Balkan göçmenleri Eskişehir nüfusunun çok önemli bir bölümünü oluşturuyor. Eskişehir sanayisinin ve ticaretinin gelişmesinde belki de en büyük katkı veren grup Balkan veya başka bir deyişle Rumeli göçmenleridir. Geçtiğimiz Pazar günü Eskişehir Muhacir Dernekleri Federasyonu’nun kongresi vardı. Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde yapılan kongrede başkanlık için iki isim yarıştı. CHP Tepebaşı Belediye Meclis Üyesi Seyfettin Çalışkan ile Tepebaşı Belediyesi İnsan Kaynakları Müdürü Rami Köstebekci başkanlık için aday oldular. Gerçekten her ikisinin de Eskişehir Muhacir Derneklerine büyük emekleri var. İkisi de başkanlığı hak ediyordu.

Ancak kongreden bir gün önceki akşam AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan ile Odunpazarı’nın CHP’li Belediye Başkanı Kazım Kurt’un Rami Köstebekci’nin kazanmaması oy kullanacak delegeler üzerinde kulis yaptıkları iddia ediliyor.  Kurt’un Odunpazarı Belediye Başkan Yardımcısı Necati Sarıca ve Odunparı Belediye Meclisi’nde kendisine çok yakın bir isim olan Meclis Üyesi Kadir Kodak aracılığıyla kongreye müdahil olduğu öne sürülüyor. Muhacir Dernekleri Federasyonunda Balkan göçmeni 12 derneğin 117 delegesi oy kullanabiliyor. Seyitgazi ilçesindeki Sarıcailyas ve Şükranlı Köy Dernekleri kongreden bir gün öncesine kadar Köstebekci’nin yanında olduğu belirtiliyor.  Bir yıl önce daha yeni federasyona üye olan Sarıcailyas’ın 9, Şükranlı’nın 10 delegesi var. Odunpazarı Belediye Başkan Yardımcısı Necati Sarıca Sarıcailyaslı. Kurt’un da gücünü arkasına alan Sarıca bu iki köyün oy kullanacak delegelerini son gece Köstebekci yerine Çalışkan’a yönlendirmiş. Zihni Çalışkan’da diğer dernekleri arayarak, oylarını CHP’li Belediye Meclis Üyesi Seyfettin Çalışkan’a vermelerini istemiş.

Bir tarafta Tepebaşı Belediye Meclis Üyesi, diğer tarafta Tepebaşı Belediyesi İnsan Kaynakları Müdürü. Ahmet Ataç kesinlikle taraf olmamış. Her iki adaya da başarılar dilemiş. Bir belediye başkanı olarak doğru olanı yapmış. Kongreye 99 delege katıldı. Zihni Çalışkan ve Kazım Kurt’un ittifakla desteklediği Seyfettin Çalışkan 64 oy olarak başkanlığa seçildi. Köstebekci Zihni Çalışkan ve Kazım Kurt’a rağmen 35 oy aldı. Seyfettin Çalışkan’ın yönetim listesinde Zihni Çalışkan’ın AK Parti İl Yönetiminden iki isim var. Bu isimler Metin Tunaboyu ve Mehmet Başkaya. AK Parti’nin bir önceki yönetiminden de Mustafa Peker var. Kazım Kurt’a yakın isim olan Kadir Kodak listede Denetim Komisyonu Başkanı. Yardımcıları da AK Parti’nin eski ve yeni il yöneticileri Mehmet Başkaya ve Mustafa Peker.

Zihni Çalışkan’ın Federasyon Başkanlığını bıraktığı Recep Demir’de Seyfettin Çalışkan’ın yönetiminde yer alıyor. Aynı şekilde Çalışkan’ın A takımında yer alan başta Seyfettin Çalışkan olmak üzere; Habibe Aydın, İsmail Koca, Barbaros Şavk Federasyon yönetiminde yer aldılar. Seçimin kaderini değiştiren Sarıcailyas’tan bir tek İsmail Sami Tuna 15 kişilik yönetimi gerdi. Şükranlı Köy derneğinden de Mesut Horus ve Cahit Kılıçarslan yönetimde yer aldılar. 20 kişilik Balkan Rumeli Türkleri Federasyonu Üst Kurul delegelerinde de Zihni Çalışkan’ın ağırlığı hissediliyor. Kazım Kurt’a yakın isimler Necati Sarıca ve Kadir Kodak’ın yüksek gayretleri sayesinde Eskişehir Muhacir Dernekleri Federasyonu seçimlerinin kazananı AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan oldu.

//////////////////////////////

//////////////////////////////

DÜNYA TARİHİ

Beni de Bekle Baba

Yıl 1940. Britanya Kolombiyası´na yürüyen askerler ve annesinin elinden kurtularak babasına yetişmeye çalışan bir çocuk.

//////////////////////////////

UNUTULMAZ REPLİKLER

Ben hayatta yalnız iki kişiye güvenirim.. Bunlardan biri benim. Diğeri de sen değilsin.” Con Air

//////////////////////////////

ÇİVİ

“Zevkten, neşeden ve aşktan yoksun bir dünya değerden de yoksundur.” Bertrand Russell

//////////////////////////////

FIKRA

Yatak Dar Geldi

Nasrettin Hoca'nın karısı vefat etmiş. Erkek adamın yalnız yaşaması biraz zordur. Hoca da yalnızlığa dayanamamış, kendine uygun bulduğu dul bir hanımla evlenmiş. Nasrettin Hoca ile yeni karısı, gece olunca, yatmışlar yatağa, başlamışlar muhabbete. Kadın, rahmetli kocasını övmeye başlamış: ‘Benim rahmetli şöyle iyiydi, böyle iyiydi...’ Hoca bu, altta kalır mı? Kesmiş kadının sözünü: ‘Benim rahmetli daha iyiydi!’ demiş ama dediğine de bin pişman olmuş. Kadının ağzı açılmış bir kere, kapatabilirsen kapat: ‘Benim rahmetli erkenden kalkardı, sobayı yakardı, çorbayı pişirirdi, sofrayı hazırlardı...’ Kadın rahmetli kocasının marifetlerini saymaya başlamış. İşin kötüye gittiğini gören Nasrettin Hoca, ayağı ile öyle bir itmiş ki; kadın yataktan yuvarlanarak düşmüş. Kendini yerde bulan kadın şaşkınlıkla sormuş;  ‘Hoca efendi, ne yaptın ayol? Hoca cevap vermiş; ‘Yatak dar geldi.’ ‘Niye ki?’ Hoca demiş ki: Bir yanda sen, bir yanda ben, bir yanda senin rahmetli, bir yanda benim rahmetli; dört kişi bir yatağa nasıl sığacağız yahu?