Anadolu Üniversitesi 1958 yılında ‘Eskişehir Yüksek İktisat Ticaret Okulu’ olarak kuruldu. 1959 yılında ‘Eskişehir İktisadi Ticari İlimler Akademisi’ haline getirildi.


BÜYÜKERŞEN YAPTI
İlk Akademi Başkanı ‘Prof. Dr. Orhan Oğuz’du. Ondan sonra Prof. Dr. ‘Merhum Kemal Tuncatay’ Akademi Başkanı oldu. Daha sonra sırasıyla ‘Prof. Dr. Merhum İlhan Cemalciler, Prof Dr. Merhum Halil Dirimtekin’ Akademi Başkanlığı yaptı. Bu iki isimden sonra ‘Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen Akademi Başkanı’ oldu. 12 Eylül 1980 ihtilalinden sonra YÖK Kuruldu. 1982 yılında ‘Eskişehir İktisadi Ticari İlimler Akademisi Anadolu Üniversitesine’ dönüştürüldü. Üniversitenin Kurucu Rektörü de Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen oldu. Akademi dönemindeki başkanları da üniversitenin eski rektörleridir. Yılmaz Hoca Güzel Sanatlar Fakültesi’nde kurduğu atölyede ‘akşamları ve pazar günleri çalışarak, kendisinden önceki tüm rektörlerin heykellerini’ yaptı. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Engin Ataç’ın da heykelini o rektör olmadan önce yaptı. Akademi döneminden bugüne kadar rektör olanların heykelleri ‘Rektörlük binası girişinin iki yan duvarlarında dörder adet bulunan kolanlara’ monte edilecekti.

SAYGISIZLIK VE VEFASIZLIK
Yılmaz Büyükerşen Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra onun yaptığı eski rektörlerin heykelleri ‘önce bodruma’ konuldu. Daha sonraki yıllarda dönemin Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı bu heykelleri ‘eserlerinizi alın’ diye Yılmaz Hoca’ya gönderdi. Dönemin Fakülte yönetimi tarafından yapılan bu tavır sadece Yılmaz Büyükerşen’e değil, ‘üniversitenin kuruluşunda büyük emekleri olan Akademi Başkanlarına da büyük saygısızlık ve vefasızlıktı.’ Anadolu Üniversitesi Rektörlük binasının girişinin yan duvarlarındaki kolanlarında sergilenmesi için yapılan heykeller yıllardır Büyükşehir Belediyesi’nin deposunda bulunuyor. Büyükerşen kendi döneminden önceki bilinen tüm belediye başkanlarının büstlerini yaparak Anıt Park’a monte etti. Merhum Aydın Arat’ın büstünü de adını taşıyan parka koydu. Eskişehir İktisadi Ticari İlimler Akademisi Kurucusu ve eski Milli Eğitim Bakanı Orhan Oğuz’unda büstünü ve balmumu haykelini yaptı. Eskişehir’de iz bırakan Valiler Ali Fuat Güven ve Sami Sönmez’in de balmumu heykellerini yaptı.

 


1,5 YIL ÖNCE YAZMIŞTIM

Üniversite Rektörlüğü yaptığı dönemde ve Büyükşehir Belediye Başkanlığında “hayata geçirdiği projelerle Eskişehir’i bir Avrupa Kenti yapan” Büyükerşen kendisinden önceki dönemlerde ‘şehre hizmetleri olanlara hep vefa’ gösterdi. Onların ‘unutulmaması için’ heykellerini yaptı. Ama ‘yaptığı bu kadirşinastlığa rağmen’ kurucu Rektörü olduğu Anadolu Üniversitesi başta olmak üzere geçmişten günümüze hep vefasızlık gördü. Yaklaşık 1,5 yıl önce bu konuyu kaleme alarak; Anadolu Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı’nın Büyükşehir Belediyesi deposunda yer alan heykelleri alarak kampusun değişik alanlarında veya daha önce planlandığı gibi Rektörlük binasının yan kolonlarında sergilemesi gerektiğini belirtmiştim. Bu yazımı okuyan Çomaklı “Geçmişte üniversiteye hizmetleri olanları asla unutmayacağız. Onlara hak ettikleri değeri her zaman vereceğiz. Yılmaz Hoca’nın yaptığı heykeller tabi ki alırız. Ancak şu anda üniversitenin güvenlik sistemiyle uğraşıyoruz. Daha sonra kampüste bazı yeni düzenlemeler yapacağız. Bu işleri tamamladıktan sonra eski rektörlerimizin heykellerinin kampüste yer almaları konusunda çalışma yaparız” demişti.

