Bugün 8 Mart Dünya Emekçiler Kadınlar Günü. Bu günün ortaya çıkışı 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde yaşanan acı bir olaya dayanıyor.
129 KADIN CAN VERDİ
Bir tekstil fabrikasında greve başlayan 40 bin dokuma işçisinin polis tarafından fabrikaya kilitlenmesi ve akabinde çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçinin can vermesiyle sonuçlanan olay tarihte bir dönüm noktasıdır. Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonal'e bağlı kadınlar toplantısında, Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 1857'de ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day-Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.


1921 MOSKOVA’DA
Anma tarihinin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılından sonra daha yaygın olarak kutlanan özel gün, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı.


ŞİDDET GİDEREK ARTIYOR
1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor. Kadınlar kendilerine yönelik şiddet ve baskıların giderek arttığı, cinayetlere kurban edildiği bir dönemde bu günlerini ne yazık ki buruk şekilde kutladı. Bozkırını Tezenesi olan merhum Neşet Ertaş ne güzel söylemiş; "Kadınlar insandır, erkekler insanoğlu" diye. Türk kadınları Büyük Önder Atatürk tarafından ‘kendilerine verilen hakları sonuna kadar’ kullanarak, hayatın her alanında olmalıdır. Siyasette de güçlerini hissettirerek, kadınların sorunlarının çözülmesini sağlamalıdır. Evlere hapsolmamalıdır. Tüm emekçi kadınların ‘günlerini’ kutluyorum. Onlar için gelecekte ‘güzel günlerin gelmesini’ umut ediyorum...

///////

//////////

DÜNYA TARİHİ

Suikasttan İki Saat Sonra Başkanlık Yemini

58 yıl önce. John F. Kennedy 22 Kasım 1963’te Dallas’ta suikasta uğrayıp yaşamını yitirdi. Kennedy suikastinden sadece iki saat sonra yeni başkan Lyndon Johnson Air Force One uçağında başkanlık yemini ediyor. Yanında pembe Chanel döpiyesiyle Jacqueline Kennedy. Döpiyesi kan lekeleriyle dolu.

/////////

UNUTULMAZ REPLİKLER

“Bıyığına kaymak bulaşmış kedi daha iyi özürler bulmalı.” Ninotchka / Gülmeyen Kadın

////////

ÇİVİ

“Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.” Mustafa Kemal Atatürk

//////

FIKRA

Osmanlı Da Fayton Arkası Yazılar
‎"O Şimdi Yeniçeri"
"Hatalıysa Tez Kellesi Vurula"
"Tek Rakibim Hezarfen Ahmet Çelebi"
"Kıroyum Ama Akçe Bende"
"Faytonunda Yer Yoksa Bana Güzelim  Ben At Üstünde de Giderim"
"Paşa Babam Sağ Olsun"
"Akıncısın Dediler Kız Vermediler"
"Fetihlerin Ustasıyım Gözlerinin Hastasıyım"
"Alırım Faytonunu"
"Hakkını Ver Faytonun Hakkını"
"Havan Kime Sultanım"
"Atlarım Beyaz Kılarım Namaz"
"Rahmetli de Şahlanırdı"