demirspor, Anadolu takımlarının tümünü eleyerek finale yükseldi. Ankara’da oynadığı Gençlerbirliği maçını 4-2 kaybederek Türkiye İkincisi oldu. Bu kadronun 16 kişilik futbolcu kadrosu şöyle idi; “Vedat, Mehmet, İbrahim, Selahattin, Mennan Yalın, Zekai Tabakoğlu, Rauf, Hakkı Çotuk, Abdullah, Süleyman Dimdik, Hamza, Fahri, Yaşar, İsmail, Nuri Uçar, Nuri.” Yıl 1948, Türkiye Birinciliği Finali’ne Anadolu Şampiyonu olarak katılan Demirspor, bu kez, yine Ankara’da Ankaragücü ile finali oynadı. Ankaragücü’ne 2-1’lik skorla kaybeden Demirspor yeniden ikinci oldu. Bu kadroda ise; Vedat, Mehmet, Selahattin, Rıza Gür, Zekai Tabakoğlu, Rauf, Hakkı, Abdullah, Süleyman Dimdik ve Hamza yer aldılar.  Eskişehir Demirspor, Türkiye’de ilk kurulan Demirspor’dur.

(1940 şampiyonluğundan 45 yıl sonra 1985 de İ.Hakkı Telek Fenerbahçe'yi 3-1 yenen Şampiyon kadronun oyuncularıyla birlikte görülüyor. SOLDAN Kaleci Abdülkadir Arun-Zeynel Karagöz-ELMS Müdürü ve DS Başkanı İ. Hakkı Telek- Kaptan Mennan Yalın- Nuri Kuran )

Taraftarlarının ‘Dem Dem’ sloganıyla tezahürat yaptığı Eskişehir Demirspor ne yazık ki şu anda Bölgesel Amatör Lig’de mücadele ediyor. Herkes ‘Dem Dem’lerin eski küllerinden doğarak, yeniden şaşalı günlere dönmesini bekliyor.  90 yıllık mazisi olan Eskişehir Demirspor’un ilk kadın başkanı Gönül Cemoğlu,  sadece futbolda değil, birçok branşta Türk sporuna çok değerli sporcular kazandırdıklarını söyledi. Demirspor’un Şampiyon olduğu maçın topu Kulüp müzesinde sergileniyor. Fenerbahçe Spor Kulübü bu topu istemiş. Ancak Eskişehir Demirspor yöneticileri topu onlara vermeyerek, şanlı zaferlerine sahip çıkmış.

(Zamanın Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak kulüp müzesini ziyaretinde; Demirspor'un Fenerbahçe'yi 3-1 mağlup ettiği maçtaki top dikkatini çekiyor)

(Demirspor'un Şampiyon olduğu maçın topu Kulüp müzesinde sergileriniyor)

Ayhan Aydıner- Haberes

Editör: TE Bilişim