REKTÖR ERDAL GEREKENİ YAPMALI

Ancak Yunusemre Kampusunu cezaevi görüntüsüne dönüştüren güvenlik sistemi çalışmaları bittikten sonra bu konuda hiçbir girişimde bulunmadı. Yani ‘kulağının üstüne yattı.’  Çomaklı’dan sonra Anadolu Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Fuat Erdal, olgun ve sağduyulu kişiliğiyle kurumda bütünlüğü sağladı. Çomaklı zamanında üniversitenin zedelenen itibarını toparlamaya başladı. Rektör Erdal, bu olaya Çomaklı gibi şaşı bakmamalı.  Üniversitenin kuruluşundaki Akademi Başkanları Orhan Oğuz, merhum Kemal Tuncatay, merhum İlhan Cemalciler, merhum Halil Dirimtekin ve Yılmaz Büyükerşen’e daha önce yapılan vefasızlık ve saygısızlığa son vermelidir. Üniversite eğitimi almak için kentimize gelen gençlerin Eskişehir’in bu önemli değerlerini tanımalarını sağlamalıdır. Bu heykeller belediye deposunda değil, üniversitede olmalı...
 

///////////////////////////////////////////

NOSTALJİ

Deve Dişi Gibi Vekil Adayları

18 yıl önce, 2002 Ekim ayı. Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi, 3 Kasım 2002 seçimlerinde siyasi partilerin 1.sıra milletvekili adaylarını ‘projelerini kamuoyuna açıklamaları ve tartışmaları’ için buluşturdu.
YILDIZLAR TOPLULUĞU
Toplantıya yedi siyasi partinin birinci sıra milletvekili adayları katıldı. Fotoğrafta görüldüğü gibi ‘o tarihteki kentimizin milletvekili adayları yıldızlar topluluğu’ gibiydi. Bu Eskişehir’de milletvekili adaylarının buluşup, tartıştığı son programlardan biriydi. Çünkü 3 Kasım 2002’de iktidar olan ‘AK Parti 18 yıllık süreçte adaylarının diğer adaylarla tartışma programlarına katılmalarına’ izin vermedi. Bir yıl önce (2001) kurulmuş AK Parti’nin ‘Genel Başkan Yardımcısı’ Murat Mercan 1. Sıra Eskişehir Milletvekili adayı idi. Yıllarca ‘Petrol-İş Sendikası Genel Başkanlığı ve CHP Genel Başkan Yardımcılığı’ yapan Cevdet Selvi CHP’nin birinci sırasındaydı. 1991’den itibaren üç dönem üst üste milletvekili seçilen ‘eski Devlet Bakanı İbrahim Yaşar Dedelek’ Anavatan Partisi 1. sıra adayı idi. Dedelek aday olduğunda Anavatan Partisi’nin TBMM’de Grup Başkanvekiliği görevini yürütüyordu.
BÖYLE GÜÇLÜ İSİMLER BİR DAHA YARIŞMADI
Türk Dünyasının sevdiği ve takdir ettiği isim olan ‘eski Kültür ve Turizm Bakanı Namık Kemal Zeybek’te MHP’nin Eskişehir’deki birinci sıra adayı oldu. Eski ‘Tarım Bakanı Mahmut Erdir’, o tarihlerde İsmail Cem’in Genel Başkanlığını yaptığı Yeni Türkiye Partisi’nin (YTP) 1. sıra adayı idi. Yıllarca ‘Kültür ve Turizm Bakanlığında Müsteşar olarak görev yapan’ Emin Nedim Öztürk’te DYP’nin ilk sırasındaydı. Tarihi fotoğrafta Saadet Partisi 1.sıra adayı İbrahim Atıcı’da yer alıyor. Atıcı da o tarihlerde ‘partinin Genel İdare Kurulu’ üyesiydi. Toplantıya Cem Uzan’ın Genel Başkanlığını yaptığı Genç Parti 1. sıra adayı Nihat Eldem ile DSP 1. Sıra milletvekili adayı Necati Albay katılmadı. Tarihi fotoğrafta ‘üç eski bakan, iki genel başkan yardımcısı, bir genel idare kurulu üyesi, bir müsteşar’ yer alıyor. Geçen 18 yıllık süreçte böyle deve dişi gibi isimlerin yarıştığı bir başka seçim olmadı.
MERCAN VE SELVİ KAZANDI
AK Parti 2002 genel seçimlerinde Eskişehir’de 119 bin 410 (%29) oy aldı. CHP ise 91 bin 113 oy (%22) aldı. DYP 56 bin 673 (%14), Cem Uzan’ın Genç Partisi 46 bin 122 oy (%11) toadı. Eskişehir’de seçim barajını geçen DYP ve Genç Parti Türkiye genelinde baraj altı kaldı. DYP 1. sıra adayı Emin Nedim Öztürk ve Genç Parti 1. sıra adayı Nihat Eldem milletvekili seçilecek oyu almalarına rağmen ülke barajına takılarak, milletvekili olamadılar. MHP bu seçimlerde hem ülke hem Eskişehir barajını aşamadı. 6 milletvekilliğini AK Parti ve CHP üçer üçer paylaştı. Murat Mercan, Muharrem Tozçöken, Fahri Keskin AK Parti’den milletvekilleri olurken, CHP’nin vekilleri Cevdet Selvi, Vedat Yücesan ve Mehmet Ali Arıkan’dan oluştu. AK Parti Türkiye geneline göre Eskişehir’de %5 puan az oy aldı. CHP ise Eskişehir’de ülke geneline göre yaklaşık %3 daha fazla oy alma başarısı gösterdi.

