Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (E.İ.T.İ.A) 6 Kasım 1958’de kuruldu. Anadolu Üniversitesi’nin nüvesini (özü) oluşturan E.İ.T.İ.A., İstanbul, İzmir ve Ankara’dan sonra, gece eğitimi yapmak üzere 6 Kasım 1958 tarihinde, 3 öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Oğuz, Doç. Dr. Kemal Tuncatay, Prof. Yusuf Ziya Binatlı ve 367 öğrenci ile “Eskişehir Akşam Yüksek İktisat Ve Ticaret Okulu” adıyla, Bağlar Caddesi’nde eski İşçi Bulma Kurumu’nun olduğu binada eğitime başladı. 1959 yılında 7334 sayılı yasa ile İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi haline getirildi. 1982 yılı Temmuz ayında 12 Eylül askeri idaresinin çıkardığı 41 sayılı KHK ile Anadolu Üniversitesi oldu.

21 EKİM 1968'DE AÇILDI

Prof. Dr. Oktay Güvemli’nin ‘İktisadi ve Ticari İlimler Akademileri Tarihi’ adlı kitabında Prof. Dr. Orhan Oğuz, akademi kampüsü için arsa konusunun nasıl çözüldüğünü şöyle anlattı; “Yıl 1963, bir gün zamanın Başbakanı İsmet İnönü yanında Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Cevdet Sunay’la birlikte Eskişehir’e geldi. Bu fırsatı değerlendirmek istedim. Vali İhsan Tekin ve I. Taktik Hava Kuvvetleri Kumandanı General Muhsin Batur’a sabah hareketten önce bir ara beni Sunay Paşa ile görüştürmelerini, Akademi’nin arsa işini kendilerine anlatacağımı bildirdim. Vali ve Komutan yardımcı olacaklarını beyan ettiler. Ertesi sabah erkenden Orduevi’ne geldim. Generaller odasında komutanlar Sunay Paşa’yı bekliyorlardı. Nitekim biraz sonra Cevdet Sunay Paşa aşağıya indi. Vali ve Paşa Genelkurmay Başkanına müsaade ederlerse benim Akademi Başkanı olarak bir arzum olacağını belirttiler. Sunay Paşa babacan bir tavırla bana gel yanıma otur dedi. Yanına oturdum. Krokileri, planları, çapları açarak, Eskişehir Tepebaşı mevkiindeki Yurtiçi Bölge Kumandanlığının arazisini kampüs yapmak üzere talep ettim. Sunay Paşa aynen şöyle söyledi : ‘Biz genellikle askeri alanları arsaları sivillere vermeyiz. Çünkü bize okul, kamu hizmeti diyorlar, sonra lojman vesaire yapıyorlar. Fakat görüyorum ki sen çok gayret sarf etmiş birçok imkanları bir araya getirmişsin onun için sana o arazinin şimdilik işini görebilecek kadar kısmını vereceğim. Dediklerini yaptığını gördükten sonra da üst kısmını veririz’ dedi. Paşa kendi elleriyle 180 dönüm kadar bir alanı ayırdı, bana da, sen yarın inşaata başla ben Ankara’dan emri gönderirim dedi. Aradan bir hafta geçti geçmedi, arsanın akademiye intikalini sağlayan yazılar bize ulaştı. TBMM’de bütçe görüşülürken, bütçe komisyonunda çeşitli partilere mensup parlamenterlere ortak önerge verdirerek ilk yatırım ödeneğini 1964 bütçesine koydurtmaya muvaffak olmuştuk. İstanbul Yıldız’daki M.E.B. İnşaat Daire başkanının görevlendirdiği Mimar Oktay Uzel tarafından kampüs projeleri kısa zamanda tamamlandı ve ilk ihaleyi 1964 yılında yaptık. İnşaata başladık. Kampüs alanından genişçe bir arsayı Kredi Yurtlar Kurumuna tahsis ettik. Onlarda 1965 yılında yurt ve yemekhane, kantin inşaatına başladılar. 1964 yılında inşaatına başlanan kampüs alanı 1968 yılında içine girilebilecek hale gelmişti. Kampüsün açılış tarihini tespit etmek için kendisini davet etmeye söz verdiğim Genelkurmay Başkanı Orgeneral Cevdet Sunay cumhurbaşkanı olmuştu. Çankaya’ya giderek Sunayla görüştüm ve 21 Ekim 1968 için gün aldım. O tarihte havaalanına gidip Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ı karşılayıp kampüs’e getirdik. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay merkez binanın kurdelesini keserek ilk bloku hizmete koymuş oldu. Beraberce büyük anfiye girildi, orada hem ders yılının başlaması ve hem de yeni blokun hizmete konması nedeniyle esas konuşmamı yaptım.” İşte Anadolu’da bir iktisadi ve ticari ilimler akademisinde bir kampüsün ortaya çıkma öyküsü böyleydi.

