Sizin müzik yeteneğiniz nasıl keşfedildi? Müziğe kaç yaşında başladınız?

Müzisyen bir aileden geliyorum. Müziğe çok küçük yaşlarda annemin verdiği piyano dersleriyle başladım. Ankara konservatuarı kompozisyon bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisan kompozisyon ve şeflik eğitimimi Paris devlet konservatuarından mezun olarak tamamladım.

Nasıl orkestra şefi olunur? Orkestra Şefinde olması gereken özellikler neler?

Kompozisyon teori dersleri ve bestecilik eğitimi sonrası şeflik eğitimine başladıktan sonra, küçük oda müziği grupları, opera ve senfoni orkestraları yöneterek meslekte deneyim kazanarak orkestra şefi olunur. Bir orkestra şefinde olması gereken özellikler; iyi bir kulağa yani duyma, odaklanma yetilerine, pedagojik birikime, sabıra, eserleri iyi tanımaya ve bu özellikler sayesinde iyi bir iletişimci olabilmek şeklinde sıralayabilirim.

Yurtdışında ve ülkemizde çok seçkin orkestraların şefliğini üstlendiniz. Bu çalışmalarınızla ilgili bilgi verir misiniz?

40 senelik meslek hayatımda Türkiye’de bulunan tüm orkestralarla çalıştım ve bu işbirliklerim devam etmekte. Yurtdışında da dünyanın saygın orkestralarıyla; Berlin Senfoni, Çek Filarmoni, Karkov Filarmoni, Viyana, Berlin oda orkestraları, Stockholm Operası ve ayrıca İtalya, Macaristan, Portekiz, Fransa, Polonya, İspanya Japonya da çeşitli orkestra ve dünyaca ünlü solistlerle davetli orkestra şefi olarak farklı projelerde çalışmalarım sürüyor.

Ülkemizde orkestra şefi olarak yaptığınız ilkler neler?

Yerli ve yabancı bestecilerin eserlerinin dünya prömiyerlerini gerçekleştirmek. Genç müzisyenlerin Avrupa sahnelerinde yer alabilmeleri için gerekli olan desteği sağlayarak, konser verme imkanı yaratarak, birebir çalışmalar yaparak uluslararası yarışmalarda ödül almalarına katkıda bulunmak.

Ülkemizde sizin gibi üst düzey kaç orkestra şefi var? Onlarla aranızda rekabet var mı?

Rekabeti pek sevmem. Severek yapılan bir işin yapılma aşamasındaki sürecin motive ve mutlu eden bir süreç olduğunu ve bunun da dinleyene olumlu bir şekilde yansıdığına inanırım. Sayıları bir elin parmak sayısı kadar da olsa meslektaşlarımla ilgili böyle bir duygu yaşamadım. Dolayısıyla bu sürecin doğallığını koruyarak mesleğimi yapmaktan her zaman huzurla keyif aldım.

Hayranı olduğunuz bestekar kim? Orkestranızda en çok hangi eseri sahnelerken heyecan, mutluluk duyuyorsunuz?

Fransız izlenimcileri, Debussy, Ravel, Rus romantikleri Çaykovski, Rahmaninov yönetmekten ayrı bir zevk duyarım.

Eskişehir Senfoni Orkestrası nasıl kuruldu? Bugünkü noktaya nasıl geldi? Eskişehir Senfoni Orkestrasının başardığı ilkler neler?

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası 2001 yılında Sayın Yılmaz Büyükerşen’in girişimiyle kuruldu ve bugün şehrimizin insanlarının gönülden sahiplendiği profesyonel bir Senfoni Orkestrası olarak, her hafta birbirinden farklı programlarla gerçekleştirdiği Senfoni ve Opera konserleriyle faaliyetlerine devam ediyor Sayın Yılmaz Büyükerşen’in şehrimize dolayısıyla ülkemize kazandırdığı, Türkiye’nin ilk ve tek kadrolu Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestramız, İzmir, Muğla..vb İllerimiz için örnek teşkil etmekte, halkımız tarafından beğeniyle izlenmektedir.

Eskişehir’i ve Eskişehir sanat yaşamını nasıl buluyorsunuz?

Nüfusuna oranla ülkemizin diğer şehirleriyle kıyaslarsak Eskişehir, konserleriyle, tiyatro oyunlarıyla, birbirinden farklı sosyal aktiviteleri ve mekanlarıyla, ülkemizin farklı şehirlerinden gelen insanlarımızın sıklıkla ziyaret ettiği başta Anadolu’nun olmak üzere Ülkemizin kültür başkentlerinden biri diyebilirim.

Yılmaz Büyükerşen sizin için neyi ifade ediyor?

Ülkemiz ve inandığı idealler adına bütün bu konuştuğumuz güzellikleri hayata geçirebilmiş örnek insandır Sayın Yılmaz Büyükerşen benim için.

Hayatınızdaki kırılma anı neydi?

Hayat kırılma ve toparlanma anlarıyla anlam kazanır biz insanlar için.

Hiç keşkeleriniz oldu mu?

Hiçbir zaman pişmanlık duymadım, sadece ders aldım.

Sizce okullarda müzik eğitimi nasıl olmalı?

Maalesef okullarda verilen müzik eğitimi çok yetersiz. Büyükşehirlerdeki birbirine uzak semtlerde açılacak belediye müzik okullarında verilecek yarım zamanlı eğitimle hem gençlere küçük yaştan itibaren meslek seçim kararında bir imkan sağlanmış olur, hem de erken yaşlarda uygun adayların seçilmesi sağlanmış olur.

Orkestra şefi olmayı hayal eden gençlere hangi mesajı vermek istersiniz?

Gönülden ilgi duyduğu bir meslekse ve yukarda bahsettiğimiz özelliklere de sahipse; işini de samimiyetle yapacak ve o süreçten keyif aldıkça başarmanın mutluluğunu tadacaktır.

Editör: TE Bilişim