///////////////////////////////////////////

///////////////////////////////////////////

FOTO ŞAKA

Almanya Başbakanı Angela Merkel: Tayyip Bey, size 3 Milyar Avro daha verelim. Mültecilere siz bakın. Vallahi verdiğimiz paranın fişini bile istemeyiz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Sayın Merkel, benim bildiğim Alman hesabı böyle olmaz. Anlaşılan siz işinize geldiğinizde Türk usulü hesap ödüyorsunuz.

///////////////////////////////////////////

DÜNYA TARİHİ

İki Dünya Starı Birlikte

Yıl 1960. 60 yıl önce iki Hollywood starı Sophia Loren ve Jayne Mansfield birlikte görülüyor. 1961’de ‘Kızım ve Ben’ filmiya Oscar alan Loren Dünya sinemasının en büyük akristleri arasında yer alıyor.  1967 yılında 34 yaşında trafik kazasında yaşamını yitiren Jayne Mansfiel, Marilyn Monroe’ya rakip olarak gösterilmişti.

///////////////////////////////////////////

UNUTULMAZ REPLİKLER

“Eğer kafan kesilecekse, sakalın için üzülmene gerek yoktur.” (Seven Samuraı- Yedi Samuray)

///////////////////////////////////////////

ÇİVİ

“Kafeste doğan kuşlar uçmayı hastalık zanneder.” Alejandro Jodorowsky

///////////////////////////////////////////

FIKRA
Depresyon
İlerleyen yaşlarda kadınlar ve erkekler depresyona girerler.
Kadınlarda depresyon şöyle ilerler:
Bunalım… Bunaldım… Bunualım… Bunu alayım… Bunu da alayım… Bunu al bunu… Al bunu da… Bunu da bunu da…
Erkeklerde depresyon şöyle ilerler:
Bunalım… Bunaldım… Bunalımdan çıkmalıyım… Bununla çıkayım… Bununla da çıkayım… Onunla da çıkayım… Hepsiyle çıkayım…