İyi haber, artık bisiklet rotalarını destekleyen ve şirketlerin nüfusun yoğun olduğu kentlerde teslimatlarını kolaylaştıran bir bulut yazılım var.

RouteQ –son kilometre otomasyonu yapan bulut yazılımı-, teslimat yapmak için özellikle bisiklet kullanan veya kullanmayı planlayan şirketlerin ilgisini çekecek yeni bir güncelleme yayınladı. Yazılım, yeni güncelleme ile birlikte teslimat rotalarını oluştururken bisiklet yolu kullanılabilirliğini hesaba katabiliyor ve lojistikçilerin hız, kargo ağırlığı ve maksimum mesafe için limitler tanımlamasına olanak tanıyor. Bu çözüm, hem geleneksel hem de elektrikli bisikletler için kullanılabiliyor.

Uygun maliyetli ve sürdürülebilir

Yeni rota otomasyonu, şirketlerin kent içinde etkin teslimat için hızlı ulaşımı kolay bir şekilde kullanmalarına, kısa mesafeli teslimat maliyetlerini düşürmelerine ve yüksek düzeyde müşteri memnuniyeti sağlamalarına olanak tanıyacak. Bisikletli kuryelerin, trafik sıkışıklığı veya park yeri bulma sorunlarından etkilenmemesi, teslimatların zamanında yapılmasını kolaylaştırıyor.

Yüksek enflasyon nedeniyle akaryakıt fiyatlarının yükselmesi, lojistik şirketlerinin filolarını çeşitlendirme yoluna gitmesine neden oluyor. Buna ek olarak, bisikletle teslimat yapmak yalnızca düşük maliyetli değil çevreci bir lojistik çözüm olarak da ilgi çekiyor.

Multimodal taşımacılık

Bisikletler, özellikle İzmir gibi nüfus yoğunluğunun çok yüksek olduğu kentlerde oldukça etkin bir son kilometre aracı görevi görüyor. Kuryeler, “feeder” adı verilen araçların (genellikle kamyon veya kamyonetler) teslimat yapılacak alanın merkezine getirdikleri kargoların dağıtımının son kilometresini üstlenerek teslimat sürecini oldukça hızlandırabilir. RouteQ algoritması bu tür multimodal taşımacılık zincirlerinin kurulmasına yardımcı oluyor.

Yeni güncellemede, rotayı planlayan lojistikçinin her bir kuryenin hangi taşıma modunu kullandığını belirtmesi yeterli. Araç dizini hâlihazırda kamyonlar, binek otomobiller ve yaya teslimatı için destek içeriyor, şimdi bu seçenekler arasında bisiklet desteği de olacak.

Yolda daha güvenli

Algoritma, rota oluştururken merdivenlerden, yer altı ve yer üstü yaya geçitlerinden kaçınırken bisiklet yolları, yaya yolları ve parklara öncelik veriyor. Yine de teslimat için karayolu kullanımı gerekiyorsa yoğun otoyollar yerine trafiğin az olduğu sokakları seçiyor. Eğer oluşturulan rota karayolu kullanımı içeriyorsa bisikletli kurye bununla ilgili önceden bir uyarı alıyor.

Bisiklet için optimize edilmiş bir rota, kuryenin yollarda güvenli bir sürüş yapmasını, dikkat dağıtıcı şeylerden kaçınmasını ve müşteriye daha kolay bir şekilde ulaşmasını sağlıyor.

Editör: Ayhan Aydıner