53'NCÜ YILDÖNÜMÜNDE

Bugünkü Yunus Emre Kampüsü’nün ilk arazilerini kazandıran, Eskişehir’i yükseköğretim ile tanıştıran Prof. Dr. Orhan Oğuz bugün 98 yaşında vefat etti. Oğuz, Eskişehir'e kazandırdığı kampüsün açılışının 53’ncü yıldönümünde 21 Ekim’de Eskişehir’de toprağa verilecek. Oğuz için ilk tören, yarın saat 13.00’te, İstanbul’da Marmara Üniversitesi’nde yapılacak. Ardından Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde, ikindi namazını müteakiben cenaze namazı kılınacak. İkinci tören ise 21 Ekim Perşembe günü, Anadolu Üniversitesi’nde, saat 11.00’de yapılacak. Törenin ardından Prof. Dr. Orhan Oğuz'un naaşı, Eskişehir’de toprağa verilecek.

EN BÜYÜK PİŞMANLIĞI

Orhan Oğuz, 1965 genel seçimlerinde Adalet Partisi'nden (AP) Eskişehir Milletvekili  olarak TBMM'ye girdi. 1969 Ağustos’unda Adalet Partisi’nin (AP) Eskişehir’de yapılan önseçiminde dönemin Devlet Bakanı Seyfi Öztürk’ün ardından ikinci olan Oğuz, 12 Ekim 1969’da yapılan seçimde Eskişehir Milletvekili seçildi. AP oyların yüzde 46,53’ünü alarak tek başına iktidar oldu. O seçimde Adalet Partisi Eskişehir’den 4, CHP ise 2 milletvekili çıkardı. Orhan Oğuz 46 yaşında Milli Eğitim Bakanı oldu. Oğuz, Bakan olduğunda Türkiye’de sadece 6 üniversite vardı. Yeni bir kanun tasarısı çıkartarak, Sakarya, Konya, Eskişehir ve Bursa’da mühendislik ve mimarlık yüksekokullarını açtı. Bu okullar zaman içerisinde akademiye dönerek hepsi birer üniversite oldu. Eskişehir Ziraat Enstitüsü’nü ve Adana Tıp Fakültesi’nin kurulmasını sağladı. 12 Mart 1971 Muhtırası ile AP Hükümeti istifa etti. Oğuz, 14 Ekim 1973’de tekrar milletvekili seçildi. AP seçimde başarısız oldu. Orhan Oğuz, daha sonraki yıllarda ‘En büyük pişmanlığım’ dediği şeyi yaparak, Demirel’in karşısında AP Genel Başkan adayı oldu. Ancak kendisine destek sözü veren milletvekili ve senatörler, kongrede onu yalnız bıraktı. Genel Başkan seçilemedi. 1978 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Başkanlığı'na seçildi. Bu akademinin 1982 yılında Marmara Üniversitesi'ne dönüştürülmesinden sonra rektörlüğe getirildi. Doğduğu kent olan Eskişehir’e ve Türkiye’ye büyük hizmetleri olan merhum Orhan Oğuz’a Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı Cennet olsun…