Fatih Mahallesi’nde yıllardır başarı anlamında sıradan bir eğitim kurumu olan Hürriyet İlkokulu yaklaşık üç yıl önce (8 Ağustos 2018) bir kadın yöneticinin göreve atanmasıyla birlikte başarı anlamında büyük bir atılıma geçti. Bu kadın yönetici Okul Müdürü Defne Akman’dı. Onun liderliği ile okul makus talihini yenerek, yarışmalarda elde ettiği başarılar ve gerçekleştirdiği projelerle Eskişehir’de hep öne çıkmaya başladı. Akman,  öğrenci-öğretmen-veli uyumunu sağlayarak, eğitim kurumunda bir aile ortamı yarattı. Öğretmenler öğrencileri için fedakarca çalışırken, velilerde dışarıdan onları destekledi.

Defne Akman Hürriyet İlkokulu’nu Üstün Yetenekliler Eğitimi Uygulama Ve Araştırma Merkezi Proje Okulu Olmasını sağladı. Hürriyet İlkokulu Türkiye’de bir ilke imza atarak öğretmenler arasında Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvası gerçekleştirdi. Akıl ve Zeka Oyunları Federasyonu tarafından düzenlenen müsabakalarda okul öğrencileri ilk birincilikleri ve ikinciliklerini kimseye kaptırmadı. TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Türkiye çapında 765 okulun katıldığı Türkiye Zeka Vakfı Okullar Arası Zeka Oyunları Şampiyonası'nda Eskişehir 1. ve Türkiye 6. olan Hürriyet İlkokulu öğrencisi Efecan Özdemir, ilimizi bölge finallerinde temsil etmeye hak kazanmıştı. Hürriyet İlkokulu, TÜBİTAK tarafından desteklenen Türkiye Zeka Vakfı Okullar Arası Zeka Oyunları Şampiyonasında İl Birincisi okul olarak Bölge Finallerine katıldı. Toplamda 318 okulun katıldığı Bölge Finalleri sonucunda, Türkiye Finallerine katılmaya ve İç Anadolu Bölgesi’nde Eskişehir’i temsil etmeye hak kazanan tek okul olmanın gururunu yaşadı. Okul, Dünya Puzzle Federasyonu (Wpf) tarafından düzenlenen 2021 Asya Sudoku Şampiyonasına (Asıa Puzzle Champıonshıp) katılarak ülkemizi temsil etti. 5 Avrupa ve 5 Ulusal Kalite Etiketi kazanarak, Etwınnıng Okulu ve Avrupa Kalite Etiketi alan okul olmaya hak kazandı. 5.Ulusal Tales Matematik Yarışmasına katıldı. İLK 300’e girerek Türkiye Finalinde yarıştı.

2020 Ekim ayında Hürriyet İlkokulu ÜYEP 2. sınıf öğrencileri Eymen Güler ve Muhammed Ali Öztürk, Kanada merkezli internet ortamında düzenlenen ve farklı ülkelerden 7 bin 328 öğrencinin katıldığı ‘Uluslararası Caribou Matematik Yarışması’nda dünya birincisi olmayı başardılar. Nisan 2021’de ‘Uluslararası Caribou Matematik Yarışması’nda üç dünya şampiyonu daha çıkardı.  Bulut Kars, Y. Kayra Beytuzun, U. Enes Mutluay yarışmanın Nisan etabında birinci oldular. eTwinning Projeleriyle Eskişehir eğitim camiasının gururu olan okul, başarının asla tesadüf olmadığını gözler önüne serdi.  Satrançta 7-9 yaş arası Eskişehir birincisi yine Hürriyet İlkokulu’ndan çıktı. Masa tenisinde tüm madalyaları topladılar. Güreşte de bir il birincisi yine bu okulun öğrencisi oldu. Defne Akman’ın müdürlüğü döneminde okul ‘Yeşil Bayrak’ ve ‘Kahverengi Bayrak’ ödüllerini de kazandı. Oscar Wilde “Kimi gittiği yeri mutlu eder, kimi de terk ettiği yeri” demiş. Defne hanım eğitim yöneticisi olarak gittiği Hürriyet İlkokulu’nda öğrencileri, öğretmenleri ve velileri mutlu etti. Fatih Mahallesi sakinlerini gururlandırdı. Her zaman en iyisini ve en mükemmelini yapmayı kendisine ilke edinen Defne Akman’ı başarılarından dolayı kutluyorum. Umarım onun bu başarısını Eskişehir Valisi, Tepebaşı Kaymakamı, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü ve Tepebaşı İlçe Milli Eğitim Müdürü de farkındadır. Akman’ı ve ekibine hak ettikleri değeri veriyorlardır.

