Tarihi Odunpazarı semtinde Büyükşehir Belediyesinin hayata döndürdüğü evlerden birisi Kent Müzeleri Kompleksi olarak düzenlendi. 18 Ekim 2012 tarihinde hizmete açılan Kent Belleği Müzesi de bu Kompleks içerisinde yer alıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile Den Haag Historisch Müzesi ortaklığı ile gerçekleştirilen bu proje ile Eskişehir ve Den Haag şehirleri arasında kültürel bir bağ kurulması, bu bağ sayesinde gerçekleşen sergi değişimleriyle Türk sanatçıların eserlerinin Hollanda’da, Hollandalı sanatçıların eserlerinin ise Türkiye’de sergilenmesi amaçlandı. Eskişehir’e kazandırılan teknolojik alt yapıya sahip bu müze ile tarihin başlangıcından günümüze kadar Eskişehir’in kentsel gelişiminin kaydını tutmak, korumak ve gelecek nesillere kentli olma bilincini kazandırmak hedeflendi.

Eskişehir Kent Belleği Müzesi, “Tarih, Kültür Mirası, Etnik Kültür, Eğitim, Kültür ve Sanat, Spor, Ekonomi, Genetik Miras ve Benim Eskişehir’im” olmak üzere toplam 9 tema ve 120 röportajdan oluşan sözlü tarih arşivine sahip. Sayısının her geçen gün daha da artması hedeflenen bu sözlü tarih arşivi, müzenin iki büyük salonunda sergileniyor.. Ziyaretçiler bu arşive, 9 dokunmatik ekrandan ulaşabiliyor. Müze salonlarında yer alan kiosklardan birinde Anadolu Rotary Kulübü ve Prof. Dr. Levend Kılıç’ın düzenlemiş olduğu “Anılarda Eskişehir” isimli dijital kitap ile yine Levent Kılıç’ın hazırlamış olduğu “Meslekte Kırk Yıllıklar” isimli dijital kitaplar, diğer kioskda ise Ahmet Atuk’un hazırlamış olduğu “101 Eskişehir” isimli dijital kitap yer alıyor Müzenin bir diğer salonunda, “Eskişehir ve Den Haag Müzeleri arasında Kültürler arası Diyalog Kurulması” başlıklı proje kapsamında gerçekleştirilen ve projenin ana faaliyetlerinden biri olan “Sendeki Eskişehir” temalı sanat yarışmasında dereceye giren 3 eser ile mansiyon alan 10 eser sergileniyor.

Aynı salon içerisinde Prof. Dr. Levend Kılıç’ın “Masa Başı Sohbetleri” isimli televizyon programının yine kulaklıklar kullanılarak seyredilebildiği bir bölüm yer alıyor. Müzede ayrıca çok amaçlı bir sergi salonu ile çocukların bilgisayar oyunları oynayabilecekleri, resimli boyama yapabilecekleri, animasyonlu Nasreddin Hoca Fıkraları dinleyip izleyebilecekleri bir çocuk alanı da bulunuyor. Eskişehir Kent Belleği Müzesi, bünyesinde bulunan 1300’e yakın yazılı ve görsel belgeyi bulunduran ve arşivini her geçen gün geliştirmeye devam eden Kütüphanesiyle Eskişehir ile ilgili araştırma ve inceleme yapmak isteyen herkese hizmet veriyor. Kent Belleği Müzesi’ni 2020 yılında 12 bin 449 kişi ziyaret etti. Kent Belleği Müzesi ve Çağdaş Cam Sanatları Müzesinin biletleri ortak bilet olup ziyaretçiler tek bilet alarak iki müzeyi de ziyaret edebilmekte. Bu nedenle iki müzenin ziyaretçi sayısı tek bilet üzerinden değerlendirilmekte.

Editör: TE Bilişim