MAVİ  BAŞTANKARA (Cyanistes)

Baştankaragiller familyasında ülkemizde görülen 7 baştankaradan biri olan ve ötücü kuşlar familyasından Mavi Baştankaranın kuyruk, kanat ve baş kısmının üstü mavi, alın ve yanaklar beyaz, sırtı yeşilimsi, karnı ise tümüyle sarı renktedir. Genç bireylerde yanaklar sarımsı renktedir. Ağırlığı en fazla 10-12 gr arasındadır.

Gagası ile ensesi arasında gözü kapatan siyahımsı mavi ince bir bant bulunur. Ayrıcı gaga ile göğüs arasında siyah bir bant vardır. Heyecanlandığı zaman, ensesindeki kısa tacı kalkar. Ülkemizin tüm bölgelerinde görülebilir.

Çoğunlukla yaprak döken ormanlarda bulunur. Ayrıca çalılıklar, parklar ve meyve bahçelerinde de görülebilir. Meyveler, tohumlar, böcekler ve örümceklerle beslenir. Genellikle tek eşlidir. Yıl boyunca ülkemizde bulunan göç etmeyen yerli bir kuş türümüzdür. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN)’ e göre yaygın tür (LC) statüsündedir.


 

ÇAPRAZGAGA (Loxia curviraostra)

Çaprazgaga, İspinozgiller familyasından ötücü bir kuş türüdür. İri yapısı ve çapraz şekildeki olan gaga yapısıyla dikkat çeker. Kuyruğu kısa, başı ve gagası kalındır. Alt ve üst gaga uçları birbirinin yanından çapraz geçer. Alt gaga sağa veya sola çarpık olabilir. Çaprazgaga’nın ağırlığı 40-45 gr arasındadır. Fiziksel görünüşlerinden cinsiyetleri ayırt edilebilir. Dişinin yeşilimsi kahverengi ve gri bir rengi varken, erkek kırmızımsı bir renge sahiptir.

Çam ormanlarında, yüksek rakımlardaki göknar ve ladin ormanlarında bulunur. Gaga şekilleri Çaprazgaga’ya ağaçların kozalaklarından beslenme konusunda oldukça büyük avantaj sağlar. Çaprazgaga, gagasını kozalağın karpellerinin arasına sokup gagasını açmasıyla beraber karpelleri birbirinden ayırır ve dilleri aracılığıyla içerisindeki tohumu yiyebilir.

Çaprazgaga tüm kuzey yarıküreye yayılmış bir türdür. Amerika da yüksek dağlardan Alaska'nın kıyı şeridine kadar gözlenebilir. Palearktik de İngiliz adalarından Kuzey Avrupa'ya, Rusya, Asya ve Japonya'ya kadar yayılmıştır. Ayrıca ılıman Akdeniz adaları ve dağlarında, Afrika’nın kuzey batısında da gözlemlenebilir. 4 mevsim ülkemizde bulunan göç etmeyen Çaprazgaga yerli türlerimizdendir. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN)’ e göre yaygın tür (LC) statüsündedir.

Kaynaklar: