Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt dün akşam bir otelin restaurantında Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündogan, Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller ve CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Nihat Çuhadar ile yemek yemiş. Kurt bu sohbetten sonra aynı restaurantın özel localarının birinde Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş ile görüşmüş. Bu ikilinin özel görüşmede neler konuştukları özellikle CHP içerisinde merak konusu olmuş.

Kazım Kurt 4,5 ay önce katıldığı bir televizyon programında sanayi ve ticaretle ilgili oda başkanlarını iktidarın yalakası olmakla suçlamıştı. Kurt’un bu sözlerine çok kızan Celalettin Kesikbaş Nef’inin şu meşhur hicviyle ona yanıt vermişti; “Tahir Efendi bana kelp demiş/ İltifatı bu sözde zâhirdir/ Malikî mezhebim benim zira/ İtikadımca kelp tahirdir.” 17. Yüzyılda yaşayan Nef’i bu hicvinde;  Tahir Efendi bana köpek demiş, belli ki bana iltifat ediyor, çünkü benim mezhebimce köpek temizdir” diyor Ama ‘kelp tahirdir’ derken, hem “köpek temizdir” diyor Nef’î, hem de “köpek Tahir Efendi’dir” demiş oluyor. Kesikbaş bu hicivli paylaşımıyla Kurt’a tepki gösteren diğer oda başkanlarının arasında öne çıkmıştı. Belki de yıllar sonra bir belediye başkanına en sert yanıtı veren bir isim olmuştu. Aynı Kurt 8 Ocak 2021’de  ‘TOBB üyelerinin aidatıyla kumarhane yapıyor’ demişti. Herkes Kesikbaş’tan Kurt’a yönelik yine hicivli bir açıklama bekliyordu. Ancak Kesikbaş bu sefer böyle yanıt vermemişti.  Kesikbaş; Rifat Hisarcıklıoğlu liderliğinde TOBB ve odalarımız, ihracatın geliştirilmesi, mesleki eğitim, (81 il de 81 okul), Dış Ticaret Merkezleri, sayısız yardım destekler, krediler ile üyelerinin yanındadır. Yassıada; kumarhane değildir. Yapılan karalamaları kınıyoruz” demişti.

Kurt’un yaptığı açıklamalar sonrasında karşı karşıya gelen bu ikili özel locada belki de Nef’i ve onun edebiyatı üzerine muhabbet yapmıştır. Siyasette belli hedefleri olduğu iddia edilen Kesikbaş ile Kurt yoksa 2023 ve 2024 yıllarının seçimlerini mi konuştular? Kazım Kurt, Kesikbaş’a yakın isim olan Recep Taşel’i CHP İl Başkanı yaptıktan sonra parti kulislerinde bu ikilinin 2024 yerel seçimlerinde ortak hareket etme konusunda anlaştığı yüksek sesle dillendiriliyordu. Ancak “Tahir Efendi ve Kelp’li hiciv gösterisi” sonrasında bu ikilinin arasının iyi olmadığı algısı yaratıldı. CHP ve belediye içerisinde 2024 yerel seçimlerinde Kesikbaş ve Kurt’un ortak hareket etmelerinin mümkün olmadığı seslendirildi. Kesikbaş’ın Büyükerşen sonrası dönemde ‘Büyükşehir Belediye Başkan adaylığından aşağısını kabul etmeyeceği’ dillendirildi. Bu algı doğru muydu? Recep Taşel il başkanı yapılırken, bu ikili 2024 adaylıkları için aralarında anlaşma yaptı mı? Veya bu konuda yeni pazarlıklar mı yapılıyor? Bu ikili daha önce anlaşmışlarsa ortada bir ‘danışıklı dövüş’ olayı mı vardı?

//////////////////////////////////////////////////////////////////

DÜNYA TARİHİ

Manş Denizini Aşan İlk Kadın Pilot

Tarih 16 Nisan 1912.  107 yıl önce Amerikalı havacı Harriet Quimby, Manş Denizi'ni uçarak aşan ilk kadın oldu. 3 ay sonra yaptığı gösteri sırasında uçağın yere çakılmasıyla öldü.

//////////////////////////////////////////////////////////////////

REPLİK

“Herkes bir noktada hayatının nasıl olacağına dair hayaller kurmaya başlar.'' Joy

/////////

ÇİVİ

“Doğruları biliyorsan, yalanları dinlemek eğlencelidir.” George B. Shaw

/////////

FIKRA

Yerler Kurumadı

Olay yerine giden polis ekibi, merkeze anons etmiş;
''Merkez olay yerine vardık"
"Olay hakkında bilgi verin"
"Bir kadın, yeni sildiği koridora ayakkabıyla basan kocasını öldürmüş"
"Kadını yakaladınız mı?”
"Hayır merkez, yerler henüz kurumadı!”