/////////////////////////////////////////////////

NOSTALJİ

Hizmetleri Unutulmayacak

Tarih 13 Aralık 1994. DYP Eskişehir Milletvekili ve TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’ni ziyaret ediyor.
ÇOK FAYDASI OLDU
Fotoğrafta Cindoruk, ESOGÜ’nün Kurucu Rektörü merhum Esat Erenoğlu, dönemin Eskişehir Valisi Ali Fuat Güven ile birlikte. Rektör Erenoğlu bu ziyaretten iki ay sonra Cindoruk’a ‘Fahri Doktora Ünvanını’ takdim etmişti. Hüsamettin Cindoruk 1991 seçimlerinde Eskişehir’den milletvekili adayı olmuştu. Cindoruk Eskişehirli değildi. Ancak eşi Dilek Hanım Eskişehirliydi. Eskişehir’in Eniştesi olan Cindoruk o seçimlerde milletvekili seçildi. Daha sonra TBMM Başkanı oldu. Meclis Başkanlığı döneminde içinde Eskişehir olmayan hiçbir şeye imza atmadı. Eskişehir’i Büyükşehir yaptı. Doğalgazın gelmesini sağladı. Organize Sanayiye yeni yatırımlar getirdi. Eskişehir’e çok faydası oldu.
11 YIL ÖNCE VEFAT ETTİ
ESOGÜ’nün kurucu Rektörü Prof. Dr. Esat Erenoğlu’nun Eskişehir’e ve üniversiteye büyük katkıları oldu Erenoğlu 11 yıl önce 24 Nisan 2010’da vefat etti. Erenoğlu’na Allah’tan rahmet diliyorum. 1954 Erzincan Kemaliye doğumlu olan Ali Fuat Güven 38 yaşında Eskişehir Valisi oldu. DYP-SHP Koalisyon Hükümeti döneminde Eskişehir'e atandı. 21 Şubat 1992- 4 Ekim 1999 tarihleri arasında (7,5 yıl) Eskişehir Valiliği yaptı. İlk Valilik görevini Eskişehir’de yapan Güven, daha sonra Bursa Valiliği’ne atandı. 2003 yılında Uşak Valiliğine atanan Güven 2005 yılında emekli oldu. Cindoruk, Erenoğlu ve Güven Eskişehir'e yaptıkları hizmetlerle iz bıraktılar.

/////////////////////////////////////////////////

/////////////////////////////////////////////////

DÜNYA TARİHİ

Manş Denizini Aşan İlk Kadın Pilot

Tarih 16 Nisan 1912.  109 yıl önce Amerikalı havacı Harriet Quimby, Manş Denizi'ni uçarak aşan ilk kadın oldu. 3 ay sonra yaptığı gösteri sırasında uçağın yere çakılmasıyla öldü.

/////////////////////////////////////////////////

UNUTULMAZ REPLİKLER

“Herkes bir noktada hayatının nasıl olacağına dair hayaller kurmaya başlar.'' Joy

/////////////////////////////////////////////////

ÇİVİ

“Mizah bir yumruktur, ne zaman kime vuracağı belli olmaz.” Süleyman Demirel

/////////////////////////////////////////////////

FIKRA

Bu Sefer Hatasını Ödeyecek

Karı koca yine kavga ederler ve kadın annesini hararetle arayıp: "Anne artık dayanamıyorum yine kavga ettik. Ben çantamı alıp size geliyorum" der. Annesi hiç düşünmeden cevaplar: "Hayır kızım kocan bu sefer hatasının bedelini ödeyecek, ben sizinle yaşamaya geliyorum."