NİHAVENT

Merhabalar sevgili dostlar, bayram sonrası herkesi saygıyla selamlıyorum.

Son dönemlerde sıklıkla müzik aleti çalmayı öğrenebilme ile ilgili telefon ve mesaj alıyorum. Hocam enstrüman çalmak istiyorum ama yapabilir miyim? Ya da bu yaştan sonra becerebilir miyim? Kaç ayda çalabilirim? Gibi bu tip sorularla müzikle amatör ya da profesyonel ilgilenen herkes karşılaşıyordur diye tahmin ediyorum.

Ben de bir udi olarak bunlara cevap vermeye çalışayım. Öncelikle, elbette ki küçük yaşlarda enstrüman çalmaya başlamak çok büyük bir avantaj. Eğer bir de bilinçli bir enstrüman seçimi yapabilir ve iyi hocalardan ders alırsanız iyi bir saz sanatçısı olabilirsiniz. Kabiliyetinizin derecesi ve çalışma yoğunluğunuza göre de çok üst seviyelerde olabilmeniz için hiçbir engel yoktur. Zaman zaman görüyorum bir hevesle başlayıp ama devamını getiremediğiniz duvarda asılı duran bağlamaları ya da üzeri tozlanmış akordu kaçmış utları.

Öncelikle hangi müzik aletini çalmak istediğinize karar vermelisiniz. Popüler kültürün bize dayattığı enstrümanları seçmek saman alevi gibi bir seçim olur. Medya da gördüğünüz sahne sanatçılarının etkisinde kalarak el, kol veya dudak yapınıza uygun olmayan enstrüman alırsanız büyük bir ihtimalle paranız çöpe gider. Bir de ucuz olsun diye düşük kalitede müzik aleti alırsanız akort tutmaz ve doğru ses almanız çok zor olur. Bunlar ilk aşama.

Daha sonra seçtiğiniz müzik aletiniz ile ilgili hoca bulmaya sıra gelecektir. Artık günümüzde kendini çok iyi geliştirmiş saz sanatçılarımız var. İnternet erişimi ile kendilerine ulaşmak çok zor değil. Aynı zamanda da şehrimizde çok değerli saz sanatçılarımız var.

Yine başka bir önemli konuda nota okuma ve nota çalabilmektir. Hangi tür müzik ile ilgilenir ve o müzik türünün sazını seçtiyseniz nota öğrenmeden olmaz. Kör bir noktada döner durursunuz. Ayrıca ilgili müzik türünün nazari bilgisini iyi öğrenmelisiniz. Eğer Türk Musikisi ile ilgiliyseniz Türk Müziği ses sistemi ve makamlarını iyi anlamanız ve çalışmanız gerekir.

Müzik aletinizde ilerlemeye başladığınızda mutlaka bir koro ya da grup içinde çalmaya çalışın. Böylelikle senkronize olur ve uyumlu olma refleksinizi geliştirirsiniz.

Müzik aleti çalmak neleri geliştirir biraz da bundan bahsedeyim. Öncelikle el ve göz koordinasyonunu arttırır. Hafıza güçlenir ve anlama becerisi artar. Refleksler gelişir. Analitik zekâ gelişir. Odaklanma ve koordinasyon becerisi gelişir. Duyduğu sesi nota olarak eşleştirir ve hassas duyma özelliği gelişir. Yaratıcılık artar.

Bir udi olarak, şehrimizde yaşayan çok değerli saz sanatçılarımızı buradan saygıyla selamlıyorum. O’nlar her biri birbirinden değerli özel insanlar. Sahip çıkılması gereken değerler. Yeni yetişen neslin, örnek alıp feyz alacağı özel insanlar.

Belki bir gün güzel bir kaynak kitapta ‘’ŞEHRİMİZİN SAZ ÜSTATLARI’’ çalışması yapılır, kim bilir?

Saygılarımla